Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A Mezzo lenne a partner

Egyedülálló nemzetközi operai projektet kíván megvalósítani 2008-tól a szabadtéri, amely fő médiapartnerének a francia Mezzót szeretné megnyerni. A legrangosabb zenei tévécsatorna programigazgatója tegnap Szegeden tárgyalt.
A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. meghívására tegnap a városban tárgyalt Pascal Chevalier, a francia Mezzo tévécsatorna vezérigazgató-helyettese és programigazgatója. A világ legnézettebb komolyzenei adója fantáziát lát egy szegedi ötletben: a 2008-ban induló nemzetközi projekt hat ország együttműködésével minden évben megismétlődne Szegeden. Konkrétumokat egyelőre nem árultak el, csupán annyit lehet tudni: egyedülálló zenei versenyről van szó, amelyben fő médiapartnerként venne részt a Mezzo.

Bátyai Edina, Herczeg Tamás, Havas Ágnes és Pascal Chevalier a Dóm téren Fotó: Frank Yvette
A csatornának volt már kapcsolata Szegeddel: 2003 novemberében az Alföldi Róbert által rendezett itteni Faust-produkciót a hónap operájaként öt alkalommal sugározta Európa-szerte. – A szegedi operatársulat emlékezetes előadása megosztotta a nézőinket. Szélsőséges reakciókat váltott ki: sokan imádták, rajongtak érte, de olyanok is akadtak, akik teljesen elutasították. Egy biztos: senkit sem hagyott hidegen. Most egy
A csatornáról

A dinamikusan fejlődő Mezzo jelenleg 38 országban több mint 12,5 millió háztartásban fogható, és több mint harmincmillió rendszeres nézője van. Európán kívül Izraelben, Törökországban és a volt francia gyarmatokon is roppant népszerű a zenebarátok körében. Magyarországon több mint egymillió háztartásban látható, a komolyzene és a dzsessz szerelmesei körében az egyik legnépszerűbb tévécsatornának számít.  
olyan eredeti koncepcióval jelentkeztek a szegediek, amiben fantáziát látunk – mondta Pascal Chevalier, aki tegnapi szegedi „terepszemléjén" vendéglátója, Bátyai Edina fesztiváligazgató és helyettese, Herczeg Tamás, valamint az Armel Produkciós Iroda vezetője, Havas Ágnes kíséretében megbeszéléseket folytatott a városházán Szentgyörgyi Pál alpolgármesterrel, majd megnézte mindkét színházat, a Dóm teret, a Reök-palotát, a zsinagógát és az MTV regionális stúdióját.

– Párizsiként egy emberléptékű, erős kulturális értékekkel, tradíciókkal és ambíciókkal rendelkező, ízig-vérig európai városnak látom Szegedet. Az itteni fesztiválszervezők európai léptékű projektje egybeesik a Mezzo nyitási és terjeszkedési törekvéseivel, ráadásul a város kedvező földrajzi helyzete is amellett szól, hogy érdemes részt vennünk a megvalósításában. A tárgyalások csak most kezdődtek, így többet egyelőre nem mondhatok. Egy biztos: köze van az operához, ami számunkra a legfontosabb műfaj – árulta el Pascal Chevalier.

– Értékközvetítés, fiatal tehetségek felfedezése, valamint az opera népszerűsítése és megújítása a célunk a tervezett nemzetközi projekttel, amelyben roppant fontos a Mezzo közreműködése – mondta Bátyai Edina, aki a következő hetekben többek között a párizsi Bastille Opera igazgatójával is tárgyal az együttműködésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegzsebű képviselők

Oláh János, Szentgyörgyi Pál, Póda Jenő és Pintér Ferenc a legvagyonosabb képviselő a szegedi… Tovább olvasom