Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A megyében 8286 fegyvert tartanak

Szeged - A múlt heti makói gyilkosságok elkövetője egy házilag átalakított sportfegyverrel hajtotta végre tettét. Az eset kapcsán utánajártunk: Csongrád megyében összesen három és fél ezren tartanak több mint nyolcezer puskát vagy pisztolyt.
Makón a legtöbb engedéllyel rendelkező ember vadász. De az egykori FÉG városában valószínűleg nem a Kossuth utcai tragédia főszereplőjéé volt az egyetlen illegális fegyver.

Engedély nélkül tartott, házilag átalakított sportfegyverrel gyilkolta meg párját, albérlőjét, végül pedig saját magát a múlt héten egy makói férfi – a rendőrség eddigi adatai szerint. A nagy visszhangot kiváltó bűncselekményről többekkel is beszélgettünk a Maros-parti városban, és kiderült: feltehetően sokfelé rejtegetnek otthon bejelentés nélkül tartott lőfegyvereket, hiszen a makói FÉG-ben – a rövidítés fegyver- és gázkészülékgyártót takar – hosszú évtizedeken át gyártottak ilyeneket. Hivatalosan a rendvédelmi és honvédségi dolgozókon kívül azonban többnyire vadászoknál lehet lőfegyver. Ők rendkívül szigorú feltételek mellett tarthatják csak sporteszközüket.

Kardos Mihály makói vadásztársasági elnök, saját fegyverével. A használatnak és az őrzésnek szigorú szabályai vannak. Fotó: Karnok Csaba

– A Maros Menti Vadásztársaságnak jelenleg hatvannégy tagja van, természetesen mindannyian tartunk lőfegyvert, persze engedéllyel, és szigorú feltételek betartásával használhatjuk – mondta Kardos Mihály, a társaság elnöke. – Harminc éve vagyok vadász, de még egyszer sem hallottam róla, hogy bármelyik makói sporttársam is visszaélt volna lőfegyverével, ilyen ügyben büntetőeljárásról nem tudok. Egy-két alkalommal hallhattunk csupán vadászpuskás öngyilkosságról.

3445-en tarthatnak fegyvert

Csongrád megyében összesen 3445 fegyvertartásra jogosult, engedéllyel rendelkező személy összesen 8286 legális lőfegyvert tart birtokában – adta tudtul Szenti Szabolcs, a megyei rendőrkapitányság szóvivője. Ehhez képest elenyésző a puskákkal-pisztolyokkal elkövetett bűncselekmények száma, 2007-ben a rendőrség összesen 12 esetet zárt le és küldött tovább az ügyészségnek lőfegyverrel való visszaélés ügyében.

Nemcsak a puskák használata, hanem tárolásuk is szigorú szabályokhoz kötött. A korábban elfogadott, fából készült fegyverszekrényeket ma már nem használhatják, aki lőfegyvert tart otthon, csak zárható, tűzbiztos szekrényben tárolhatja, ráadásul külön elzárhatónak kell lennie a lőszertartó rekesznek is – mutatta be a makói vadászház szabványos tárolóját Ornyik Imre. A makói fegyvermester elárulta: a feltételeket a város környékén nagyon szigorúan ellenőrzik, éppen a napokban jártak nála rendőrök, hogy megnézzék a fegyvertartás körülményeit.

– A puskákat is vizsgáztatni kell, hasonlóan a gépjárművekhez, ráadásul csak olyan személy vásárolhat lőfegyvert, aki jártassági engedéllyel rendelkezik, mindezt szigorúan nyilvántartják. Egy vadásznak négy-öt puskája is lehet, ami jelentős érték is, hiszen a legolcsóbb, használható sporteszköz 100-200 ezer forintnál kezdődik, de a legnevesebb gyártóktól származó példányokért több millió forintot is elkérhetnek. Alapvetően két típust különböztetünk meg: az apróvadakra sörétes, a nagyobb testű állatokra golyós puskával vadászunk – sorolta a fegyvermester.

A Makói Rendőrkapitányság munkatársaitól megtudtuk: a városban és környékén nem jellemzőek a lőfegyverrel elkövetett visszaélések. A múlt heti eset kivételes volt.

