Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A minisztérium Szegeden is kiállt a tandíj mellett

Szeged - A tandíjról továbbra sem azonos a véleménye az oktatási minisztériumnak és a hallgatóknak – derült ki tegnap, a tárca felsőoktatási reformtúrájának szegedi állomásán.
Szegedre érkezett tegnap az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felsőoktatási reformtúrája. A több száz érdeklődő hallgató előtt Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára hangsúlyozta: nyitottak arra, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi résztvevőjével közösen tárgyaljanak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alternatív tandíjjavaslatáról, ám azt a jelenlegi formában nem tartják elfogadhatónak.

Fáklyásmenet

Fáklyás demonstrációt tartott tegnap este Budapesten a HÖOK. Benyújtotta a szaktárcának alternatív tandíj-javaslatát is. Ennek értelmében az államilag támogatott hallgató a leckekönyvbe felvett, ám nem teljesített kreditek után fizetne: a hallgatói normatíva (jelenleg 116 ezer 500 forint) 3-5 százalékát, vagyis legfeljebb 5825 forintot – a fer évente minimum 105 ezer forint lenne. A minisztérium hajlandó tárgyalni a hallgatókkal.

– Három olyan eleme is van a javaslatnak, amivel egyetért a tárca. Például a képzési hozzájárulásra szerintünk is szükség van. Mégpedig olyanra, amely képzési szintenként differenciált, ráadásul minőségjavító, és a hatása ösztönző – vázolta Manherz Károly.

A szakállamtitkárral folytatott kerekasztal-beszélgetésen Pukánszky Béla, az SZTE oktatási rektorhelyettese szintén a tandíj szükségessége mellett érvelt.

– A fer, a tandíj nem megoldás a hallgatók problémáira – jelentette ki Török Márk, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke, kiemelve: a HÖK nyitott minden olyan megoldásra, amely a felsőoktatás jobbá tételét szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom