Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

A munkavállalók megtartását segítő uniós kutatási program indult

Szeged - A munkavállalók megtartását, az elvándorlás megfékezését segítő uniós kutatási program kezdődött hét közép-európai ország szakembereinek részvételével - tájékoztatott Kovács Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem professzora.
A szabad munkavállalás lehetőségével élve az Európai Unió tagállamainak lakosai közül sokan döntenek úgy, hogy a közösség versenyképesebb területeire mennek dolgozni. A jobb életkörülmények reményében mindenekelőtt a magasan iskolázott, fiatal munkavállalók hagyják el a fejletlenebb régiókat - közölte az SZTE gazdaság- és társadalomföldrajz tanszékét vezető oktató.

Az újonnan csatlakozott tagországokból 2003 és 2007 között 2,2 millió munkavállaló települt át az EU régi tagállamaiba, de ez a jelenség nemcsak kelet-európai, hanem más országokat is érint, 2006-ban például 20 ezer német költözött Svájcba, további 12,5 ezer pedig Ausztriába – legtöbben a jobb munkalehetőségek miatt.

Becslések szerint az elvándorlók mintegy fele tíz éven belül visszatér a hazájába, és kamatoztatja az új gazdasági és kulturális környezetben szerzett tapasztalatait és tudását.

A hároméves, 1,7 millió euró uniós támogatással indított Re-Turn projektben részt vevő osztrák, cseh, német, magyar, olasz, lengyel és szlovén egyetemek, helyi és regionális szervezetek, innovációs és oktatási központok, továbbá a migrációban érintett nonprofit szervezetek megoldást kívánnak találni az elvándorlás megfékezésére és a visszatérés ösztönzésére. Céljuk az is, hogy megfelelő intézkedésekkel biztos hátteret kínáljanak a visszaérkezőknek, segítsenek a letelepedésükben.

A projektet a németországi, lipcsei székhelyű Leibniz Regionális Földrajzi Kutatóintézet vezeti. A kutatási programban az SZTE gazdaság- és társadalomföldrajz tanszékének négy oktatója vesz részt, feladatuk elsősorban korábban sikeresen alkalmazott migrációs intézkedések összegyűjtése, kiértékelése és stratégiák kidolgozása a közép-európai államoknak - tudatta a professzor.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2011. szeptember 15. 08:47
  „A munkavállalók megtartását segítő uniós kutatási program indult

  Megint lehet kifizetni fölöslegesen kemény eurót a semmiért.

  Már most látatlanban adok magas pénzért tanácsot!

  Meg kellene mindenkit fizetni úgy, mint Németországban és Angliában. Sőt kiterjeszteném a
  szociális hálónál is ezeket a kritériumokat.

  Igaz sokat nem tanultam, mint egy professzor!
  Így ez által nem is érek annyit. Az ész meg ugye nem számít?

  OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanyi újra koldul, és az utcán alszik

Nem lett hepiend a Szegedről Szentesre költözött hajléktalan Lőrincz Sándor történetéből. Kutyából nem lesz szalonna – mondják, akik ismerik Sanyit. Tovább olvasom