Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

A méhek bementek a méhészboltba

Beszállingóztak a méhészboltba a méhek akácvirágzáskor. Ez azt jelenti: az akácvirág nem biztosított számukra elegendő nektárt, tehát keresték a további táplálékforrást. De azért nem lesz annyival kevesebb akácméz az idén, hogy drágulna. Egyébként a magyar méhészek csak mérsékelt sikert értek el a brüsszeli demonstráción.
Akácból kevesebbet hordtak össze a méhek a vártnál. Fotó: Karnok Csaba
Jó is volt az idei akácvirágzás – és nem is. Miért volt jó? Mert rengeteg volt az akácvirág, nem fagyott el. De azért valami mégsem volt vele rendben, talán megfázott még rügyként, s nem biztosított elegendő táplálékot a méheknek.

– Bejöttek ide, a boltba a mézillatra a méhek. Márpedig ha ezt teszik, annak a jele, hogy nem találnak elegendő nektárt a virágokban – mondja Nagy Vince, a Mézért Kft. ügyvezető igazgatója, akinek méhészboltja is van Szegeden. Pongrácz Attila, az országos méhészeti egyesület megyei tagszervezetének elnöke, Csongrád megyei méhészeti szaktanácsadó úgy véli: sajnos épp az akácvirágzás dandárjában jött egy szélvihar, ami rengeteg virágot letört, és a nagyon jónak ígérkező hordást lecsökkentette.

Így méhcsaládonként csupán 15-20 kiló akácmézet pörgethettek az idén a méhészek a dél-alföldi régióban, ez kevesebb, mint amennyi lehetett volna. Az idei, friss akácméz két-három héten belül kerülhet a boltokba. A „felsőakácra" az idén jószerével hiába vándoroltak a méhészek. Nagy Vincéék ott voltak egy hétig a Mátrában, de csak az első napon volt jó az idő – utána egyvégtében esett. Tehát csak költségekkel járt az idei akácvándorlás.

Méhes és forgalom

Röszkén van a szülői háza Nagy Vincének, ahol a méhészete található. Sajnos, az autópálya-lejáró a legrosszabb helyre került méhszempontból: ott dübörögnek a kamionok a méhestől nem messze, éjjel is ontja a közvilágítás a fényt, és ez jelentősen zavarja a méheket. A kft. vezetője már-már arra gondol: elcseréli tanyáját egy nyugalmasabb helyre a környéken.

Drágul-e az idén az akácméz? Nem – mondja a tagegyesületi elnök –, mert akkora terméskiesés azért nincs, hogy mézhiányhoz, s így árnövekedéshez vezessen. Még a tavalyi akácméz sem fogyott el az üzletből teljesen, annyira kevés mézet fogyasztanak az emberek – hívja föl a figyelmet a kft. ügyvezetője. Egy kiló akácméz jelenleg 900-1500 forintba kerül, és várhatóan nem is lesz drágább.

Milyen növények virágzása követi az akácot, melyek „méhlegelőül" szolgálhatnak? A hárs most virágzik, de a megyében főleg csak lakott helyeken vannak nagy mennyiségben hársfák, ide pedig a méhészek nem települhetnek be. Azután jön a selyemkóró-virágzás, azt a napraforgó követi. – Valami gond van a napraforgóval, évek óta. Hiába virágzik, és hiába száll rá a méh, nincs nektárja, alig tudunk róla pörgetni – mondja a kft. ügyvezetője.

Sikerült-e eredményt elérni a magyar méz minőségének elismertetéséért a méhészeknek Brüsszelben? Csak nagyon csekély eredmény született – halljuk a tagegyesület elnökétől. Igaz ugyan, most már feltüntethetik a forgalmazók az üvegeken, mely országból származik a termék, és az milyen minőségű, ez azonban nem kötelező. A fogyasztó tehát csak az árat látja, és arról továbbra sem biztos, hogy tudomása lesz: a drágább méz azért drágább, mert az jó minőségű magyarországi méz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillogó, villogó járműcsodák Szegeden

Szombattól hétfőig csodajárgányok randevúznak Szegeden, a Mars téren. Az autók szerelmesei a világ… Tovább olvasom