Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A modern készülékek miatt kevesebb a munkájuk, mi kipróbáltuk: algyői fodrászdinasztiánál borotváltattunk

Szinte alig vállalnak már borotválást a fodrászok, holott korábban a férfiak társasági életének egyik fontos színhelye volt a kocsma mellett a borbély. Algyőig mentünk, ahol egy igazi fodrászdinasztia tagja borotvált.
Kihalóban lévő szakma a klasszikus borbély, egyre kevesebb helyen vállalnak borotválást. Itt most persze muszáj különbséget tenni a mai menő barber shopok és a borbélyok között, mert az idősebb korosztály képviselői szerint ezek úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a mindenszentek a halloweenhez.

„Tudja nagyságod, nem érdemes másért élni, csak a nőkért" – mondja a borbély Huszárik Zoltán Szindbádjában, miközben a főszerepet játszó Latinovits Zoltán nyakig habosan szippant egyet a szivarkájából, míg a mester a pengét feni. Ilyesmivel már csak higiéniai okokból sem találkozhatunk: ma már eldobható pengét használnak a borbélyok, de mi egészen Algyőig mentünk, ahol egy igazi fodrászdinasztia tagja szabadított meg a néhány napos borostától.
 
A divatos, néhol whiskyvel is kényeztető újhullámos barber shopok mellett egyre ritkább a klasszikus borbély. Az algyői Süli-Zakar Sándor 1963 óta vág hajat és borotvál. Fotó: Karnok Csaba
A divatos, néhol whiskyvel is kényeztető újhullámos barber shopok mellett egyre ritkább a klasszikus borbély. Az algyői Süli-Zakar Sándor 1963 óta vág hajat és borotvál. Fotó: Karnok Csaba


Tizennégy éves kora óta, azaz ötvenhat éve fodrász az algyői Süli-Zakar Sándor. A szakma fortélyait édesapjától leste el. Gyermekkorában a családi házban volt a műhely. A berendezés és a szerszámok is onnan származnak. 
 

– Apukám 1925-ben ment tanulónak, amikor 1963-ban beálltam, már ezeket a szerszámokat és bútorokat használtuk. Apukám mellett a bátyám és az ő felesége is fodrász volt. A fiam húsz éve lépett a nyomdokaimba, a lányom, Zita is viszi tovább a szakmát. Ő most kezdi az iskolát, de néhány vendég megengedi neki, hogy gyakorolja rajta a borotválást

– magyarázta a mester.
 
Régi borbély cájgok.
Régi borbély cájgok.

Süli-Zakar Sándor szerint a fejlődés az oka annak, hogy egyre kevesebb fodrász vállal borotválást. – Ma már nagyon jó, akár ötpengés villanyborotvák is kaphatók. De ma például már két embert borotváltam, máskor napokig nincs senki. Jól meg kell áztatni a szakállat vagy a borostát. Ha nagy a szakáll, előtte géppel leveszem a nagyját. Jó éles penge kell hozzá. Ennyi.

Határozott mozdulatokkal kezd neki a mester, jobbról halad balra, és néhány perc alatt el is készül a klasszikus borotválás, amit nem túl erős és illatos arcszesszel fejez be. Nála 450 forint a borotválás.
Borotválás, érvágás, foghúzás

A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve (2014., Új folyam 1. Szeged, 2014) Bátyai Gitta Borbélyok és fodrászok Szegeden – adatok egy helyi iparág történetéhez című gyűjteményében olvasható egy korabeli árlista. A Vidéki Úri- és Hölgyfodrászok Szaklapja (1937) közli az alábbi adatokat: borotválás a műhelyben 3 korona, érvágás 10 korona, foghúzás 8 korona. Esztendőbeli borotválás a gazda házánál minden héten kétszer 5 fillér. A szegedi fodrászok a céh korszakában vezető szerepet töltöttek be a város életében, mert a városi elöljárók és tiszti orvosok nagy részét közülük választották meg, de kint, az ipari műhelyekben is foglalkoztak többen sebészettel, érvágással, köpölyözéssel és foghúzással. Még az 1930-as években is voltak olyanok, akik a törvény tilalma ellenére is húztak fogat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Gabriella a bírák felé nyit új fórumokat - Szorosabb kapcsolatot szeretne kollégáival az ítélőtábla új elnöke

Kiss Gabriella a bírák felé nyit új fórumokat - Szorosabb kapcsolatot szeretne kollégáival az ítélőtábla új elnöke
Egy évre bízta meg április 1-jén az Országos Bírósági Hivatal elnöke Kiss Gabriellát a Szegedi… Tovább olvasom