Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A meleg és a nedvesség a vírusnak kedvez

Az elmúlt hetekben már jelentettek néhány influenzagyanús esetet a megye háziorvosai, a körülmények ráadásul most kedveznek is a vírus gyors terjedésének. Évek óta nem oltatták be ellene magukat annyian, mint tavaly év végén, ám aki akar, még mindig hozzájuthat a vakcinához.
Az orvosi rendelők most még csak az ilyenkor szokásos náthás megbetegedések miatt vannak tele. Fotó: Gyenes Kálmán
Az influenzafigyelő szolgálatba bevont háziorvosoktól már beérkeztek az első gyanús esetekről szóló bejelentések: múlt héten 5, a héten 3 olyan betegről számoltak be a megyéből, akik a vírusra jellemző tünetekre panaszkodtak. Ez a szám nem nagy, szakemberek azonban arra figyelmeztetnek: a körülmények most különösen kedveznek az influenza kórokozójának gyors szaporodásához.

– Ez a néhány gyanús eset olyan időszakban fordult elő, amikor a legtöbben szabadságon voltak, a gyerekek pedig nem jártak iskolába. Kedd óta azonban ismét beindult minden intézmény, a közösségekben pedig köztudottan gyorsan terjed a vírus. A szokatlanul enyhe, nedves idő mindezt tovább segíti – magyarázta Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézetének járványügyi osztályvezetője.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy hamarosan beindul az „influenzaszezon", most azonban még elsősorban a téli időszakban szokásos, felső légúti, hurutos megbetegedésektől szenvedőkkel vannak tele a háziorvosi rendelők. Influenza elleni védőoltásért már alig mennek: a tavaly év végi roham hamar lecsengett.

– Évek óta most kérték legtöbben a vakcinát – mondta el tapasztalatait Kormányos Szilvia háziorvos. – A megrendelt készlet el is fogyott.
– December 5-éig 41 ezer adag ingyenes szérumot adtak be a háziorvosok, tízezer azonban még mindig van a megye háziorvosainál, az ÁNTSZ hűtőjében pedig további háromezer – mondta el Tombácz Zsuzsanna. Aki nem számít veszélyeztetettnek, és nem jogosult az ingyenes oltóanyagra, bármelyik patikában megvásárolhatja, ott is vannak ugyanis még készletek.

Még mindig nem késő tehát felvenni az oltást, amely körülbelül 10 nap alatt kialakítja a szervezet védekező képességét. Szakemberek mindenképpen javasolják, hiszen az influenza akár komoly szövődményeket is okozhat a legyengült szervezetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom