Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A méhek ellensége a füst és a gyurgyalag

Szeged - Illatos pulóver, hajlakk, parfüm – a méhek idegesek lesznek tőlük. A méhész nap mint nap több millió méhecske között dolgozik – tiszteli és ismeri a rovarokat.
Több mint ötmillió méhecske között sétálgatni nap mint nap – önfegyelem, bátorság és a rovarok iránti különleges vonzódás kell a méhészkedéshez.

– Hátulról közelítsék meg a kaptárakat – figyelmeztetett Domonkos István méhész, amikor kivezetett bennünket az egykori lőtér tisztására, Sándorfalva mellé, ahol hetven méhcsaládját „legelteti". Az elővigyázatosság kedvéért speciális hálós sapkát és kabátot is kaptunk. Az illatos pulcsi, hajlakk, parfüm ugyanis támadásra ingerli a méheket. Vezetőnk nem viselt semmilyen védőöltözéket.

Domonkos István műszaki vezető egy szegedi cégnél, hobbija a méhészkedés. Leginkább egy nagy mézfelvásárlónak adja el a mézet, a kilós kiszerelésből ismerősei rendelnek. Tizenöt évvel ezelőtt lett szerelmese a szakmának, képes hetekig az erdőkben időzni a méhekkel.

Domonkos: A kaptárban minden rendben van. Fotó: Miskolczi Róbert
Domonkos: A kaptárban minden rendben van. Fotó: Miskolczi Róbert

– A szorgos rovaroknak két igazi ellensége van. Az egyik a füst, ezért kaptárbontás előtt mindig füstölőt kell gyújtani, így ijedtükben teleszívják mézhólyagjukat, és nem tudják rendesen használni a fullánkjukat. A másik a gyurgyalag, más néven méhészmadár. Eddig csak ritkán találkoztunk vele, de mostanában egyre többet hallani a rikoltozásukat – magyarázta a méhész, miközben felnyitotta a kaptárakat. Több száz méh hömpölygött az apró kijáratnál, de Domonkos István félelem nélkül közéjük nyúlt. Azt mondta, csak az a kellemetlen, ha a szeme környéki lágy részt csípik meg.

A méhcsalád

Egy kaptárban 60-80 ezer méh él, közülük csak egy az anya, azaz a méhkirálynő. A méhészek sokszor anyanevelőtől veszik a párzott méhanyákat. A rovar darabja így 2500 forint. Egy ilyen méh négy évig él, de a méhészek általában csak egy-két évig tartják meg. Minden évben más – kék, sárga, fehér, zöld, piros – színekkel jelölik a királynőket. A szűz anya a herék („hímek", egy fészekben 5000 darab van) gyülekezőhelyén párosodik, négy nap alatt 8-10 herével, majd a petéből 21 nap alatt lesz a méhecske. A fiatal rovarnak is meg kell másznia a „szamárlétrát": először a többi petét gondozó méh, kapuőr, és csak azután lesz gyűjtő belőle. A rovar maximum két hónapig él, attól függően, mennyit dolgozott.

Ellenőrizte a méz mennyiségét: a hetven kaptárból kettő alá mérleget szerelt. A szakember elmondta, az idén kevés a nektár. Most nyílik az akác, de nagyon visszafogottan. Megvárja északabbra „legeltető" méhész barátainak a jelentését, és csak akkor viszi tovább a Pest melletti Dányra a méheket, ha érdemes. A méhész az akác, majd a selyemfű virágzását követve vándorol északra, egészen a szlovákiai határig.
Kaptárbontáskor felzúdultak, majd megnyugodtak a méhek – ez azt jelenti, minden rendben, az anyaméhnek nem esett bántódása.

– Vagy mézet termelek, vagy szaporítok. A kettő együtt nem megy. Idén a kis mennyiségű csapadék miatt kevés a nektár, így a bizonytalan mézelés miatt inkább a szaporítás mellett döntöttem.
Domonkos István azt is elárulta, ma már nehezebb méhészkedni: a költségek folyamatosan emelkednek, ezzel szemben a bevételek csökkennek, és az időjárás is évről évre kiszámíthatatlanabb, nem lehet előre tervezni.

Egy-két kaptárba új fiókokat rakott, hogy legyen elegendő hely a nektárnak, majd jó néhány percig csak nézte a dolgos rovarokat – megnyugtatták.

Árak a szegedi boltokban

A vegyes virágméz kilója 700-900 forintért megvásárolható. A köhögéscsillapító akácméz 990-1300, az érrendszeri problémák kezelésére alkalmas gesztenye 1200-1900-ig kapható. A hörghurut gyógyítására alkalmazott hárs 750-1200-ig található a polcokon, az igazi „hungaricumnak" tekinthető selyemfű pedig 750-1000 forintba kerül kilogrammonként.

Olvasóink írták

 • 2. bancsa 2009. április 09. 12:59
  „Őszintén csodálom a méhészkedéssel foglalkozó embereket.
  Én valószínűleg nem mernék a méhek közelébe sem menni, de mostmár máshogy nézek a kis szorgos állatokra.
  Mindenkinek és mindennek megvannak a céljai.
  A fotó teljesen meghatott, mely teljes valóságában mutatja Domonkos úr hihetetlen nyugodtágát.”
 • 1. tuti 2008. május 23. 10:55
  „Kedves Kancsár Tímea! Sajnos nem pontosan jegyezte le a méhész szavait. Egy ilyen volumenben méhészkedő ember ugyanis soha ki nem ejtené azt a száján, hogy " csak az a kellemetlen, ha a szeme környéki lágy részt csípik meg." A méhek ugyanis nem csípnek, hanem szúrnak. S ez jelentős különbség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári egyetem, nem csak pedagógusoknak

Szeged - Gyakorló tanároknak, iskolai vezetőknek, de a diákkorú gyerekeiknek segíteni kívánó… Tovább olvasom