Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A miniszterelnök szerint nem lesz szükség megszorításokra

Szegedi beszéde után a kormányfő, miniszterelnök-jelölt csak lapunknak adott rövid interjút, majd indult is tovább. Gyurcsány Ferenc (képünkön) azt mondta, nem várható megszorító csomag.
– Fölemészti a költségvetési tartalékot az árvíz?

– Lényegében az egész éves költségvetési tartalékot igénybe veszi, sőt éppen az ilyen helyzetekre készülve különítettünk el különleges tartalékot százmilliós nagyságrendben, ennek egy részét is erre a célra kell mozgósítani.

– Felgyorsul-e a gátépítési program? Önöket gyakran éri a vád, hogy lelassult a töltések építése, erősítése.
– De mi lenne, ha a szemünknek hinnénk? 2000-ben ennél kisebb árvíz Magyarországon problémát okozott. Most meg nagyobb árvíz van. Szeged történelmének legnagyobb árvizét védjük ki. Ehhez képest, ha azt mondom, hogy bármely elődünknél többet költöttünk gátépítésre, azt az olvasók nem biztos, hogy elhiszik nekem, de azt látják, hogy sikerrel óvjuk a várost.

– Győzelmük esetén lesz költségvetési megszorítás?
– Miért kellene?

– Akkor úgy kérdezem: lesz olyan intézkedéssorozat, amely lehetővé teszi, hogy az államháztartás területén spóroljanak?
– Ezernyi változtatás lesz, egy jobb államot szeretnénk. Ennek kiindulópontja, hogy hogyan lehet az állam működését polgárainak szolgálatába állítani. Erről szól az állam átalakítása, nem pedig arról, hogy valahol megszorításokat alkalmazunk.

– Szegeden az emberek jó részének az állam a kenyéradója. Sokan azt gondolják, hogy egy esetleges megszorítás leépítést is jelent egyben.
– Rosszul gondolják.

– Mondok egy kulcsszót, ami ebben a választókerületben lényeges lehet: magyar áruk helyzete.
– Ki az a miniszter, aki a lehető legnagyobb erővel védte a magyar piacokat? Gráf József vagy Torgyán József?

– Hogyan lehet biztosítani az esélyegyenlőséget a magyar áruk számára?
– Összefogással. Ki az, aki megszervezte a termelők összefogását, aki ehhez támogatást ad? Melyik az a kormány, amelyik először a termelőknek tulajdont adott: tejfeldolgozásban a Parmalatot, borfeldolgozásban Izsákot? Azt látom, a jobboldal szépen tud beszélni a vidék problémájáról, csak keveset cselekszik. Melyik az a kormány, amelynek időszakában a mezőgazdaság támogatása megduplázódott négy év alatt? Ez az a kormány. A cselekvés kormánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom