Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A méh jóindulatú daganata - Myoma

Szeged - A 35-40 éves korosztály egyik leggyakoribb és legtöbbet emlegetett nőgyógyászati megbetegedése a méh izomsejtjeiből kiinduló jóindulatú daganat, a myoma.
A kórkép azonban érintheti a fiatalabb és idősebb korosztályokat is. A myoma növekedhet a méh ürege felé (submucosus: nyálkahártya alatti göb), a méh izomfalában, belül (intramuralis: méhfalon belüli göb), valamint a méhből kifelé nőve (subserosus: hashártya alatti göb).

Elhelyezkedésük szerint különböző tüneteket okozhatnak: vérzészavar, meddőség, alhasi fájdalom, vizelési panaszok, székelési panaszok, közösülési fájdalom, de elég gyakran semmilyen tünetet sem okoznak. A myoma mérete és az általa okozott tünetek nem mindig állnak egyenes arányban egymással, így a myomás méhet nem feltétlenül kell megoperálni. A következő eseteket tekintjük az operáció indikációjának:

– visszatérő, egyéb úton nem kezelhető, a mindennapi életvitelt zavaró, rendellenes vérzés,

– ha a myoma súlyos, egyéb úton nem kezelhető, a mindennapi életvitelt zavaró panaszokat okoz,

– meddőség,

– gyors növekedés esetén.

Az észlelt, de panaszokat nem okozó myoma egyéni elbírálás szerinti gyakorisággal igényel kontrollvizsgálatokat. Gyógyszeres kezelés alapja: a változókor (menopausa) után általában a myomák növekedése megáll, illetve méretük csökkenést is mutathat – a gyógyszerrel kialakított menopausális állapot kapcsán az egyes myomákban elhelyezkedő ösztrogénreceptorokon keresztül hatva várjuk a daganat csökkenését, de: – a myoma sorvadása csak a gyógyszeres kezelés időtartamában zajlik, majd ismételt növekedésnek indul. A kezelés rendkívül költséges, és mellékhatásai (változókori tünetegyüttes) nagyon erősek.

Műtéti kezelés: laparoszkópos myoma-, illetve méheltávolítás, a beavatkozás minimális megterhelést jelent a páciens számára, a beavatkozással a myoma úgy távolítható el, hogy a méh funkciója megmarad. Amennyiben szükséges, úgy a méh teljes egészében eltávolítható, a beavatkozás időtartama megegyezik a klasszikus műtét hosszával. A kórházban átlagosan eltöltött idő 3-4 nap, a posztoperatív lábadozás és felépülés átlagos hossza 1-2 hét.

A hiszteroszkópos (méhűri) myoma eltávolítása: meddőséget, vérzészavarokat okozó méhüregi myomák eltávolításának ideális megoldása, a kórházban átlagosan eltöltött idő 1-2 nap, a posztoperatív lábadozás és felépülés átlagos hossza 1-2 hét.

Klasszikus hasműtétes méh-, illetve myomaeltávolítás: a hasműtét nagy megterhelést jelent a páciens számára, a hasűri manipuláció nagysága miatt az összenövések gyakorisága nagyobb, a kórházban átlagosan eltöltött idő 5-10 nap, a posztoperatív lábadozás és felépülés átlagos hossza 4-6 hét.

Klasszikus hüvelyi méheltávolítás: az eljárás során csak teljes méheltávolítás végezhető, a műtéti megterhelés kisebb, mint a klasszikus hasműtétnél, de behatároltak a beavatkozási lehetőségek, a kórházban átlagosan eltöltött idő 5-10 nap, a posztoperatív lábadozás és felépülés átlagos hossza 3-4 hét.

Myoma szelektív érembolizációs eljárás: Magyarországon nem elterjedt eljárás, rendkívül eszköz- és szaktudásigényes eljárás, általában a myoma nem tűnik el, csak kisebbedik.

Orvoscsoportunk célja, hogy myoma betegségben szenvedő pácienseknek alternatívát nyújtsunk a csonkoló (méheltávolító) nőgyógyászati műtétekkel szemben, ezért az endoszkópos konzervatív myomaeltávolításokat tartjuk az elsőszámú kezelési eljárásnak ebben a betegségcsoportban.

Dr. Vereczkey Attila,
CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet,
a Park Egészségközpont partnere

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar hangja: Székhelyi József

Szeged - Sokkal pikírtebb! Most meg átment Frédi Bénibe – záporoztak Hell István rendező… Tovább olvasom