Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A munkavédelmisek 15 milliós bírságot szabtak ki

Szeged - Sok a munkabiztonsági szabálytalanság a régióban. Védőkorlátok és felszerelések hiányoznak. Az a legkevesebb, hogy a szabadban dolgozók nem tartanak teaszünetet.
A fagyban elgémberedett munkásokat, életveszélyes védőkorlátokat, melegedőhelyiség nélküli építkezéseket tárt fel az elmúlt hetekben a régiós munkavédelmi felügyelőség razziasorozata. A Csillagszóró hadművelethez kapcsolódva közel ezer munkavállalót ellenőriztek a felügyelők a három megyében, és a 95 százalékuknál találtak hibát. A legtöbb szabálytalanságot az építő- és a feldolgozóiparban követték el – közölte Bodor István igazgató.

Ezen az építkezésen csak apró hiányosságokat találtak.
Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megyében a leesésveszély volt a legkomolyabb hiba az építkezéseken. Az ellenőrök azt is figyelték, hogy szabadtéri munkahelyen van-e 21 fokra fűtött és óránként használható melegedőhely, négyfokos napi átlaghőmérséklet alatt pedig kapnak-e a dolgozók meleg teát. A háromszáz vizsgálat két esetben a munka azonnali leállítását vonta maga után, 37 helyen „csak" felfüggesztették a veszélyes tevékenységet, 33 helyen pedig a foglalkoztatástól eltiltották a munkásokat. Hét esetben büntettek munkavédelmi bírsággal, kétmillió forinttal – ennek felső határa tízmillió –, negyven munkaadó szabálysértési bírságot kapott, összesen 840 ezer forint értékben.

Az ellenőrzéseket tegnap is folytatta a munkavédelmi felügyelőség. A Hajós utcában épülő társasházba kísértük el őket, Korom Péter irányításával: egy szegedi vállalkozás tíz emberét nézték meg, akiket a hideg miatt csak négy órában foglalkoztatnak. Az átlaghőmérséklet nem érte el a plusz négy fokot, ezért nem fogadták el a felügyelők a kifogást, hogy „éppen most fogyott ki" a teafű. A védőkorlátok rendben voltak, egy helyen kellett csak megerősíteni, egy másikon pedig pótolni. E hiányosságok miatt a cégvezetőt helyszíni bírsággal büntették – ennek 10 ezer forint a felső határa.

Olvasóink írták

 • 10. El Nyomottka 2008. január 23. 07:16
  „A munkavédelmi sisakot -a motoros bukóval ellentétben- nem kell becsatolni!”
 • 9. csanyiv 2008. január 15. 21:40
  „Hát mit tagadjuk, kultúráltan leraktad a névjegyed, maci!”
 • 8. maci52 2008. január 15. 19:10
  „ltammy ,könnyű a más fa..át a csalánba verni,próbáld a sajátodat.A hülye meg az aki téged kihuggyozott.”
 • 7. karlvonbanhoff 2008. január 15. 16:29
  „Kedves Macika!
  Jól meghúzták a cégvezetőt,igazad van azért ennyire nem kellett vona,még a végén hitelt kell neki felvenni,hogy kifizethesse.”
 • 6. lelketlen 2008. január 15. 13:14
  „na nézzük csak a kék védősisakos ellenőrzést végző személyt.a védősisak nincs a fejről történő leesés ellen kötelezően becsatolt állszíjjal biztosítva.a magasból esetlegesen leeső tárgyak közül az első igy leüti a védősisakot,a többi meg beveri azt a csoda okos fejet.na ez a szálka és gerenda szindróma.a sárga becsatoltsága,vagy nem a képen nem látható,de feltételezhető a nemlegesség.ruházat.az ellenőrzést végző személy is köteles az ellenőrzési területre előírt védőruházatoz viselni az ellenőrzés időtartama alatt.puff.”
 • 5. Gábor 2008. január 15. 12:00
  „Sokszor úgy mennek ki, hogy meg kell büntetni bármiáron, mert van egy fejkvóta amit hoznia kell. Na ez a baj. Először figyelnmeztetni kéne, aztán büntetni, de az több mint érdekes, hogy eleve büntetni akarnak. Kell a pént az államkasszába.

  A fentieket nem kitaláltam, hanem az egyik munkavédelmis dolgozó mondta el.”
 • 4. No.6-Sy 2008. január 15. 10:57
  „Ideje volt! Helyeslem az ellenőrzést és a bírságokat is.

  Tényleg elgondolkodtató, hogy a munkáltatók pusztán 5%-a nézi embernek a munkásait, és biztosít embernek és munkásnak megfelelő - mellesleg törvényileg kötelezett - munkakörülményeket. Pedig épeszű, a jövőt szem előtt tartó, a jó gazda gondosságával élő munkáltató tudja, hogy a jó munkást meg kell becsülni.

  A teafű hiánya bagatell dolognak tűnik, de akkor már korántsem az, ha arra gondolunk, hogy mondjuk fél napot nulla-plusz kettő fokban (esetleg egy kis ködszitálással megdobva) kint, a szabad ég alatt kell eltölteni, és nem csak eltölteni, de kőkeményen dologzni is. Nem kell röhögni: ezt hívják védőitalnak (meg a nyári melegben adott párját, a szódavizet).”
 • 3. El Nyomottka 2008. január 15. 09:18
  „Az azért elgondolkodtató, hogy a munkaadók 95%-át megbüntették!

  Kisebb szabálytalanságokért első körben figyelmeztetni kéne, mert így csak félelmet keltenek... A vállalkozók arra panaszkodnak, hogy a kusza magyar jogszabályokban még a szakértők is elvesznek, ezért ők már felemelt kézzel várják az ellenőrzéseket és jól tudják, hogy valami apró szarért úgyis büntetés kapnak. Ez itt a legnagyobb baj, és nem a teafű hiánya!”
 • 2. ltammy 2008. január 15. 09:17
  „Szakadjon a feledre az állványzat,ha ilyen hülye vagy, ez biztonság és a dolgozók védelme te nagyon hülye.”
 • 1. maci52 2008. január 15. 08:02
  „Miért nem megy Korom mester a Városházára ellenőrizni?Szerencsétlen építőipar csetlik-botlik,de még ad munkát néhány embernek,ezért húzzunk még rajtuk egyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyének tizennégy pénzes cége van

Szeged - Az ötszáz legnagyobb árbevételt elért cégek listája után megjelent a legnyereségesebb vállalatok Top 500-as rangsora is a HVG-ben. Tovább olvasom