Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

A nagyszínházban próbálják a Leányvásárt

Szeged - Gothár Péter irányításával a nagyszínházban próbálják a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukcióját, a július 5-étől látható Leányvásárt. A Nagy Ervin, Schell Judit, Hegedűs D. Géza főszereplésével színre kerülő Jacobi-operett stábja a héten költözik a Dóm térre. Herczeg Tamás fesztiváligazgató szerint időarányosan jobban állnak a jegyértékesítéssel, mint tavaly.
– Jacobi Viktor operettjét talán arról ismeri meg leginkább a közönség, ha elmondjuk: ebben van az a Hottentotta lány című sláger, amelyet az elmúlt évszázadban minden második reggel lenyomtak a rádiókban. Varró Dániel dalszövegeivel és Vinnai András dialógusaival úgy igyekeztünk frissíteni a darabot, hogy a szerethető, átélhető, igazi, klasszikus operettfordulatokat is megtartottuk – foglalta össze a tegnapi nagyszínházi próba kezdetén a Leányvásár-produkcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a rendező. A Dóm téren ezzel a darabbal debütáló Kossuth-díjas Gothár Péter szeretné a műfajt közelebb hozni napjainkhoz, és eltávolítani attól a típusú operettjátszástól, amely 30-40 éve jellemző volt Magyarországon. Karmesterként a közreműködő szegedi szimfonikusokat dirigáló Silló István lesz ebben az alkotótársa.

Tom, Fritz és Sam, azaz Nagy Ervin, Keresztes Tamás és Hegedűs D. Géza jelenetével kezdte az alkalmi társulat a tegnapi próbát. Juronics Tamásnak, a produkció koreográfusának azt is ki kellett találnia, hogyan kerül a félénk Fritz a farkaséhes Tom nyakába – és azután le onnan. A következő humorforrás: egy szúnyogot vagy inkább egy egész szúnyogfelhőt csapkodjon-e koreográfiára a csapat?

Keresztes Tamás Nagy Ervin vállán a Leányvásár tegnapi próbáján, a nagyszínház színpadán. Fotó: Segesvári Csaba
Keresztes Tamás Nagy Ervin vállán a Leányvásár tegnapi próbáján, a nagyszínház színpadán.
Fotó: Segesvári Csaba

Ajándékkoncert, Újszeged

– Verdi és Wagner ajándékkoncertre készülünk a két nagy mester születésének 200. évfordulója tiszteletére július 31-én. Az ingyenes jegyekhez a Délmagyarországtól és a Szegedi Szimfonikus Zenekartól, valamint kisebb számban a szabadtéritől lehet majd hozzájutni. Úgy, ahogyan azt a korábbi években már megszokhatta a közönség, ha megtelik a nézőtér, megnyitjuk majd a teret, és a lelátó mellett állva, ülve is lehet csatlakozni a koncerthez. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kicsit szűkebb kínálattal jelentkezünk, mint az elmúlt években, mert az örökölt műsorterven nem változtattunk. A Szolnoki Szigligeti Színház társulata az Egy bolond százat csinál produkciót hozza el Balázs Péter rendezésében. Befogadjuk a Carmina Burana-koncertet, a nótaestet és a hagyományos dixieland-gálát – sorolja a további programokat Herczeg Tamás.

– Optimisták vagyunk az idei évaddal kapcsolatban, nemcsak azért, mert az esős nyáreleje után az elmúlt héten végre megjött a jó idő, hanem azért is, mert a jegyértékesítés szép mutatókat jelez. A tavalyi évhez képest időarányosan 20 százalékkal jobban állunk – hangsúlyozza Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója szerint nemcsak a szezonnyitó Leányvásár-premier előkészületei, hanem a műszaki építések is ütem szerint haladnak, így a héten már a Dóm téren folytatódhatnak az operettprodukció próbái. – Az utolsó pillanatban különleges papírjelmezeket találtak ki az alkotók, így rohamtempóban zajlik a kosztümök készítése. A rendhagyó anyaghasználat kicsit feladta nekünk a leckét, de Tihanyi Ildikó jelmeztervező kézben tartja az ügyet, komoly manufaktúra dolgozik a Leányvásár jelmezein. Az István, a király az idei nyár legnépszerűbb produkciója, akkora volt az érdeklődés iránta, hogy egy pótelőadást is be kellett állítanunk. Lényegében az összes jegyet értékesítettük. A Szörényi–Bródy-rockoperát nem olyan régen, legutóbb 2008-ban és 2009-ben tűztük műsorra, mégis minden elképzelést fölülmúló érdeklődés mutatkozik Alföldi Róbert új, kortárs rendezése iránt, amellyel a mű 30 éves jubileumát Szegeden ünnepeljük.

A fesztiváligazgató az idei nyár további produkciói közül művészi szempontból legizgalmasabb kihívásnak a Porgy és Bess című Gershwin-operát tartja. – A szerző akarata szerint csak fekete bőrű énekesek léphetnek színpadra ebben a darabban – ezt a feltételt nem könnyű teljesíteni Magyarországon, így New Yorkból 35 művész érkezik Szegedre. Előtte már otthon is próbálnak, a díszleteket, jelmezeket itt készítjük, amerikai karmester vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza majd a Dóm téri előadásokat. Úgy gondolom, ez a produkció egy olyan kultúrtörténeti ritkaság és egyben a nagyközönség számára is érdekes opera-előadás lehet, amely hangzásvilágával, kicsit dzsesszes ritmusaival, melódiáival képes megszólítani a musical és a könnyűzene szerelmeseit is.

Olvasóink írták

  • 2. mátka 2013. június 25. 15:42
    „1. igen,ez olyan,mintha a színháznak lenne egy előadása.bizti fizet a másik fél....és azt ellenőrzik is.reméljük.piaci alapon.”
  • 1. killermiller 2013. június 25. 13:39
    „És ez mennyibe kerül a színháznak ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb baleset történt és teljes útzár volt az 55-ös főúton

Közlekedési baleset történt az 55-ös főút 38. km szelvényénél június 25-én a kora reggeli órákban - a két járművezetőt mentők vitték a kórházba. Tovább olvasom