Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A nagyállomás emeleti részére nem lehet ráismerni

Ma adják át a szegedi nagyállomás felújított utasterét. Az 1,3 milliárd forintos rekonstrukció az állomásépület többi részén decemberig folytatódik. Az 1,3 milliárd forintos beruházás során volt olyan nap, amikor száz munkás dolgozott.

Megszépül a szegedi nagyállomás homlokzata is. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi nagyállomás felújított és nagymértékben átalakított, 1200 négyzetméteres utasterét ma délután 3 órakor adják át ünnepélyesen az utazóközönségnek. Az 1,3 milliárd forintos beruházás során volt olyan nap, amikor száz munkás dolgozott. Tegnap az utolsó simításokat végezték az utastéren. A takarítók mellett az informatikusok szorgoskodtak, akik a számítógépes rendszereket hangolták össze. A szakemberek ígérték: mára minden működni fog, a jegyeket is az új helyen, az emeleten lehet megvásárolni.

A régi jegyváltó irodákat üzletekké alakították át: két újság-, illetve egy-egy virág- és ajándékárus várja itt az utazókat. Ezen a szinten kapott helyet a tágas, számítógépes ügyfélcentrum is. A bejárattal szemben hatalmas, új elektronikus tábla tájékoztatja az utazóközönséget a vonatok indulásáról és érkezéséről. Ugyanezt szolgálja a földszinten és az emeleten elhelyezett érintőképernyős kereső.

Megszépült a szegedi nagyállomás utastere. Fotó: Schmidt Andrea
Az emeleti részre nem lehet ráismerni: a tágas váró világítását és berendezéseit iparművészek tervezték. A padlót olyan anyaggal burkolták, amely díjat nyert a híres milánói szakkiállításon. A falat Zsolnay kerámia díszíti. Ilyen látható a budapesti millenniumi földalatti váróiban is. Az emeleten egy kávézót is kialakítottak. A váró előterét újraépítették. A peron a régi idők vasútállomásait idézi. A tervezők gondoltak a mozgáskorlátozottakra és a látássérültekre is. A főbejáratot akadálymentesítették, és vezetősávokat helyeztek el az állomás területén, hogy megkönnyítsék a közlekedésüket. Az épületrész kuriózuma Kacziány Ödön Baccháns lakoma című, 1902-ben készült mennyezeti festménye, melyet díszítő festés vesz körül.

Folytatódik a felújítás

Az állomás-rehabilitáció folytatódik, de már nem korlátozzák az utasok kényelmét. Az épület teljes felújítása várhatóan decemberben fejeződik be. A tervek szerint a lépcsőházba mozgólépcsőt építenek be, az egyes épületrészeket sóhajok hídja köt össze, a régi váróban üveges és kovácsoltvas megoldásokkal vásárlóudvart alakítanak ki. A Máv kommunikációs osztályán megtudtuk: a teljes rekonstrukció 1,3 milliárd forintba kerül, melyhez a szegedi önkormányzat százmillió forinttal járult hozzá. A város továbbá vállalta – saját beruházásként – az állomás előtti Indóház tér felújítását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakai az új civil elnök

Bakai Csaba (képünkön) személyében új elnököt választott a civil alapprogram regionális kollégiuma. Tovább olvasom