Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A második rész mindig rizikós

Szeged - Hujber Ferenc öltözött, Oroszlán Szonja vetkőzött. A színésznő mégsem ezért, hanem a lírai jelenetek miatt volt ideges a Valami Amerika 2 premierje előtt. A filmet a szegedi Belvárosi moziban játszották először. Herendi Gábor minden filmjét a szegedi közönségnek mutatja meg elsőként.
Az országban először Szegeden, a Belvárosi moziban mutatták be Herendi Gábor új filmjét, a Valami Amerika 2-t. Csakúgy, mint hét évvel ezelőtt az első részt. A rendező akkor megfogadta: minden filmjével a csongrádi megyeszékhelyre jön először, mert a szegedi közönség lelkesebb, kitárulkozóbb más városok mozinézőinél.

Hat év múltán

– Nagyon izgulok minden premier előtt, a Valami Amerika 2 pedig fokozottan rizikós. Egy második rész mindig nagyon veszélyes, pláne, hogy az első rész ekkorát durrant. Féltem is megcsinálni, ezzel is magyarázható az eltelt hat év. De borzasztó nagy munka van mögötte, ezért nincs szégyellnivalónk. Megpróbáltuk azt a színvonalat hozni, mint az első filmnél, és még rá is kellett tenni egy lapáttal.

A folytatás előnye és egyben korlátja is – fejtegette a rendező –, hogy a karakterek már ismertek. A figurák egyszer már működtek, a második részben a személyiségfejlődésüket kell kitalálni. A leginkább Szervét Tibor (Alex) alakja lógott ki a történetből. Róla már mindenki tudta, hogy szélhámos, mégis neki kellett mozgatni a szálakat. A forgatókönyv írása közben vele dolgoztak a legtöbbet, igyekeztek megtartani annak a sármos csibésznek, aki az első részben volt – ehhez egyébként maga Szervét Tibor is ragaszkodott.

Fegyelmezett bohócok

A folytatásforgatást a rendező szerint az sem könnyítette meg, hogy az első rész idején kezdő színészek ma már ismertek. Ezért „a személyiségükre rárakódtak dolgok, amit a rendezőnek kutya kötelessége levakarni. Ez nem egyszerű, de nagyon odaadók és rendkívül fegyelmezettek voltak. Mindenki érezte, hogy valami jó dolog születik" – magyarázta Herendi Gábor.– Szerintem csak az egyeztetés volt nehéz. Nem érzem magamon, hogy megváltoztam, de lehet, hogy majd valaki szembesít vele... Igaz, néha rosszalkodtunk, de csak mert annyira élveztük, hogy újra együtt vagyunk. De akkor Gábor odacsapott közénk, erre mindenki befogta a száját, és dolgozott rendesen. Nagy bohócok vagyunk, de amikor felvétel van, akkor összeszedettek. Nem hinném, hogy gond lenne velünk – reagált Oroszlán Szonja (Timi).

– Nem én csináltam magamból celebet, nem én jelentkeztem, hogy az lehessek – szögezte le Hujber Ferenc (András), aki az első rész után egy időre Londonba költözött, majd itthon bulvárlapok kedvelt témájává vált, és akitől azt kérdeztük: visszatalált-e a színészethez.

Lenyomni az amerikai filmeket

Két hét sem telt el Goda Kriszta Kaméleon című filmjének bemutatója és a Valami Amerika 2 premierje között. Nem vesz el egymástól nézőket a két film? – vetettük fel Herendi Gábornak. – Ezt megbeszéltük, a két csapat jóban van egymással. Úgy ítéltük meg, hogy a karácsonyi időszak annyira erős, hogy a két film inkább támogatni fogja egymást. Nyomjuk le az amerikai filmeket ketten együtt, ez a cél!

– Mindig rengeteg utat járok. A színészet csak az egyik. A többi nagyrészt a spiritualitás.

Hiába kértük, ezt nem konkretizálta, inkább homályban hagyott a következő – nem kevés faggatózás árán megkapott – magyarázattal.

– A cél: eljutni egy olyan szintre, hogy egyszer csak nagyon jó érzés legyen a bőrödben lenni. Hogy ennek a kulcsát megtalálod, vagy hogy be tudod-e dugni azt a zárba, az két különböző dolog. Azt mondani, hogy kezemben a kulcs, nagyon jó, annak lehet örülni. Aztán keresd meg hozzá a zárat, amiben elfordítod. Nekem a kulcs már megvan, de folyamatosan változik a tolla.

