Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A megégett Rescsik Csabi a kezén jár

Zsombó - Csabi egyre szebb, s ami az ő állapotában ennél fontosabb: egyre erősebb. A hároméves zsombói kisfiú tavaly novemberben egy rettenetes baleset következtében elvesztette mindkét lábát. A család, a gyógytornász és az orvosok azóta küzdenek állapotának javulásáért.
Csabi egyre szebb, s ami az ő állapotában ennél fontosabb: egyre erősebb. A hároméves zsombói kisfiú tavaly novemberben egy rettenetes baleset következtében elvesztette mindkét lábát. A család, a gyógytornász és az orvosok azóta küzdenek állapotának javulásáért, Csabi mindenben segít nekik: helyváltoztatáshoz a kezét használja.

Rescsik Csabi gyönyörű, szőke, göndör fürtös, csillogó szemű kisfiú. A hároméves mosolygós gyermek tele van energiával, még csak most kezdte az ovit, de már a bátyját Márkot utánozná: iskolába vágyik.

Egy szörnyű baleset

Csabi tavaly novemberben szörnyű balesetet szenvedett. Ikertestvérével, Tomival fürdött és a szülők csak egy rövid ideig hagyták magukra őket, mégis megtörtént a tragédia. A gyerekek megnyitották a forró vizet. Tominak sikerült kiugrania a kádból, de Csabi teste nyolcvan százalékosan megégett. Amputálni kellett mindkét lábát és négy hónapig élet-halál közt feküdt a budapesti Bethesda Gyermekkórház intenzív osztályán. Azóta tizenöt műtéten esett át, legutóbb június végén az ujjait választották szét, mivel azok a hegesedés miatt összenőttek.

Sokan segítettek

Kalmár Nagy Laura Klára gyógytornász a kezdetektől fogva ingyen vállalta Csabi kezelését. Dr. Kovács Julianna bordányi és dr. Szabó Ágnes zsombói gyermekorvosok kötszerrel és támogatásukkal segítették a családot. Ezenkívül a Bethesda Gyermekkorház Égéscentrum orvosainak és dolgozóinak is sokat köszönhetnek a kisfiú szülei. A szörnyű baleset után a zsombói polgárok és a Szivárvány Nagycsaládos Egyesület együttes erővel gyűjtést szerveztek. Hatvanezer forinttal tudtak hozzájárulni Csabi gyógyíttatásainak költségeihez.

De a természet és a gyermeki erő csodálatos dolgokra képes, ezt saját szemünkkel is láthattuk. Hét végén meglátogattuk Csabit a szegedi gyógytornász, Kalmár Nagy Laura Klára rendelőjében, ahova a baleset óta minden héten kétszer viszik a szülei. A szakember segítségével a gyermek mérhetetlen fejlődésen ment keresztül. Ezen a szombat délutánon fantasztikus jelenet szemtanúi lehettünk. Csabi most először teljesen egyedül, két kis kezének erejével feltolta magát mind az összes lépcsőfokon – a második szintre.

– Speciális neurohabilitációs módszert alkalmazok Csabi kezelésénél is, amit egyébként hiperaktív, megkésett beszéd-, illetve mozgásfejlődés esetén is használok. Ennek segítségével elérhetjük, hogy a szervezet fejlődése egyensúlyban maradjon. A kisfiú helyváltoztatáshoz a felső végtagjait használja, ezért megváltozott a test sémája is. Rá kell vezetni, hogy felfelé is használja karjait. Erre az egyik legjobb feladat a bordásfalon végzett gyakorlat, amit már nagyon ügyesen végrehajt.

Csabi egyszer tán futhat is

A mászás és más hasonló mozgások segítségével olyan izomcsoportokat is megmozgatunk, melyeket magától nem használna – magyarázta Kalmár Nagy Laura Klára, aki folyamatosan biztatja a családot: a technika oly mértékben fejlődik, hogy Csabi a modern elektromos protézisek segítségével egyszer majd akár még futhat is. Egyelőre azonban a legfontosabb, hogy a gerince, a válla és a csípője célzott tornáztatásával biztosítsák, egyébként korára jellemző egyenletes fejlődését, ami az egészséges gyermekeknél is nagyon fontos, hiszen a mellkasban elhelyezkedő szívnek, tüdőnek egyenes, erős gerincre van szüksége. A csípőizület mozgékonysága, ereje fogja meghatározni, hogy a két csonkra milyen művégtag kerülhet. Ehhez azonban még több műtétre lesz szükség.

A jele a dominó


– Dr. Mező Róbert ortopéd sebész és dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész vállalták a kisfiam kezelését. Egyelőre várjuk, hogy Csabi bőre erősödjön, szeptember közepén megyünk közös konzultációra – mondta Balogh Erika. Az édesanya közölte, a baleset óta Csabi másik két testvére óvja őt, mégis természetesen viselkednek vele, játszanak, csintalankodnak. A gyerekek édesapja játszóteret épített házuk kertjében, ahol mindannyian együtt hintázhatnak. Megkérdeztük a csöppségtől – aki találkozásunk alatt végig huncutul mosolygott ránk – mi a kedvenc játéka. Erre ő azt válaszolta, hogy a dominó, mert az oviban is az a jele. Megtudtuk, Csabi rendszerető: a Szilaj névre keresztelt plüss pacijától kezdve a sárga pöttyös labdákig most is mindent elpakolt a helyére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség. A büntetéseknek nincs felső határa. Több… Tovább olvasom