Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A mentők részvétet nyilvánítanak a családnak

A mentőkocsinak használnia kellett megkülönböztető jelzéseit – állítja Simon Marianna főorvos, a Csongrád megyei mentőszolgálat vezetője. A rendőrség a szombaton Szegeden történt baleset után – amelynek következtében meghalt egy vétlen gyalogos – közlekedési bűncselekményben nyomoz.
Fotó: Schmidt Andrea
A szombaton történt baleset következtében meghalt egy 44 éves szegedi asszony. Mint megírtuk, a Vásárhely felől a József Attila sugárút–Budapesti körút kereszteződésébe érkező mentőkocsival ütközött a Makkosházi körúton a Tesco felől érkező Toyota. A másik sávba átcsapódó mentőautó halálra gázolta a járdaszigeten álló gyalogost, egy 44 éves szegedi asszonyt. A Toyota vezetőjét, utasát és a mentő sofőrjét súlyos, a mentőorvost könnyű sérüléssel szállították kórházba.

A két mentős már elhagyhatta a kórházat – tájékoztatott tegnap dr. Simon Marianna. A Csongrád megyei mentőszolgálat vezetője azt mondta: szombaton a diagnosztikára szállított beteget a kocsi, vagyis úgynevezett szekunder mentési feladatot látott el. Használnia kellett megkülönböztető jelzéseit, a fény,- és hangjelzést egyaránt. A főorvosnő ismeretei szerint használta is: ezt, amikor a helyszínre sietett, neki szemtanúk is megerősítették.

A lámpáit használta, de a szirénát nem – mondta lapunknak a Toyota vezetője, akivel a városi kórház traumatológiáján beszéltünk. „Ha szirénázik, biztosan meghallottam volna" – tette hozzá.

A megkülönböztető jelzéseket használó járművekkel – mentők, tűzoltók, rendőrségi autók – kapcsolatban két paragrafusban rendelkezik a hatályos KRESZ. Az egyikben ezeknek a járműveknek a kötelezettségeiről van szó, a másikban a forgalom többi résztvevőjéről. Ha a feladat sürgős ellátása, a személy- és vagyonbiztonság, valamint a forgalmi viszonyok ezt indokolják, a megkülönböztető jelzést használni kell. Gyakorlatilag ekkor minden közlekedési szabályt áthághat a jármű, két kivétellel: vasúti átjáró tilos jelzésén nem haladhat át, illetve rendőri karjelzésnek engedelmeskednie kell. Még egy fontos fenntartás: a megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjének meg kell győződnie, hogy a forgalomban résztvevők látható jelét adják: elsőbbséget, továbbhaladási lehetőséget biztosítanak neki.

A forgalom résztvevőinek minden helyzetben elsőbbséget kell adniuk a megkülönböztető jelzést használó járműnek. Vagyis félre kell húzódni, meg kell állni, biztosítani kell a villogó-szirénázó jármű további útját – erről rendelkezik a másik szabály.

Megkülönböztető jelzésnek csak a fény- és hangjelzés együttes használata minősül – hívja föl a figyelmet Kónya Zsolt. A városi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője közölte: önmagában a fényjelzést olyan esetben használják a mentők, ha például a betegfelvétel helyszínén nem tudnak szabályosan parkolni. Ha a forgalomban csak a fényjelzést használnák, az nem minősülne megkülönböztető jelzésnek.

A rendőrség közlekedési bűncselekmény ügyében indított nyomozást. Meghallgatják a baleset minden résztvevőjét, a szemtanúkat és szakértőt vonnak be a vizsgálatba.

Dr. Simon Marianna sajnálkozását fejezte ki a tragikus balesetben elhunyt asszony hozzátartozóinak – a mentőszolgálat részvé-
tét nyilvánító levelet tegnap postázták.

A tragédia hatása

Internetes honlapunkon fórumot nyitottak a szombati balesetről. Mások mellett „mapolo" néven megszólalt egy mentős, aki tíz éve vezet: bajtársai és a saját nevében is részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak. Károsnak nevezte az előítéleteket és a felelőtlen ítélkezéseket is. Ugyancsak megszólalt valaki, aki az áldozat hozzátartozójaként mutatkozott be: azt írta, hogy a harag rossz tanácsadó, meggondolatlanul nem szabad vádolni senkit. Reméli, hogy a tragédiából okulnak a közlekedők, jobban figyelnek az utakon és jobban vigyáznak egymásra. (Megpróbáltuk fölvenni vele a kapcsolatot, de lapzártánkig nem reagált levelünkre.) Szerkesztőségünkbe telefonált egy szemtanú, Kovács János. Elmondta, a Tarján bisztró felőli oldalon a gyalogátkelőnél állt a biciklijével: bár zöld jelzése volt, nem indult el, mert hallotta a mentő szirénáját.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom