Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A mentők is beszállnak a betegszállításba

Csongrád megye - A mentők is beszállnak Szegeden a betegszállításba – ők pótolják átmenetileg a keddtől leálló céget. Elsejétől a fuvarok koordinálását is az Országos Mentőszolgálat végzi – a megyében Szegedről osztják szét a munkát.
A szegedi mentőállomást jelölte ki az Országos Tisztiorvosi Hivatal, hogy a május elsejével kieső betegszállító cég kapacitását átmenetileg pótolja. Mint arról korábban beszámoltunk, keddtől komoly probléma alakult volna ki a városban, az eredetileg négy vállalkozás között felosztott területre ugyanis csak két cég maradt. Márciusban dőlt be az egyik, május elsején pedig egy másik is befejezi az OEP-finanszírozott betegszállítást. Az elsőként kiesett vállalkozás helyett a másik három még helyt tudott állni, a keddi újabb három autó kiesését azonban már nem bírta volna el a rendszer.

– Három autót állítunk be a betegszállításba a mentési kapacitáson felül – mondta el Zentay Attila, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója. Hangsúlyozta: a pluszfeladat nem érinti a mentési munkát, azt ugyanis pluszautókkal, túlórában látják el. – Ez a helyzet egyébként is átmeneti, előreláthatólag egy hónap múlva ugyanis munkába tud állni az a Békés megyei szolgáltató, amely pályázott erre a feladatra, és szerződést is kapott – tette hozzá.

A mentőknek továbbra is aktív szerepük lesz a betegszállításban, május elsejétől ugyanis az egész országban átveszik az irányítását. Csongrád megyében Szegedről koordinálják majd a szállításokat.

– A 1820-as számon vesszük fel a hívásokat. A következő napi feladatokat csoportosítjuk, majd átadjuk az illetékes betegszállító szolgáltatónak, aki magának rendezi össze a fuvarokat, betegutakat és időpontokat – mondta el Zentay Attila, aki szerint ez a konstruktív együttműködés mindenképpen szükséges, hiszen a cégek tudják a munkát ideálisan szervezni. – A programot ezután visszaküldik a megyei irányítóközpontba engedélyeztetésre. Ezekhez jönnek még hozzá a napközben jelentkező pluszfeladatok, amelyeket szintén mi adunk át a betegszállító cégeknek.

A regionális mentőszervezet orvosigazgatója bízik abban, hogy a tervezés az új irányítással hatékonyabbá válik – ez mindkét fél célja. – Azzal, hogy a mentőszolgálat rálát valamennyi szolgáltató feladatára, gazdaságosabban lehet megtervezni a betegutakat – fogalmazott Zentay Attila.

Olvasóink írták

  • 1. polo 2012. április 29. 08:06
    „Gazdaságosan nem tudják megszervezni ezeket az utakat Zentay Attila ezt tudhatná hiszen a mentőknél volt a betegszállítás hosszú évtizedekig. Szigorítani kellene kinek jár betegszálítás kinek nem és a felesleges vizsgálatokat is csökkenteni kellene és szerintem a Hospice szolgáltatásokat kéne fejleszteni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekvédelmi kedvezmény Erzsébet-utalványban

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kötelező lesz Erzsébet-utalványban adni - a szociális segélyről az önkormányzatok döntenek. Tovább olvasom