Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A megye feljelenti Molnár Lajos egészségügyi minisztert

Csak ma délelőtt derül ki, aláírják-e a megyei önkormányzat kórházainak igazgatói az OEP-pel a finanszírozási szerződést. A közgyűlés keresetet nyújt be Molnár Lajos „egészségügyi miniszter, alperes" ellen a Fővárosi Bíróságon.
A makói, a szentesi és a deszki kórház nevében is bírósághoz fordult a megyei önkormányzat. Magyar Anna elnök tegnapi tájékoztatóján bejelentette, Molnár Lajos egészségügyi miniszter mint alperes ellen nyújtanak be keresetet, kérik a miniszteri rendelet hatályon kívül helyezését. Az elnök részletezte, hogy az ágyszámleépítés révén 530-600 millió forintos bevételtől esik el a három kórház, ezt pedig a megye nem tudja pótolni, mivel az önkormányzat is egymilliárd forinttal kevesebbet kapott.

Magyar Anna azt is elmondta, a szentesi kórház igazgatója csütörtökön délelőtt tizenegy körül megkapta az intézményére vonatkozó finanszírozási szerződés tervezetét a megyei egészségbiztosítási pénztártól (mep), a másik két intézmény vezetője azonban hiába várt. A kérdésre – hozzájárul-e az elnök, hogy a kórházigazgatók péntek délelőtt aláírják a szerződéseket – azt mondta, nem tudja, a szentesi dokumentumot most nézik csak át az önkormányzat jogászai. Hozzátette, felelősen, a betegek érdekeit szem előtt tartva szeretnének dönteni, de csak akkor lehet aláírni egy ilyen megállapodást, ha az érintettek megismerik azt. „Pénteken minden kiderül" – mondta Magyar Anna. A makói kórház igazgatója 9-re, a deszki vezető 10-re, a szentesi 11 órára kapott időpontot a mep-nél. Baráth Lajost, Bálint Beatrixot és Fenyves Ernőt elkíséri a tárgyalásra Magyar Anna is.

Tegnap délután találkozott a makói kórház menedzsmentjével Buzás Péter, aki MSZP-s makói honatyaként és polgármesterként, illetve Kovács Sándor, aki SZDSZ-es csanádpalotai polgármesterként igyekezett befolyását latba vetni az intézmény érdekében. Azt mondták, az intézmény a lehetőségekhez mérten a legjobban járt. Az aktív ágyszám ugyan csökkent 42 százalékkal, de az eredetileg kilátásba helyezett 127 helyett 136 maradt, és lehetőséget kapott a kórház a sürgősségi betegellátás fenntartására is.

Baráth Lajos főigazgató elmondta: a kórház pályázni fog egynapos sebészeti centrum működtetésére – ennek feltételeit részben már meg is teremtették –, amelynek keretében például a szemészet tovább működhet. A dolgozói létszám csak öt százalékkal, harminc fővel csökken, hiszen az intézményben felszabaduló kapacitások nem maradnak kihasználatlanul. Többek között olyan új rehabilitációs centrumot alakítanak ki, amelyben szív- és érrendszeri, pszichiátriai és neurológiai betegek felépülését segítenék. Bemutatta azt a részleget is, amelyben mostantól az újszülött- és csecsemőgondozás, illetve a gyermekgyógyászat közös központja lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom