Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A mentőkbe is nagyon kellene az életmentő készülék

Bár jó kezdeményezésnek tartják a mentősök a félautomata defibrillátorok kihelyezését a nagy forgalmú helyekre, úgy vélik: a nem egészségügyi dolgozók csak az előírt tanfolyam elvégzése után mernék használni.
Szegeden a Kígyó gyógyszertárban már van defibrillátor Fotó: Karnok Csaba
Két hónapja félautomata defibrillátort helyeztek el a szegedi Kígyó patikában, ezzel a megyében elsőként itt valósult meg, hogy közintézményben, hozzáférhető helyen vált elérhetővé egy életmentő berendezés. A választás azért esett a belvárosi gyógyszertárra, mert így a forgalmas sétálóutcán és környékén percek alatt segíteni tudnak a rászorulóknak a gyógyszertár kiképzett dolgozói, amely a hirtelen fellépő szívrendellenesség esetében nagyon fontos. Szerencsére eddig még nem volt szükség rá.

A mentősök örülnek az újfajta kezdeményezésnek, ám arra figyelmeztetnek: a műszert – bármennyire is könnyen kezelhető – csak szakképzett laikusok, oktató tanfolyam elvégzése után működtethetik.

– Tény, hogy könnyű használni, hiszen ábrák mutatják a helyes felhelyezést, és szóbeli utasításokat is ad – mondta Cserjés Andrea, a szegedi mentőállomás vezetője. – Az eszköz használata előtt fontos felismerni, hogy a beteg eszméleténél van-e vagy sem, esetleg halott, és ismerni kell a defibrillátor használatát. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki összeesik, a legtöbben félreugranak és hívják a mentőket. Nagyon ritka, hogy egy képzettség nélküli laikusnak van annyi lélekjelenléte, hogy megpróbáljon segíteni.

A mentőszolgálat tudomása szerint a gyógyszerészek a műszer kihelyezése előtt részt vettek tanfolyamon, így szükség esetén ők képesek lennének szakszerűen működtetni a defibrillátort. Ők például azt is tudják, hogy kisgyerek és felnőttek részére más energiaértékű berendezést kell alkalmazni.

A mentőállomás vezetője úgy véli, hogy előbb a magyar lakosság egészségügyi kultúráját, valamint az elsősegély-nyújtási ismereteit jelentősen javítani kellene, vagyis nem feltétlenül az lenne az elsődleges, hogy minden forgalmas helyre kihelyezzenek egy újraélesztő berendezést. Főként amikor még a mentőszolgálatnál – amely a leggyakrabban kerül ilyen helyzetbe – sincs elég.

– Jelenleg a megyében négy ilyen félautomata defibrillátorunk van, valamint az eset- és rohamkocsik mindegyikén egy-egy professzionális, orvos és mentőtiszt által használható készülék – mondta el a mentőállomás vezetője. – Jó lenne azonban, ha mind a 31 betegszállító autót fel tudnánk szerelni a félautomata műszerrel, ezeken ugyanis nem dolgozik orvos, viszont előfordul, hogy szükség lenne a gyors újraélesztésre. Valószínűleg gyakrabban, mint a nagy forgalmú, nyilvános helyeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton jártunk a nyereményautóval

Igen kellemes modellnek bizonyult lapunk nyereményjátékának fődíja, a 3,2 millió forint értékű… Tovább olvasom