Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A Móra-múzeum nyitó kiállítása lesz a Rejtett szépségek

A megújult Móra-múzeum Rejtett szépségek című tárlata Rodin, Gauguin, Toulouse-Lautrec és Renoir szexszimbólumait mutatja be május 31-étől. Kuriózum: a szegedi kultúrpalota saját magyar nőideáljait is kiállítja.
Csók István, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan és mások szépséges nőalakjait, saját gyűjteményéből származó képeket mutat be a szegedi kultúrpalota – a budapesti Szépművészeti Múzeumból pedig világhírű szexszimbólumok érkeznek. Egyebek mellett Rodin, Gauguin, Toulouse- Lautrec és Renoir festményei, szobrai valamennyi pompás nőalakokat ábrázol. A Rejtett szépségek című tárlat egy hónap múlva nyit.

Szabó Tamás, az intézmény főrestaurátora éjt nappallá téve dolgozik, hogy ráncba szedje a szegedi múzeum gyűjteményéből való alkotásokat a különleges alkalomra.
– A világhírű lányok és asszonyok méltó vetélytársai a mi hölgyeink, huszonkilencen, akik közül csak keveset ismerhetnek a látogatók az állandó tárlatokról, legtöbbjük fél évszázada nem mutatkozott közönség előtt – tudtuk meg a szegedi szakembertől. Főként a díszes keretek sérültek meg az idők folyamán, a vásznakon nincsen túl sok javítanivaló. A restaurátor, ahol szükséges, eltávolítja róluk a besötétedett lakkréteget, hogy előtűnjenek az eredeti színek, retusál, újralakkoz vagy csak finoman lemos terpentinnel.

A Tisza-parti közgyűjtemény leghíresebb Csók István-képe elveszett; a – legendák szerint – jobbágylányok vérében fürdött csejtei várúrnőt, Báthory Erzsébetet ábrázoló festmény titokzatos módon eltűnt a székesfehérvári múzeumból a második világháborúban. Megmaradt viszont, és most viszontláthatják az érdeklődők az 1898-ban megfestett, érzékien buja Bűnbánó Magdolnát, amely egy évvel az elkészülte után került a szegedi intézmény tulajdonába.

A tárlaton szereplő legkorosabb hölgy ismeretlen szerző ecsetje nyomán született 1860 körül, ovális aranykeret szegélyezi kalapos fejét. A legfiatalabb kép egy festőnő, Máté Ilona alkotása. Az egyetlen szegedi születésű alkotó Zombory Lajos, aki építési rajzolóként kezdte a pályáját, és évekig Lechner Ödön irodájában dolgozott. Később Pesten Benczúr Gyula mesteriskolájában, majd Münchenben képezte magát. Hazatérve Szolnokon telepedett le, ahol idővel a művésztelep egyik vezető mestere lett. A neve szülővárosában kevéssé ismert, de nagy fővárosi aukciósházak árverésein forognak a festményei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatott részönkormányzatok

Megszűnt az a két lakótelepi részönkormányzat Szegeden, amelyet még a tavalyi országgyűlési… Tovább olvasom