Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A mesterséges levegő is ''igazi''

Az egylégterű irodákban keringetett mesterséges levegőhöz – akár csak egy másik égöv klímájához – a szervezetnek alkalmazkodnia kell. Még akkor is, ha az elvileg semmiben nem különbözik a kinti, friss levegőtől.
Egyre több irodaház épül Magyarországon is amerikai mintára: hatalmas üvegfalakkal, egylégterű irodával – nyitható ablakok nélkül. Mivel ezek a modern épületek klimatizáltak, nincs szükség szellőztetésre, sőt kifejezetten ártalmas lenne a rendszernek, ha folyamatosan áramlana be a kinti – lehűtendő vagy épp felfűtendő – levegő.

Az ilyen terekben dolgozóknak azonban ezekhez a megváltozott körülményekhez alkalmazkodniuk kell, és ez nem csak abból áll, hogy megszokják: ne akarjanak állandóan az ablak kilincséhez nyúlni. Az érzékenyebbeknek szó szerint akklimatizálódási időre van szükségük, hogy a mesterséges levegőt, melyet ezekben az irodákban keringetnek, megszokják.

De mi is ez a mesterséges levegő? – tettük fel a kérdést szakembernek, aki először is cáfolta, hogy az ilyen munkahelyeken dolgozók évekig ugyanazt a levegőt szívnák.

– Ezek a szellőztetőrendszerek mindenhol úgy vannak kialakítva, hogy a külső, friss levegőt szűrés után bejuttassák a zárt helyiségbe – magyarázta Kovács István, az Integral Hexa vezető tervező épületgépésze. – Vagyis az irodán belüli térben is ugyanazt a levegőt szívhatják a dolgozók, mint kint, csak épp megszűrve, valamint 30-50 százalékban keverve a bent lévővel.

Az átlagosnál érzékenyebbek mindezek ellenére ezekben a zárt irodákban a nap végére úgy érezhetik: elfogyott az oxigén. A szakember szerint természetesen erről sem lehet szó, hiszen a fejenként előírt 20-30 köbméter óránkénti értéket jelentősen meghaladja minden ilyen irodában az oxigénszint. Valószínűleg csak a tudatalatti tiltakozik a zárt tér ellen.

– Ez az eddig megszokottól teljesen eltérő környezet, melyhez ugyanúgy akklimatizálódni kell, mint ha mondjuk egy másik földrészre utaznánk – adta meg a magyarázatot Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Hozzátette: a legtöbb embernél ez néhány nap alatt végbe is megy. – Sokkal nagyobb kihívást jelent a kint mérhetőtől jelentősen eltérő hőmérséklet – mondta a szakember. – De ehhez is előbb-utóbb hozzá lehet szokni. Amerikában például már a húszfokos irodákban is rövid ujjú ingben ülnek az alkalmazottak. Igaz, ők már hosszú évek óta ilyen körülmények között dolgoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom