Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A Nap színei és rács a fejen

A Nap színképét tanulmányozták, háromdimenziós arcképet készíthettek, és tapasztalták, hogy a fizika érdekes. Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja szombaton nyílt napot tartott.
Papp Katalin látványos kísérleteket mutatott be. Fotó: Schmidt Andrea
– A fizikatanárnőnktől hallottam a rendezvényről. Nagyon szeretem a fizikát, ezért eljöttünk nézelődni a barátnőimmel – mondja Mezey Gyöngyi, aki másodikos a Deák Ferenc gimnáziumban. – A családomban majdnem mindenki fizikatanár, sőt az egyik felmenőm Delfin-díjas fizikus, így aztán mondhatni, a véremben van a tudomány szeretete.

Gyöngyi barátnőjét, Szabó Anitát a csillagászat érdekli. A tanszék folyosóján a Nap színképét tanulmányozzák egy laptopon, Vinkó József egyetemi docens segítségével. – Eredetileg távcsöves megfigyelést terveztünk, de ez az időjárás miatt nem lehetséges, túl felhős az ég. A Nap széles színtartománya azonban így is látható ezen az ábrán – mondja a tanár a gimnazistáknak, akik közben a fizikatotót kezdik el kitölteni, hiszen tudják: a feladatlapot helyesen megoldók között a rendezvény végén komoly ajándékokat sorsolnak ki.

A Budó Ágoston tanteremben Papp Katalin egyetemi docens tart előadást Színes kísérletek címmel a Csongrádról, Kecskemétről, sőt Szolnokról jött érdeklődőknek. A fizika több területéről összeválogatott érdekességeket mutat be, mint például a fehér fény összetettségét. Az előadóterem padjai között alig maradt üres hely, nagy az érdeklődés.

Háromdimenziós arckép

Az egyik laboratóriumban a Moire-fotográfiát szemlélhették meg és próbálhatták ki a látogatók. A fejre két oldalról függőleges rácsmintázatot vetítenek, és így készítenek fotót az arcról. A csíkos felület miatt különleges, háromdimenziós hatású kép keletkezik. Ezt a képet kinyomtatták, vagy e-mailen elküldték a „kísérleti alanyoknak".

– Örömünkre sokan jöttek el. Többen csoportosan, iskolákból és vannak, akik egyénileg – tájékoztat Szabó Gábor akadémikus, az optika tanszék egyetemi tanára. – A fizika napja elnevezésű programunkkal a fő cél a fizika megszerettetése és a Szegedi Tudományegyetem fizika szakának népszerűsítése. Hiszen kevesen választják ezt a szakirányt, az utánpótlás így egyre nehezebb. Sokan idegenkednek a természettudományoktól, hiszen már az általános iskolában elriasztják a diákokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a laborok munkájába, ezáltal képet alkothatnak a fizikusok tevékenységéről. A kísérletekkel azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika érdekes.

– Mindig is a természettudományok iránt vonzódtam. Általános iskolában elektrotechnikai szakkörre jártam, ahol forrasztani tanultunk, kapcsolási rajzokat készítettünk – mondja Gál László első éves fizikus hallgató. – Most leginkább a fizika optikai része érdekel: a hullámtan és a lézerek.

B. B. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház a szegedi orvosi rendelőkben

A napos, évszakhoz képest meleg időt nemcsak mi szeretjük, de a vírusok és a bacilusok is, amelyek… Tovább olvasom