Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A napos idő fogyasztja a vizet

Belvízveszély fenyeget Csongrád megyében is, hiszen a még fagyos talajba nem tud beszivárogni az olvadó, kásás-jeges-havas esővíz, de a hétvégi száraz, napos idő sokat javított a helyzeten. Folyóinkon olvad a jég.
Balástya határában áll a víz a földeken Fotó: Gyenes Kálmán
A néhány nappal ezelőtti eső és az azóta folyamatos olvadás hatására jelentékeny vízmennyiség jelent meg az alacsonyabban fekvő földterületeken. Szerencsére kevesebb csapadékot kapott a Dél-Alföld, mint az északibb területek. A belvíz kialakulása szempontjából viszont figyelembe kell venni, hogy a talaj még mindig át van fagyva, a víz ezért nem tud elszivárogni – tájékoztatott Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) ügyeletvezetője. Az igazgatóság mára méri fel, esetlegesen mely területeken kell elrendelni belvízvédelmi készültséget és hol indulnak meg a belvízvédelmi munkák. A helyzet szinte óráról órára változik – tette hozzá Kaszás Mihály, a megyei katasztrófavédelmi bizottság titkára –, hiszen ahogyan a napsütés hatására enged föl a fagy, a víz elszivároghat. Ugyanakkor a vízelvezetőkben jégdugó is kialakulhat, ami helyi problémát okozhat. Csongrád megyében az elmúlt napokban egyedül Csanyteleken kért segítséget az önkormányzat a vízügytől és a katasztrófavédelemtől: a mélyen fekvő területeken a kerteket és a melléképületeket fenyegető belvíz ellen több szivattyút kellett bevetni.

S milyen a helyzet a folyókon? A jég folyamatosan olvad. Miután a fölmelegedés délről érkezik, a Tisza vajdasági szakaszán várhatóan kissé hamarabb következik be az olvadás, mint nálunk. Ez kedvező, mert nem kell attól tartani: ha itt megindul a jégzajlás, a lentebbi szakasz összefüggő jégtakarója visszaduzzasztja a vizet – ismerteti a helyzetet Keller Péter, az Atikövizig munkatársa. Hozzáteszi: ha a következő napokban is gyors lesz a fölmelegedés, lehet, hogy nem is következik be jégzajlás a Tiszán, hanem helyben elolvad a jég. A Maroson Apátfalva és az országhatár között máris erősen lecsökkent az állójeges mederszakaszok szélessége, s van, ahol a jégzajlás is elindult.
A Berettyó árhulláma már magyar területre érkezett. Békésben 12 önkormánmyzat rendelt el árvízvédelmi készültséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom