Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A multik diktálják a vöröshagyma színét és formáját

Átalakultak az étkezési szokásaink, kevesebb vöröshagyma fogy. Ennek ellenére egy szegedi zöldségtermeltető cég minden ötletet bevet, hogy minél többet vegyünk belőle – akár divatból.
Hagyma hagymával jó kezekben Abonyi Zsuzsannánál. Fotó: Segesvári Csaba
Hipermarketek polcán találtunk gusztusos trikolór hagymát, hármasával behálózva. A címkéjén az áll: Szeged-Szentmihályon csomagolták. De akkor hol a makói vöröshagyma nagyhatalma?

– Megvan, ugyanakkor a szükség törvényt bont. Kell a fantázia, hogy a vöröshagyma felvehesse a küzdelmet a kisebb önköltségen beözönlő holland versenytársakkal szemben – magyarázta Abonyi Zsuzsanna, a szeged-szentmihályi zöldségtermeltető és feldolgozó cég kereskedelmi vezetője. Tehát vöröshagyma és vöröshagyma között is óriási a különbség. A hagyományos – és egyébként évek óta hungaricumként számon tartott – makói bronz, úgynevezett CR-fajtát például környezetbarát barna papírzacskóba csomagolják. Ismérve – azon kívül, hogy természetesen Makón termeltetik –, hogy a feje öt-hét centis és kézzel válogatják a csomagoláshoz.

– Átalakultak a vásárlói szokások. Nem ömlesztve fogy a hagyma a bevásárlóközpontokban. Egy-két szemet és tetszetőset szeretnek venni a háziasszonyok. Ráadásul a divatos szakácskönyvek receptjei egyre inkább használják a menő hagymaféléket – mesélte a hagymamenedzser az igazodási irányról. A kereskedőláncok mondják meg, milyen méretű és színű hagymát szeretnének látni a választékukban. Így lett például az ugyancsak makói bronz hagymából látványos, nagyobb méretű fejjel – salátahagyma.

Fogy a vöröshagyma

A statisztikai hivatal adatai szerint drasztikusan lecsökkent a az utóbbi években a magyar vöröshagymatermés. Míg tizenöt esztendeje 185 ezer tonna termett, az ezredfordulón már alig kétharmada, 117 ezer tonna, tavaly pedig már a fele sem, 92 ezer tonnányi.

Mutatós csomagolásban viszik, mint a cukrot, ha a vöröset és a lilát trikolorban – egy fehér hagymával hálózzák össze. A fehér is ugyanaz külsőre, mint a vörös. Fehér a héja, az íze pedig kevésbé csípős. Kreatív agyak szüleménye a másik vörös fajta, ami a hosszúkás formájáról kapta a nevét, nem az ízéről: ez a sonkahagyma.

Dughagymát a szentmihályiak ugyan nem forgalmaznak, de idén divatba jött gyöngyhagymát savanyítani. Mivel a fehér színűből nem tudtak hirtelen kisebbet termeszteni, a multi megrendelő kitalálta, hogy megveszi a dughagyma és a vöröshagyma közötti méretet.
Ezt a kisebb, vörös gömbölyű formát hívják elegánsan piklesz-hagymának. Nem fehér, mint a gyöngyhagyma, de megpucolva és savanyítva ugyanolyan lesz a hordóban.

A szegedi menedzser úgy látja, az összes hagyma több mint háromnegyede a mai napig a hagyományos vörös. A termelők pedig nagy tételben – biztos ami biztos – maradnak a vörösnél, nem kockáztatnak érzékeny divatfajtákkal. A multik viszont tovább merészkednek, és már keresik például a francia piacon bevált salotta- vagy – magyarul – mogyoróhagymát. Színezné a palettát, de nem hozna merőben újat: a héja vörös, alakja pedig a hosszúkás sonka és a gömbölyű piklesz közötti átmenet. És az érdekesség kedvéért külföldön már van belőle lila és fehér változat az ínyenceknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr alatti jeladó már a jelen

Egyre népszerűbb eljárás a háziállatok chipes azonosítóval való ellátása, de szakemberek szerint még… Tovább olvasom