Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A munkaadók tapasztalatot kérnek és nyelvtudást

Sokat adnak, de követelnek is a friss diplomásokra vadászó nagy cégek – ez derült ki tegnap a JATIK-ban, a Szegedi Tudományegyetem állásbörzéjén, melyen a természettudományos végzettség volt a nyerő.
Friss diplomás, kezdő munkavállalóként az ember már annak is örül, ha megfelel a kiszemelt cég elvárásainak. Persze az sem mellékes, hogy az elvégzett munkáért milyen juttatásokat kaphat. A Szegedi Tudományegyetem állásbörzéjén tegnap ezzel szembesültek az érdeklődők.

A béreket illetően szemérmesek a cégek, de hamar kiderült, hogy nem a konkrét összeget félnek kimondani, hanem nem egyszerű meghatározni, ki mennyit ér a munkaerőpiacon. A fizetés attól függ, milyen munkakörbe jelentkezik valaki, és a munkaadó azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy mennyi tapasztalattal bír a jelölt.

Fábián Péter, a TEVA gyógyszergyár munkatársa szerint cégük versenyképes fizetéseket ajánl, mellette pedig ott a jól működő cafetéria rendszer. Ez azt jelenti: nem a vállalat határozza meg, hogy milyen extrákkal egészíti ki az alkalmazottak fizetését, hanem a dolgozók döntik el, mit választanak. A vállalat egy bizonyos keretösszeget biztosít, ezen belül adómentesen lehet igénybe venni többek között étkezési jegyet, üdülési csekket, internetszolgáltatást, vásárlási utalványt. Ezenkívül lakásvásárlási és felújítási támogatást, egészségügyi ellátást, helyi étkezést is biztosítanak.

A hallgatók elvárásai

Az érem másik oldala, hogy a leendő munkavállalók milyen elvárásokkal érkeznek. Enikő tavaly végzett külgazdaság szakon, azt mondja, fontos az is, hogy mennyi lesz a fizetése, de most leginkább azon aggódik, hogy lesz-e állása és jó csapatba kerül-e. A juttatásoknak örül, legalább azokat a dolgokat sem saját zsebből kell fizetnie. Van, aki ennél sokkal többet vár. Egy most végző agrármérnök-közgazdász fiatalember, Péter szerint az alapbér nem elég. Ő azt szeretné, hogy a cég mobiltelefont, kocsit kínáljon munkájáért cserébe. Találkozhattunk azonban ennél kevésbé céltudatos álláskeresővel is. A német–pedagógia szakos Kata úgy véli, ha megkapja a bruttó 150 ezer forintot a tanári diplomája után, akkor nem fogja verni az asztalt, hogy étkezési utalványt adjanak neki.

A reál beállítottság volt a nyerő ezen az állásbörzén. A standok között főleg olyan cégeket találtunk, amelyek olyan jelentkezőket próbáltak becserkészni, akik a természettudományi, gazdaságtudományi vagy a gyógyszerészkaron szereztek diplomát. Mérnököket, könyvvizsgálókat, gyógyszerészeket, vegyészeket kerestek a legtöbben. Vagy rendszerfejlesztőket, mint a Siemens PSE Kft.

– Már az is csábítónak tűnhet, hogy nemzetközi cég vagyunk, és egy fiatalos, dinamikus csapatba keresünk jelentkezőket - mondta Szabó Orsolya, marketingreferens. A Siemensnél is a dolgozói jutalomrendszert használják, emellett tizenharmadik havi fizetést és cégen belüli képzést biztosítanak, támogatják a másoddiploma megszerzését is.

– Azért vagyunk itt, mert friss diplomásokat keresünk az ügyfélszolgálatra, a logisztikai és a kontroller részlegünkhöz – mondta Grócz Mária, az Exxon Mobile projektmenedzsere. Ennél a cégnél bruttó 200-250 ezer forintra számíthat a pályakezdő munkavállaló, és szintén a cafetéria rendszert alkalmazzák. Ezeket a juttatásokat a próbaidősök csak véglegesítésük után kapják, akkor viszont visszamenőlegesen is. Aki két évet eltöltött náluk, plusz egyhavi fizetést kap, és önkéntes nyugdíjpénztári tagságot.

A cégek tehát megadják, ami jár, ennek fejében viszont követelnek is: a szaktudáson kívül elsősorban a kommunikációképes nyelvtudást, főleg angolból, de a német ismerete is gyakori kívánság.

Fábián Barbara

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT-nál évente több száz elveszett tárgy keresi gazdáját

Az önkormányzat Huszár utcai raktárában elhagyott biciklik és mikrohullámú sütő, az SZKT… Tovább olvasom