Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A nagy szendvicsteszt: disznótor a bagelben

A nagy szendvicsteszt: disznótor a bagelbenA bőség zavara. Az utcai ételek forradalmának köszönhetően mára túlléptünk a fonnyadt salátaleveles parizeres szendvicsen. Fotó: Török János
Tudta? November 3-a a szendvicsnap, amit tanácsos úgy ünnepelni, hogy minden étkezésre szendvicset fogyasztunk. Mi is így tettünk: négy szendvicset kóstoltunk meg.
A street food (utcai ételek) forradalmának sodrásában végre eljutottunk oda, hogy egy szendvics sokkal több, mint egy szelet sápadt parizer szájpadlásra ragadó lapkasajttal két szelet kenyér között.

Emlékeznek azokra a vasútállomáson kapható szalámis zsemlékre, amikből mindig kilógott három karika szalámi és egy fonnyadt salátalevél, de amikor szétnyitotta az ember, könnybe lábadt szemmel látta, hogy a mutatóba kitett szalámiszeleteken kívül semmi nincs a zsemlében? Az utcai ételek előretörésének hála ennek vége. Rengeteg szendvics közül választhatunk: a kis büfék és pékségek mellett minden magára valamit adó étterem kínál gourmet szendvicseket.

Az interneten azt írják (www.timeanddate.com/holidays/fun/sandwich-day), hogy minden év november 3-a a szendvicsnap. Szerkesztőségünkben négy, nagyon különböző szendvicset kóstoltunk. A célunk nem sorrend felállítása volt, inkább a sokszínűségre szeretnénk felhívni a figyelmet.

A legolcsóbbat a Félegyházi pékségben vásároltuk. A szendvics bagelben érkezett sajttal, szalámival, főtt tojással és valamilyen pikáns krémmel. A kockázatkerülő szendvics alapja, a bagel kivétel nélkül mindenkinek ízlett. Csak egy kolléga említette, hogy ő nem venne olyan szendvicset, amit otthon is meg tud csinálni.

Pedig ehhez hasonló volt a nemrégiben megnyílt A2 Gastro Caffé szalámis szendvicse, ami nem a pékáruval, hanem a benne lévő, valóban házi, vastagon szeletelt, illatos és ízes házi szalámival vett le minket a lábunkról. Ha ezt a tartalmat a Félegyházi pékség bageljébe pakolnák, telitalálat lenne.

A gyorsételek hazáját, Amerikát nem hagyhattuk ki a sorból. A Subwayben jól megpakolt, szósszal meglocsolt szendvicset kaptunk. Szekérderék zöldség, mediterrán hatású, könnyed ízek jellemzik. Ha nő lennék, ilyet ennék.

A végére hagytuk az igazi nagyágyút. Az Anyám Tyúkjai szendvicsében sertéshús, szalonnás párolt káposzta, körözött és ropogós tepertőmorzsa kínálta magát illatozva. Ez a fogás az erősebb, kiadósabb fogásokat kedvelő kollégák kedvence. Ez maga a disznótor szendvicsben, amit a körözött bolondít meg. A minőségnek persze megkérik az árát. A tyúkos szendvics árából bőven kijön két másik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

"Allah Akbar, repeszbomba fog robbanni a Törökbálint utcában!"

Robbantással fenyegetőző kisbajcsi férfi ellen emeltek vádat. Tovább olvasom