Olvasóink írták

 • 9. Cc 2008. március 13. 16:51
  „"szavazz" már ez a baj veletek széplelkekkel, hogy egyből potenciális gyilkost fantáziáltok A LEGÁLIS FEGYVERTARTÓKBÓL és a szigorítást követelitek, közben meg fogalmatok sincs az egészről. A fegyver LEGÁLIS megszerzése nem úgy megy, hogy a Pista délelőtt bemegy a rendőrségre engedélyért és utána pedig a fegyverboltba, délután pedig vidáman lövöldözik a szomszéd tyúkjaira. Ennél sokkal macerásabb. Mint az előttem író is írja bolond ember mindig lesz. Ha már a statisztikánál tartunk mennyi embert ölnek meg évente autóval?????”
 • 8. használd az eszed 2008. március 13. 11:33
  „Te, "szavazz!" Az elmúlt 3 hónapban 3 ilyen lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény volt, az egyik, amikor valaki a házából lövöldözött mindenkire, az ILLEGÁLIS sportfegyverével, a másik, amikor lelőtte a fáskamrából a kiérkező rendőrök egyikét a bolond ember, akinek köztudottan volt egy ILLEGÁLIS pisztolya, illetve ez a harmadik eset, amiről a cikk is szól, melyben ILLEGÁLIS fegyverről van szó szintén. Tudod, mi a különbség az illegális, és a legális között, vagy elmagyarázzam? A szigorúbb fegyvertörvény pedig a legálisan fegyvert tartók életét nehezítik meg, aki a piacon vette a kivonuló orosz katonáktól a Kalasnyikovot, azt az nem érintené. Úgyhogy lehet más a véleménye valakinek, csak inkább ne írja ide, ha keveri a teniszpályát a pénisz tájával...”
 • 7. szavazz! 2008. március 12. 21:25
  „CC
  Nem tudom miert kell neked egybol lehulyezni, idiotazni azt, akinek mas a velemenye?
  Nem ismerem a hazai fegyvertartasi torvenyeket, de szerintem sosem lehet eleg szigoru. Kessel, szazasszoggel kicsit nehezebb olni, persze nem lehetetlen, de mondjuk tomeggyilkossagokra alkalmatlan, nem ugy, mintha bekattan egy fegyvertulajdonos, s mire leszerelik, lemeszarolt 15 embert. (Nem makoi esetrol beszelek)”
 • 6. Cc 2008. március 12. 19:31
  „Elsőre megjelentek a "szigorúbbszabályozáskell" idióták és lökik a hülye értelmetlen baromságaikat. Az nem zavarja az isten barmát, hogy nem szabályszerűen tartott, bevizsgált fegyverrel történt a mutatvány. A rendőrség épp eléggé szigorú, sőt volt olyan, hogy a játék kategóriába tartozó airsoft cuccot a közeg szétbarmolta, mint a gyerek a lendkerekes autóját. Az, hogy házilag gyártott volt elkerülte b figyelmét az úrnak. Ennyi erővel be kellene tiltani a kést, a széklábat a féltéglát a párnát a százasszöget és a többit, mert az ember igen találékony, ha a másikat át akarja küldeni a túlvilágra. Azt nem részletezi a jogvédő, hogy a rosszfiúkat akik sz@rnak az egész szabályozásra, hogy akarja korlátozni?? Azt már le sem merem írni, hogy Svájcban a tartalékosoknál kinn van a rohampuska+lőszer és valahogy nem lehet sűrűn olvasni, hogy irtanák egymást. Barom meg mindig volt, van és lesz, bármennyire szabályozzák, meg törvénytisztelő fegyvertulajdonos is. Nekem nincs nem hazabeszélek.”
 • 5. apuka 2008. március 12. 10:45
  „Nagy divat nálunk demagóg szövegeket nyomni. Erre tipikus példa a fegyverek és a kutyák ügye. A cikkből is az derül ki, hogy a fegyverrel való visszaélés nem jellemző. A statisztikát persze úgy is lehet értelmezni, hogy ha nullánál több eset történik, akkor elő a vasszigort. A másik álláspont az, hogy ennyi fegyver ellenére nagyon kevés a velük elkövetett büncselekmény. Ha a legálisan tartott fegyvereket nézzük, akkor szinte nulla. Ebből az is következik, hogy a legális fegyvertartást nem kell akadályozni. A magyar fegyver törvény egyébként szigorúbb, mint az európai országoké és semmilyen módon nem szolgálja a fegyverrel való visszaélések csökkentését. Kizárólag azoknak jelent gátakat, akik legális célokra használnák a fegyverüket. A légpuskákra vonatkozó szabályozás pl. különösen primitív.”
 • 4. Moles 2008. március 12. 09:43
  „"Szerintem szigorubb,jogi szabályozás kellene,semmi szükség ennyi magánkézben levő fegyverre,ez csak rossz utra vezet."

  Igazad van! Szigorítani kell, mert a nyilvántartott fegyverekkel nagyon sok rablást, gyilkosságot, öngyilkosságot követtek el!

  Mint például az ...., meg a ...., meg ...., izé: most hirtelen többet nem említek!”
 • 3. Remek Elek 2008. március 12. 08:24
  „Kedves jdinnyes, a bűntettet egy otthon átalakított sport fegyverrel követték el! A cikkben szereplő legálisan tartható fegyverekről és számáról a cikkíró a helykitöltés miatt szedte bele.

  Legális, lőfegyver vs. házilag barkácsolt, sport lőfegyver

  Nos az esetnek semmi köze sem a fegyvertörvényhez,sem a legálisan tartható fegyverekhez és azok számához,no és viselőikhez.”
 • 2. Dongó 2008. március 12. 06:56
  „A jelenlegi fegyvertörvény Magyarországon szerintem jó, de csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. A törvény betartása az érintettek kötelessége, amit be is tartanak. A büntetteket szinte kivétel nélkül nem regisztrált, illegális fegyverekkel követik el. Házilag barkácsolt, átalakított, külföldről becsempészett fegyverekkel van a gond.”
 • 1. jdinnyes 2008. március 12. 05:32
  „Szerintem szigorubb,jogi szabályozás kellene,semmi szükség ennyi magánkézben levő fegyverre,ez csak rossz utra vezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: átmegy a gázmezőn a sztráda

Szeged - Késik az M43-as építése – mert árad a Tisza, mert nem lehet tudni, hogyan menjen át a gázmezőn, mert... Számos okot tudnak a „hírforrások". Tovább olvasom