Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A miniszterelnök érzelmeire apellálnak a polgármesterek

Nyílt levélben az érzelmekre akart hatni 15 megyei független polgármester: Bajnai Gordonhoz fordultak, hogy „segély helyett esélyt" kérjenek.
Az érzelmekre kívántak hatni, emberi sorsokat akartak bemutatni – ezt mondta Dóc polgármestere, Tóth Margit arról a nyílt levélről, amelyet a miniszterelnöknek írt 15 Csongrád megyei független polgármester. A levelet tegnapi számunkban közöltük. Az aláírók szerint ha a jelenlegi formájában fogadja el az országgyűlés a költségvetést, annak beláthatatlan következményei lesznek, ugyanis „a tervezett milliárdokat nem személyetlen kiadási tételekből, hanem a településen élő emberektől, kicsinyektől és nagyoktól, magányosoktól és családoktól" vonják el. Beszélnek a településvezetők bedőlt lakáshitelekről, széthulló családokról, magára maradt idős emberről, gyerekekről, akik csak az iskolában esznek.

Miért nem számokról? Mert minden településen más a probléma – válaszolták. Dócon például a könyvtárfelújításra kapott támogatás feltétele volt, hogy 25 évig heti 20 órában kell könyvtárként működnie az intézménynek. Ha nem tudják fenntartani, vissza kell fizetni a 10 milliós kedvezményes hitelt. A település így is 43 millió forinttal tartozik a szegedi kistérségnek.

Voglék dóci tanyája. Bár nem szívesen kérnek, rászorulnak az önkormányzat segítségére. Fotó: Segesvári Csaba
Voglék dóci tanyája. Bár nem szívesen kérnek, rászorulnak az önkormányzat segítségére.
Fotó: Segesvári Csaba

– A rezsiköltséget ki kell fizetni. A kormány viszont nem így tesz, hanem az önkormányzatokra terheli. De mi miből fizessük? – tette fel a kérdést Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert. Szerinte a költségvetést az ellátandó feladatok alapján kellene kalkulálni, a kormánynak szociálisan érzékenyebbnek kellene lennie.

Csanyteleket 12 millió forint ki nem fizetett számlával „vette át" Forgó Henrik polgármester 2002-ben. 2003-ban 38 milliós forráshiánya volt a településnek. A tavalyi költségvetés már nem volt mínuszos, és az idei sem az. A polgármester attól tart, a megvonások miatt újra forráshiányos lehet a település. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a Dél-Alföldön felszabadult munkaerővel mi a kormány hosszú távú terve. A kistelepülések megtartása cél-e, és ha igen, milyen munkát tudnak majd végezni az ott élők.

– Egész életemben tanultam, vizsgáztam – mondta a több szakmát is kitanult Vogl Ervin. Hiába, betegsége miatt évek óta nem tud dolgozni. Feleségével, Vogl Máriával egy dóci tanyán laknak, a nyugdíjukból élnek. Bár nem szívesen kérnek, rászorulnak az önkormányzat segítségére. A tanyagondnok mindennap ebédet visz nekik, évente élelmiszercsomagot kapnak, és segélyhívót is felszereltek hozzájuk. Mária korábban tanított, és Vizsolyban a művelődési házat igazgatta. – Kereskedő vagyok, fotóművész, mi még? – fordult feleségéhez Ervin. – Álmodozó – válaszolt Mária.

Az önhikis településeken marad a normatíva

A tervek szerint egyébként az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok továbbra is a korábbi színvonalon biztosíthatnák a gyermekétkeztetést, vagyis a normatíva az esetükben nem változna. Csongrád megyében ezek: Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Derekegyház, Deszk, Dóc, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Földeák, Klárafalva, Kübekháza, Magyarcsanád, Maroslele, Mindszent, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Tömörkény, Újszentiván.

