Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A muzsikusok ma már megválogatják, mire mondanak igent

Nemes cél érdekében, például beteg gyermekeket kezelő intézmények, a dóm vagy a zsinagóga javára továbbra is szívesen vállalnak a szegedi muzsikusok ingyenes jótékonysági fellépéseket. Más esetekben jobban megnézik, mire mondanak igent, mert úgy érzik, devalválódnak az egyre gyakoribb rendezvények.
Világhírű szopránunk, Marton Éva is adott már jótékonysági hangversenyt a szegedi zsinagóga javára. Fotó: Karnok Csaba
Egyre több a jótékonysági koncert az utóbbi években Szegeden. Boldog-boldogtalan a legkülönbözőbb színvonalú rendezvényekkel próbál támogatást szerezni. A művészek sok felkérést kapnak, ezért ma már meggondolják, melyikre mondanak igent.

– A Szegedi Szimfonikus Zenekart rengeteg jótékonysági rendezvényre hívják, de csak olyan fellépést vállalunk, amellyel az egész együttes egyetért – mondja Gyüdi Sándor. A zenekar igazgató-karnagya úgy véli, ezek az alkalmak azért is fontosak, mert ilyenkor olyan közönségrétegekhez is eljuttathatják a muzsikát, akikkel a filharmóniai hangversenyeiken nem találkoznak.

– Zenekarunk tagjai közalkalmazottak, tehát nem olyan tehetős emberek, akik a magánvagyonukból adakozhatnának, ezért ők a művészetüket adják. Évente öt-hat alkalommal lépünk fel jótékonysági koncerten, legközelebb éppen szombaton este, a zsinagóga javára adunk Mozart-hangversenyt. Évek óta együttműködünk a balesetet szenvedett fagottművész kollégánk, Lakatos György által létrehozott Kék Madár Alapítvánnyal, amely beteg gyermekek kezelésére minden évben fesztivált szervez Kalocsán. Ha igent mondunk, akkor mindig ingyen lépünk fel, sőt a költségeinket is magunk vállaljuk. Az utóbbi években devalválódtak a jótékonysági koncertek, minden iskola vagy szűkebb közösség felkérésének nem tudunk eleget tenni.

A balettet is keresik

A Szegedi Kortárs Balettet is sokfelé hívják, de riasztóan magasak a produkciók járulékos költségei, ezért ritkák az együttes jótékonysági fellépései. Juronics Tamás ugyanakkor fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, ezért is sajnálja, hogy nyáron elmosta az eső a szimfonikusokkal közös szabadtéris ajándékkoncertet, amit a szegedi közönség javára adtak volna.

– Nemes cél érdekében mindig kész vagyok énekelni, mert számomra is öröm, ha segíthetek. Természetes, hogy ilyenkor nem fogadok el honoráriumot – mondja Szonda Éva. A népszerű operaénekes bizalomerősítő gesztusnak tekinti, hogy többször is kapott már visszajelzést arról, milyen orvosi műszereket vásároltak a koncertbevételből.

Maczelka Noémi zongoraművész nemcsak fellépőként, hanem az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért koncertszervezőjeként is sok tapasztalattal rendelkezik a jótékonysági estekkel kapcsolatban. Úgy látja, a szegedi művészek lelkesedésével továbbra sincs probléma, mindenki szívesen jön, akit hívnak. Olyan világsztárok is adtak koncertet a zsinagóga rekonstrukciója javára, mint Schiff András, Gregor József, Rost Andrea, Rév Lívia, Starker János, Marton Éva, Frankl Péter vagy Ruggiero Ricci. Az ő gázsijuk sok ezer dollárra rúgott volna, ezért óriási dolog, hogy ingyen léptek fel, és a teljes jegybevételt az alapítvány kapta. A jótékonysági esteket sem szabad azonban túlzásba vinni, mert a közönség teherbíró képessége is korlátozott. Akármilyen nagy sztár is valaki, ha gyakran jön, már nem olyan érdekes. Az újdonság varázsa a legerősebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom