Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A műhelyben meg nem áll a köszörű

Itt a disznóölés szezonja, egymás után hozzák köszörültetni az emberek a húsdarálókat, késeket a legendás szegedi, Bartók téri műhelybe. Nemcsak a városból, hanem mindenhonnan, a köszörűsnek tehát – hogy a megrendelő idejében visszautazhasson – igazodnia kell a Mars térről induló buszok menetrendjéhez. S egy-egy Ferihegyről induló repülőjáratéhoz is.
Az elhunyt Tamási mester köszörűsműhelyét Szalma Mihály viszi tovább Fotó: Schmidt Andrea
– Honnan hoznak ide, a Bartók térre köszörülnivalót?
– Mindenhonnan a környékről. Ruzsáról, Vásárhelyről, Orosházáról, Angliából, Amerikából...

– Micsoda? Angliából, Amerikából??
– Bizony! Jön haza szabadságra a munkavállaló, és hozza magával kicsorbult késeit, ollóit – mondja Szalma Mihály, aki továbbviszi az elhunyt legendás szegedi köszörűsmester, Tamási Sándor műhelyét. Tamási mesternek – aki évtizedekkel ezelőtt nyitotta meg a helyiséget a Bartók téren – az volt a végakarata: „a műhelyben mindig forogjon a köszörű". Azaz maradjon meg a helyiség mindig köszörűsműhelynek.

Forog is a köszörűkő, csak úgy szikrázik az acél. – Sanyi bácsi még 2000-ben fölajánlotta, vegyem meg a műhelyét – mondja a tulajdonos, aki a hetvenes években végzett mechanikai műszerészként; tanult Dunakeszin, dolgozott Vácott, Kiskunhalason. – A halasi kötöttárugyárban éveken át ollókat köszörültem, műszakonként száz nőnek. Ha valahol meg lehetett tanulni köszörülni, ott igen. És egyáltalán, mindenben jó vagyok, ami mechanika.

Édesapámmal olyan betonkeverő gépet hoztunk létre, melyből csak egy van a világon, s bár harmincöt éves, ma is működik; villannyal, kézzel egyaránt hajtható. Legutóbb pedig, amikor még azt hittük,
Az életmentő előd

Tamási Sándor legendás késes-köszörűs (aki hatvan évig működtette az üzletet, és életmentő kitüntetést kapott, mert gyerekeket mentett ki a jég alól a rókusi tóból) Tompán élő özvegyével mi is beszéltünk. Mondta: sokkal könnyebben továbbíthatta volna a műhelyt, ha belenyugszik abba, hogy nem köszörűs, hanem valamilyen más üzlet nyílik helyén – ő azonban mindenképpen teljesíteni kívánta férje végakaratát.  
mezőgazdaságból fogunk megélni, olyan egyedi öntözőrendszert alakítottam ki, ami gombnyomásra indul, és öntöz hét hektárt – meséli Szalma mester.

Most azonban maradjunk a köszörűkőnél, mit hoznak köszörültetni az emberek? Kezdődik a disznóölés szezonja, tehát főleg késeket, darálókat, meg minden mást, aminek éle van, azaz ideiglenesen nincs, de létrehozható. – Nemcsak köszörülök, javítok például esernyőt is, meg mindent, ami egy háztartásban el tud romlani. Csak ne számítógép legyen. Feleségem, Éva asszony, aki varrónő, az esernyőjavításban is besegít, és ruházati cikkeket is helyrehoz – beszéli. S a műhelyben pillanatra sem áll le a köszörű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény… Tovább olvasom