Olvasóink írták

 • 7. dodó 2009. szeptember 29. 21:00
  „Egy másik polg.m. levele, amiről nem szabad írni:

  ""Magyarként nem hallok mást csak azt, hogy rasszisták, idegengyűlölők és kirekesztők vagyunk" - Kiskunlacháza polgármesterének nyílt levele Bajnaihoz
  2009. szeptember 29. 12:43

  Cigányok rugdosnak halálra embereket, láncfűrésszel fenyegetik a magyar gazdákat, mert azok meg akarják védeni a tolvajoktól a terményeiket. Magyar embereket tartanak egyes cigányok rabszolgasorban, gyerekeket vernek meg a mobiltelefonjukért, és hogy elvegyék a kis zsebpénzüket. Idős, munkában megőszült emberek rettegnek cigány tizenévesektől, akik kaszákkal támadnak azokra, akik szót emelnek az erőszak ellen, és akik orvosokat fenyegetnek meg, hogy kábító hatású gyógyszereket írjanak fel részükre. Magyarként nem hallok mást csak azt, hogy rasszisták, idegengyűlölők és kirekesztők vagyunk. Ezt hirdetik külföldön és Hazánkban is. Ma Magyarországon intézményesült a magyarellenesség, s ennek élén az Ön Kormánya áll. Sokmilliónyi magyar honfitársam nevében teszem fel Önnek a kérdést: miniszterelnökként kiket képvisel Ön?

  Nyílt levél Bajnai Gordon Úrhoz, a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez!

  Tisztelt Miniszterelnök Úr!

  Kiskunlacháza polgármestereként és magyar nemzetiségű magyar állampolgárként fordulok Önhöz levelemmel. Levelem megírásához a düh, a végső kétségbeesés és a tehetetlenség érzése vezetett. Az érzés, hogy magyar emberként egyre inkább másodrendű állampolgárként kell élnem saját Hazámban, és a tudat, hogy mivel nem vagyok roma származású, és nem tartozom egyetlen meleg jogvédőszervezethez, vagy egyesülethez sem, nem kapok meghallgatást és védelmet. Magyarként én és honfitársaim csak megbélyegzést kapunk.

  Magyarként nem hallok mást csak azt, hogy rasszisták, idegengyűlölők és kirekesztők vagyunk. Ezt hirdetik külföldön és Hazánkban is. Ma Magyarországon intézményesült a magyarellenesség, s ennek élén az Ön Kormánya áll. Sokmilliónyi magyar honfitársam nevében teszem fel Önnek a kérdést: miniszterelnökként kiket képvisel Ön?

  Kiskunlacháza az elmúlt évben számtalanszor szerepelt különféle médiumokban,
  s a község lakossága nem először emeli fel a szavát az egyre durvuló erőszakhullám ellen. Cserébe mit is kaptunk? Segítség helyett megbélyegzést. Itt Kiskunlacházán ebben az esztendőben a nehéz gazdasági helyzet ellenére 30 millió forintot költöttünk a közbiztonság javítására. Felújítottunk és átadtunk egy új, nyolc fős KMB-s csoport elhelyezésére szolgáló épületet, ennek egész éves rezsiköltségét finanszírozzuk.
  Megkezdtük a térfigyelő kamerák kiépítését, éjszaka a polgárőreink mellett szolgálatot teljesítő rendőrök fizetését biztosítjuk, megkezdtük a romos ingatlanok felvásárlását, lehetőségeink szerint közmunkát biztosítunk az itt élő romáknak. Megerősítettük a mezőőrséget.
  Felvettük a kapcsolatot és megállapodást kötöttünk helyi cigány szervezetekkel.

  Az erőszak mégis folytatódik Kiskunlacházán. Az elmúlt hetekben egy kisgyermeket vertek meg úgy hogy kórházba került. Egy élelmiszerüzlet tulajdonosát - aki rendszeresen hitelt ad cigány családoknak- vertek meg azért, mert kérte a tartozást, és erőszakkal fenyegették meg, ha feljelentést tesz. Fiatalkorú cigány gyerekek fizetés nélkül távoztak a benzinkútról, majd a rendőrség hosszas üldözés után kapta csak el Őket. Nem rég egy cigány ember kaszát szúrt egy magyar hátába, mert Ő számon merte kérni rajta erőszakos viselkedését, majd egy hölgyet vertek félholtra, mert nem adott gyógyszert nekik. Hány Olaszliszka kell még?

