Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A megye nyugati széle fertőzöttebb

Csongrád megyében megint sok a parlagfüves terület, különösen a nyugati, úgynevezett homokhátsági részén gyakori az allergiát kiváltó növény – állítja a Földmérési és Távérzékelési Intézet. A területek tulajdonosainak június végéig kell elvégezniük az irtást, ezután kezdődik az ellenőrzés, az általunk is közölt térkép alapján.
Csongrád megye – annak is a Szegedtől nyugatra található, úgynevezett homokhátsági része – a parlagfűvel erősen szennyezett területek közé tartozik, bár nem itt a legrosszabb a helyzet. Ez a minősítés azt jelenti: a terület több mint négy százalékát borítja parlagfű, nyilván kisebb-nagyobb foltokban. A helyzet hasonló a tőlünk keletre és északkeletre fekvő megyékben, valamint az ország középső és dunántúli részén.

Júliustól jön a büntetés

Június 30-áig kellene kiirtaniuk a parlagfüvet a ház- és telektulajdonosok, gazdák mellett gazdálkodó szervezeteknek és az önkormányzatoknak is. A rendkívül allergén növényt még virágzása előtt kell lekaszálni vagy kihúzni gyökerestül. Ha ez nem történik meg, július 1-jétől az állam elvégezteti az irtást, majd a költséget kiszámlázza a tulajdonosnak.
A Földmérési és Távérzékelési Intézet műholdas adatbázisa szerint a megye Szegedtől nyugatra eső része a legfertőzöttebb. Igaz, a gyomnövényt csak azokon a területeken tudják azonosítani, ahol a kalászosok tarlóján tavaly jelent meg. A szakemberek szerint azonban ahol megjelent, s nem kaszálják le vagy húzzák ki gyökerestől a talajból, még virágzás előtt, ott tömeges elterjedésére kell számítani. A parlagfű ugyanis rendkívüli mennyiségű magot szór el, mely akár 30-40 évig is csíraképes.

Műhold és parlagfű


– Az ország legfertőzöttebb része a Nyírség – tudtuk meg Nádor Gizellától, az intézet főtanácsosától, aki rögtön hozzátette: a tavalyi védekezés eredményeképpen a napraforgótáblákból szinte eltűnt a parlagfű. A kalászosokban viszont már most megjelent. Csongrád megye homokháti része szintén a legfertőzöttebb területek közé tartozik. A műholdas képek alapján már akkor látják a parlagfűmezőt, ha az nyolctized hektárnyi területen jelentkezik.

Hódmezővásárhely belterületén, illetve az önkormányzat kezelésében lévő dűlőutak mentén a közterület-felügyelet, illetve a mezőőri szolgálat munkatársai rendszeresen végeznek ellenőrzéseket, s folyamatosan szólítják fel az érintetteket a parlagfű irtására – tudtuk meg Makó Andrástól, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetőjétől. Hozzátette, legfeljebb 5-10 ezzel kapcsolatos határozatot postáztak az érintetteknek, ami azt jelenti, hogy a városban élők tudják, mit kell tenniük. A város a kezelésében lévő külterületi dűlőutak mellett rendszeresen kaszáltat.

A többség irtja a gazt

Szintén nem jelent nagy problémát Székkutason és környékén sem a gyomnövény. Mint Hunyák Zsuzsanna jegyzőtől megtudtuk: a mezőőrök folyamatosan járják a külterületet. Munkájuk eredménye: míg tavaly előfordult parlagfű, eddig még egyetlen esetet sem jeleztek.
Mórahalmon, a homokháti kistérség központjában tavaly viszonylag kevés esetben kellett a tulajdonosok figyelmét felhívni a parlagfűirtásra. Erre csupán 10-15 esetben volt szükség – tudtuk meg Rozsnyainé Hódi Máriától, a mórahalmi önkormányzat szociális és igazgatási osztályának vezetőjétől.

Hozzátette: tapasztalataik szerint az érintettek többsége el is végezte a parlagfűirtást. A külterületeken pedig 5-10 esetben szólította fel a tulajdonosokat a megyei növényvédelmi szolgálat hasonló munkák elvégzésére. Az önkormányzat kezelésében lévő bel- és külterületi utak mentén rendszeresen elvégezteti a város önkormányzata a gyomirtást – ez a munka most is folyamatos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsaünnep lesz a hét végén Szőregen

Az idei nyolcadik szőregi rózsaünnep hagyományos és különleges programokkal várja a virágkedvelő… Tovább olvasom