Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A megyei közszolgák is demonstrálnak hétvégén

Szeged - Szegedről két busszal száz tanár, valamint bölcsődei és egészségügyi dolgozók is részt vesznek szombaton a közszférában dolgozók demonstrációján, a budapesti Kossuth téren.
– Fát lehet vágni a hátukon – mondta a közszolgákról Sárfi Ildikó, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) Csongrád és Bács-Kiskun megyei titkára. Úgy értette: elégedetlenek ugyan, de egyelőre mégsem jelentkeztek a két megyéből óriási tömegek a szombaton 13 órára meghirdetett Kossuth téri demonstrációra. A közalkalmazottakat, köztisztviselőket különbuszok viszik Budapestre, az előkészületek már javában folynak.

Fehér József, az MKKSZ titkára korábban azt mondta, akár tízezer ember is részt vehet a közszolgálati sztrájkbizottság által szervezett megmozduláson, amelyen a közszférában dolgozókat érintő megszorítások ellen tiltakoznak. Sárfi Ildikó szerint sokan azért maradnak otthon, mert félnek.

– Féltik a munkahelyüket, retorziótól tartanak, de ez teljesen alaptalan – fogalmazott a megyei titkár, aki mindezek ellenére arra számít, nem csak szakszervezeti tagok demonstrálnak majd.

Tömeges ellenállás

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal is mozgósít a november 29-i tüntetésre. Szerkesztőségünkbe eljuttatott levelükben „tömeges ellenállásra" szólítanak fel „helyi szinten és országos méretekben".

Nem tapasztal félelmet Pap Jánosné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Csongrád megyei vezetője, aki elmondta: a megyei szakszervezeti tagok nagy számban részt vesznek a demonstráción, a szegedi pedagógusok két busszal, százan mennek. Jelezték részvételüket a bölcsődei dolgozók is, az egészségügyi dolgozók létszáma egyelőre még bizonytalan. Az emberek el vannak keseredve, ami érthető, hiszen a megszorítások például a pedagógusok számára azt jelentik, hogy jövőre 10 százalékkal csökken a bérük.

Ismeretes: a kormány a pénzügyi válság miatt jövőre felfüggesztené a közszférában dolgozók 13. havi bérét, és befagyasztaná fizetésüket.

Az MKKSZ a honlapján található nyílt levél szerint arányos teherviselést akar, tagjai úgy érzik: a kormány a közszolgálati dolgozókat és a nyugdíjasokat büntetni a válság miatt.

A közszolgálati sztrájkbizottság 2006 végén alakult. 2007 februárjában sikerült megállapodniuk a kormánnyal – az akkor kiharcolt eredményekhez ragaszkodnak most is. 2007-ben a megállapodásnak köszönhetően nem volt munkabeszüntetés. Ha azonban ezúttal nem érnek el eredményt, akkor január 12-én közszolgálati sztrájk lehet.

Nem akarják, hogy felhasználják őket

Sárfi Ildikó azt mondta: aki részt akar venni a demonstráción, annak valamelyik szakszervezetnél jelentkeznie kell, mert a szervezők nem akarják, hogy valaki csak a balhé kedvéért tartson velük vagy felhasználja a rendezvényüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a bombariadókról: pénzbírságot a fenyegetőknek

Szeged - Szegediek véleményét kérdeztüka sorozatos bombariadókról. Éppen amikor írásunk elkészült,… Tovább olvasom