  A rendőröket arra kötelezik, hogy a cigányok által lakott településrészeken rendszeresen járőrözzenek. Mi ránk akkor ki fog vigyázni? Egy magyar ember élete Önöknek nem ér annyit, mint egy cigány emberé? Mi is emberek vagyunk!

  Kérdezem Öntől: Mit kell még tennem, hogy Községem polgárai ne félelemben, hanem biztonságban élhessenek? Ezek már nem ,,gyerekcsínyek"!

  Bennünket agyonverhetnek, gyalázhatnak és mocskolhatnak büntetlenül, értünk sem Ön, sem Kormányának egyetlen tagja nem emeli fel a szavát. Ön egyetlen cigány által meggyilkolt, vagy agyonvert magyar temetésére nem megy el, miközben a cigány áldozatok temetésén minden liberális jogvédő szervezet és Kormányának tagjai is ott vannak. Kérdezem Öntől: ott lesz-e a Pesterzsébeten, a cigányok által halálra rugdosott magyar polgártársa temetésén?

  Ön miért nem állt ki a nagy nyilvánosság elé és ítélte el ezt az embertelen gaztettet? Tudja-e, hogy mi a valóság a mai Magyarországon, melynek Ön a miniszterelnöke?

  Cigányok rugdosnak halálra embereket, láncfűrésszel fenyegetik a magyar gazdákat, mert azok meg akarják védeni a tolvajoktól a terményeiket. Magyar embereket tartanak egyes cigányok rabszolgasorban, gyerekeket vernek meg a mobiltelefonjukért, és hogy elvegyék a kis zsebpénzüket. Idős, munkában megőszült emberek rettegnek cigány tizenévesektől, akik kaszákkal támadnak azokra, akik szót emelnek az erőszak ellen, és akik orvosokat fenyegetnek meg, hogy kábító hatású gyógyszereket írjanak fel részükre.

  Az Ön Kormánya mindent megtett, hogy a Magyar Gárdát betiltsa, mondván, hogy félelmet kelt és gyűlöletet szít, de miért nem tiltja be a cigány szabadcsapatokat, akik felfegyverezve egész megyéket tartanak rettegésben, akik még a rendőrökre is rátámadhatnak büntetlenül?

  Ami ma Hazánkban folyik, arról az emberek már nem annak függvényében foglalnak állást, hogy jobb- vagy baloldalinak vallják magukat, mert az erőszak nem válogat. Minden becsületes magyar és cigány ember azt akarja, hogy végre rend legyen Magyarországon!

  Magyarországon erős rendőrségre és szigorúbb büntető jogszabályokra és hatékony jogszolgáltatásra van szükség, hogy a nyugalom és társadalmi béke helyre álljon.

  Ahol az igazságos törvénykezés és a többségi társadalom érdekei találkoznak.

  Ez az Ön felelőssége.
  Ön felesküdött a Magyar Köztársaság Alkotmányára.

  Arra a törvényre, melynek 35. § (1) bekezdés a) pontja kimondja: ,,A Kormány védi az alkotmányos rendet, védi és biztosítja a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező személyek jogait"

  Tisztelt Miniszterelnök Úr!

  Az Ön Kormánya történelmet írt egy esetben.

  Precedenst teremtettek, melynek Önök nem örülnek. A Kiskunlacházi gyermekgyilkosság esetében az Igazságügyi és Rendészeti miniszter, valamint az Országos Rendőrfőkapitány együttes sajtótájékoztatóján etnikai alapon azonosították az elkövetőt.

  Ott kijelentették - Kormányának jelenlévő minisztere előtt és nevében-, hogy az elkövető nem cigány, hanem magyar származású volt. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben minden egyes bűncselekmény esetében az igazságszolgáltatás köteles az elkövető etnikumát megjelölni.
  Engem és egyre több polgármester társamat, kik felemeljük a szavunkat az ártatlan emberek védelme érdekében, a sok igazságtalanság és a többségi társadalommal szembeni kirekesztő magatartás miatt, folyamatosan lerasszistáznak és véresszájúznak. Önök megbélyegzik azt, aki az igazságról beszél, és tenni akar azért, hogy egy-egy településen végre rend legyen.

  De mi akkor sem adjuk fel! Egy európai társadalomban az őszinte beszéd a jövő építésének alapja. Gyökeresen át kell alakítani a szociális ellátórendszert, és érvényt kell szerezni az alapvető társadalmi normáknak. Ennek elvégzése az Ön feladata. Most már nem kérünk, hanem követelünk! Erősíteni kell a rendőrséget, nem szembefordítani a társadalommal.

  Mi felesküdtünk arra, hogy megteszünk mindent községeink, városaink biztonsága érdekében. S ez az eskü kötelez bennünket, s kötelez a lelkiismeretünk is, még ha meghurcolnak is érte. Emberek milliói rettegnek a cigányság egy része általi állandó erőszaktól.

  Az elmúlt hét esztendőben százmilliárdok mentek el különböző, a cigányság integrációját és felzárkóztatását elősegítő programokra. Hol van ez a pénz, és hol van ennek az eredménye? Miért nem az Önkormányzatok kapták meg, akik ésszerűen és hatékonyan tudták volna felhasználni? Ehelyett ellopták azok, akik feleltek ezek elosztásáért.

  Véleményem szerint a cigányság felzárkóztatását nem az segíti elő, ha kettőszáz cigány diplomás embert felvesz a közigazgatásba, hanem ha érvényt szerez annak, hogy a cigány családok a gyermekeiket rendszeresen járassák iskolába.

  Mi polgármesterek tesszük a dolgunkat. Kérem Önt, Ön is tegye a magáét, értünk és ne ellenünk, esküjéhez híven, hogy Magyarországon végre béke legyen!

  Kiskunlacháza, 2009. szeptember 26.

  Tisztelettel:

  Dr. Répás József
  Kiskunlacháza polgármestere”
 • 6. katonaannaszeged 2009. szeptember 29. 20:56
  „Folyamatosan figyelemmel kísérem a megyénkben lévő önkormányzatok helyzetét. Szerintem mindegyiknek nehéz a helyzete. Nemcsak 15 polgármesternek kellett volna levelet írnia a miniszerelnöknek, hanem az ország összes polgármesterének. A polgármesterek feladata a választóik érdekeinek képviselete. Hol van a 3185 polgármester aláírása. Ők félnek, vagy így kényelmesebb?”
 • 5. maradonnna 2009. szeptember 29. 17:42
  „Cicukák! Ők legalább próbálkoznak...a Polgármestereknek -kivéve, aki OGY képviselő - SEMMI köze sincs a ktgvetés összeállításához, így a lemondásukkal sem lesznek előrébb. Persze, akinek van javaslata, azt gondolom, mind a 15 polgármester tárt karokkal fogadná.”
 • 4. szatyi 2009. szeptember 29. 17:29
  „Mennyibe került ez az egészoldalas hirdetés? Nem lett volna ennek a pénznek jobb helye???”
 • 3. maradando 2009. szeptember 29. 14:20
  „Az összes polgármester egyszerre MONNYON LE ! !”
 • 2. bélás 2009. szeptember 29. 13:53
  „érzelmileg az ovisok szoktak hatni a szülőkre, egy politikus ne érzelmileg hasson máááá.
  Ha felkészületlen, vagy hüle hozzá, akkor opkodja le csordont”
 • 1. klj_54 2009. szeptember 29. 13:11
  „El vannak tévedve polgármesterék 1 kicsit!
  Nem érzelmekre apellálva, hanem érvekkel felfegyverkezve kellett volna cselekedniük.
  Az sem árt, ha átnézik a költségvetési fejezeteket és konkrétan megmondják mit lehet onnan kivenni.
  Felesleges propaganda fogás amit tesznek, nem más.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken - kétmillióért

Hajlékony csípő és gerinc, valamint egyensúlyérzék – ez kell ahhoz, hogy valaki biztonságosan közlekedjen a Segway-en. Tovább olvasom