A saját bevallása szerint mindig magabiztos színész nem volt ideges a bemutató előtt, szerinte a Valami Amerika 2 jó film, ezért nincs ok izgalomra. Számára az sem jelent gondot, ami sok más színésznek még évtizedes gyakorlattal is problémás, hogy viszontlátja önmagát
a vásznon.

– Nekem ezzel nincs bajom. Én elkezdtem tudatosan nézni magamat, azt mondtam, hogy egy másik embert látok, akit meg kell néznem, hogy hogyan működik. Ha beszélgetek a rendezővel, akkor is egyes szám harmadik személyben beszélek magamról.

Hujbernek csak a kék majomjelmezzel gyűlt meg a baja: a ruha egyrészt borzasztó meleg, másrészt csak a majom orrán lehet kilátni, ezért előfordult, hogy beverte a fejét az álruhában.

Vetkőzős szerep

Oroszlán Szonjának nem öltözni, hanem vetkőzni kellett a filmben. A történet szerint a három testvér Amerikában, egy sztriptízbárban találkozik vele.

– A lírai, szerelmi, beszélgetős jelenetek miatt sokkal jobban izgulok. A vetkőzés része a szerepnek, ez nem annyira izgat, mint az, hogy a mondatok úgy jönnek-e ki a számon, mint ahogy én gondoltam, a jelenetek úgy állnak-e össze, ahogy én elképzeltem – fogalmazott a színésznő, akinek a kedvenc jelenete egy párbeszéd Szabó Győzővel (Ákos), amelyből kiderül, hogy Timi és Ákos minden hülyeség ellenére szereti egymást, nem tud egymás nélkül élni. Szonja egyébként nem tartja magát romantikusnak, inkább realistának.

Pindroch Csaba (Tamás) pedig amiatt lelkendezett, hogy újra Szegeden lehet, ahol a közönség mindig szeretettel fogadja, akár a szabadtéri színpadon, akár a mozivásznon látja.

Lenyomni az amerikai filmeket

Két hét sem telt el Goda Kriszta Kaméleon című filmjének bemutatója és a Valami Amerika 2 premierje között. Nem vesz el egymástól nézőket a két film? – vetettük fel Herendi Gábornak. – Ezt megbeszéltük, a két csapat jóban van egymással. Úgy ítéltük meg, hogy a karácsonyi időszak annyira erős, hogy a két film inkább támogatni fogja egymást. Nyomjuk le az amerikai filmeket ketten együtt, ez a cél!

Szabó Győző, az ösztönös

Szabó Győzőt az M1-en futó, rögtönzésen alapuló Beugró című műsorról is kérdeztük: a csapat kialakulásáról és az általa leginkább kedvelt feladattípusról. – Hosszas próbasorozat és kísérletezés előzte meg. Volt, aki jó volt, mégis azt mondta, hogy lehet, hogy anyagilag megérné részt venni benne – elárulom, hogy már a következő évadra is megvettek tizeniksz részt –, de mégsem tudja megcsinálni, nem érzi benne jól magát. Nem is egy ilyen volt. Egyszer csak megtaláltuk Rudolf Pétert, aki verbális vonalon sziporkázik, ott a jó értelemben vett hebehurgya Kállóy Molnár Péter, vagyis szépen rakódott össze a kép. Nagyon kevés ismert fiatal színésznő van, de bejött a képbe Pokorni Lia, az Új Színház művésze, „a" nő. Én mozgásszínészként meg alternatív színházban nevelkedtem, nekem inkább az ösztönös, mozdulatokra épülő dolgokhoz lehet talán tehetségem.
Szegeden a Valami Amerika 2 csapata: Herendi Gábor rendező és a színészek – Szabó Győző, Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc és Pindroch Csaba. Fotó: Segesvári Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztárról dönt ma este a közönség

Szeged - A TV2 Megasztár 4 műsorának kulisszái mögé látogattunk. Beszélgettünk Bűdi Szilárddal, a stúdió hangulatfelelősével, illetve Tillával és Szekeres Nórával, a Megasztár 4 házigazdáival. Tovább olvasom