Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A mester portréi a Bartókban

Szegedi orvosprofesszorok, a nagynevű barátok, a családtagok portréi mellett önarcképek sorozatát festette meg Vinkler László. Halála után negyedszázaddal kuriózumokat is láthatunk életművéből a holnap nyíló tárlaton.
Fotó: Schmidt Andrea
Negyedszázada, 1980. december 2-án hunyt el Vinkler László szegedi festőművész. Halálának évfordulójára a Bartók Béla Művelődési Központ Rokonok, barátok, ismerősök címmel kamara-kiállítást rendez a művész portréiból. A tárlat anyagát több mint hétszáz Vinkler-alkotásból válogatta össze Tandi Lajos, a Szeged folyóirat főszerkesztője, a festőművész egykori tanítványa. A művész a magyar önarcképfestészet egyik legnagyobb alakja, sokszor, sokféle stílusban és technikával megfestette önmagát. – Vinkler Lászlót sokszor vádolták azzal, hogy nincs saját stílusa – mondta Tandi Lajos. – Én éppen azért tartom nagy festőnek, mert olyan egyéniség volt, aki minden művéhez képes volt megtalálni a megfelelő kifejezési formát.

A kiállított önarcképek közül a legrégebbit tizenhat évesen, a legújabbat halálának évében festette a művész. A tárlat másik vonalát a barátokról, ismerősökről készített portrék alkotják. A festőművész Gogol utca 2. szám alatti lakásán 1939 és '41 között a szegedi értelmiség színe-java gyűlt össze. Kerényi Károly, Bálint Sándor, Szent-Györgyi Albert és Sík Sándor gyakran részt vett a csütörtök délutáni találkozókon. Vinkler szerteágazó baráti körének számos tagját megfestette. Az 50-es évektől haláláig az orvosegyetem professzorainak hivatalos portréfestője volt, alkotásai ma is láthatók az egyetemen.

Különlegességeket is kiállítanak a ma megnyíló tárlaton. A két jóbarátról, Kalmár László matematikus professzor feleségéről, Árvay Erzsikéről és Simoncsics Jánosnéról, a Bartók Művelődési Központ egykori igazgatójáról készült páros portré vázlata és a kész festmény együtt szerepel a kiállításon. Először nézhetünk meg néhányat azokból a képekből, amelyet Vinkler 1936-ban római ösztöndíjasként festett. Paál Istvánról, a magyar színházművészet kiemelkedő alakjáról, a szegedi Egyetemi Színpad tragikus sorsú egykori vezetőjéről egy szénrajzot láthatunk. A nemzetközi szaktekintély tüdőgyógyász, Kulka Frigyes felesége, Eszter, az első magyar tévébemondó is modellt ült Vinkler Lászlónak. A portrék legfontosabb darabjai a feleségéről, Mária asszonyról készített művek sora, de finom lírai realizmussal megfestette édesanyját is.


Emlékünnep

Vinkler László kiállítását holnap délelőtt 11 órakor Tandi Lajos nyitja meg a Bartók Béla Művelődési Központban. Előtte, 10 órakor megkoszorúzzák a művész Gogol utcai emléktábláját.


F.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom