Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

A naponta elkövetett bűn

Szúrópróbaszerűen kerestünk fel szegedi fénymásolókat. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az elmúlt napok tankönyv-fénymásolási botránya és a hatóságok géplefoglalásai után vállalják-e egyetemi jegyzet teljes másolását? Három helyen próbálkoztunk – mindenhol sikerrel.
Kollégánknak mindenütt boldogan elkészítették a kért másolatot. Illusztráció: Schmidt Andrea
Kísérleti és sokszorosítandó példányunk egy közvélemény-kutatásokkal foglalkozó felsőoktatási tankönyv volt, amit a Szegedi Tudományegyetem egyik tanszéki könyvtárából szereztünk be. A közel 200 oldalas jegyzet teljes másolata pár perc alatt a kezünkben hevert. Ráadásul a több ezer forintos bolti árnál jóval kevesebbért – átlagosan 500 forintot fizettünk érte. A szalonok alkalmazottai nem nézték, mi kerül a gépek gyomrába.

Egy kérdést azonban mindenhol feltettek: csak egy példányban?
Megállapíthattuk: hiába indult az elmúlt napokban több személy ellen büntetőeljárás szerzői jogok megsértése miatt, hiába emelt vádat a Szegedi Városi Ügyészség egy férfi ellen szintén ez ügyben – a sokszorosítás még mindig jó üzletnek bizonyul.

Körbenéztünk a város antikváriumaiban is. Ha becsületesek vagyunk – de a jegyzetet mégsem könyvesboltban szeretnénk megvásárolni, rátalálhatunk-e náluk. Chovanecz György, a Körút Antikvárium tulajdonosa elmondta: boltja – a többi szegedi antikváriumhoz hasonlóan – nem vesz át tankönyveket és jegyzeteket. Nem lehet eladni őket.

Tapasztalata szerint az ilyen típusú könyvekből nagy a cserélődés a piacon. Minden évben új kiadások látnak napvilágot. – A régebbi példányokat így a kutya sem keresi – mondja. Elárulom neki, a keresett kötet 1998-as kiadású, és azóta nem jelent meg belőle újabb széria. Hiába: a jövőben sem találkozhatunk egyetemi jegyzetekkel a használt könyvek birodalmában.

Végül szegedi könyvtárakba tértünk be. Az SZTE központi könyvtárában – a számítógépes katalógus szerint – öt darabot tartanak könyvünkből. Ezek közül egy csak helyben olvasható, egyet valaki már kikölcsönzött. A Somogyi-könyvtárban ennél is rosszabb a helyzet. Három példányból kettőt kikölcsönöztek, a harmadik helyben tanulmányozható.
Vajon mi lesz a helyzet vizsgaidőszakban, amikor ezt a nyolc példányt több száz hallgató keresi majd egy időben? Mert másoltatni ugyebár bűncselekmény.


Szerzői jogokat sért

Horváth Kálmán, a Szegedi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának őrnagya kérdésünkre elmondta: már egy darab egyetemi tankönyv teljes lemásolása is bűncselekmény. A fénymásoló szalon részéről – aki szerzői jogokat sért – és a másoltató részéről – aki felbujtó magatartást tanúsít – egyaránt. Megtudtuk: részművek kimásolása is törvénybe ütközik, kivéve ha a szalonok úgynevezett reprográfiai díjat fizetnek a szerzőnek, kiadónak. Az őrnagy szerint még nincsen kialakult formája annak, hogyan tudnának hatékonyan fellépni ilyen jellegű törvénysértésekkel szemben. Ezek gyakorlati része még csak most körvonalazódik. A koncepció az lenne, hogy ne a diákokat büntessék. A szalonok alkalmazottainak azonban tisztában kellene lenniük azzal, mit másolnak. A törvény nem tudása sem mentesít a büntetés alól.


Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszben

Reggel elkel a nagykabát, délben elég a rövid ujjú – így búcsúzik az ősz idén Magyarországon.… Tovább olvasom