Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

A negyedik veséjével él a bordányi Gyuris Zoltán

Bordány - Gyuris Zoltán 31 éves volt 1984-ben, amikor kiderült, hogy vesebeteg. Dialízisre kezdett el járni, majd az eltelt 23 évben háromszor kapott új vesét. Ez rekordnak számít Magyarországon.
A bordányi férfi teljes életet tud élni annak köszönhetően, hogy mások felajánlották szerveiket. Akikkel elkezdett kezelésekre járni, már nincsenek az élők sorában.

Szakadt az eső csütörtök délelőtt, amikor Bordányban Gyuris Zoltánnal találkoztunk. Az 54 éves férfi elválaszthatatlan társával, a biciklivel még ki tudott jönni elénk a tanyájáról a faluba, de mi – vele együtt – visszafelé menet már csak néhány száz méterre merészkedtünk a dűlőúton. Attól féltünk, elsüllyedünk a sárban. A férfit nyolcvanéves édesanyja házáig kísértük el, akinek rendszeresen ő vásárolja a kiflit.

A negyedik veséjével élő Gyuris Zoltán – ha esik, ha fúj – mindennap bemegy Bordányba, egyrészt friss élelmiszereket vásárol, hiszen nem mindegy, mit eszik, másrészt megmozgatja a csontjait, ízületeit. Örül, hogy él: a világot másképp szemléli, mint azok az emberek, akiknek az egészség természetes dolog. A műtétek, kezelések, a munkahely elvesztése és házasságának felbomlása se törte meg akaraterejét.

Gyuris Zoltán három szervátültetés után is tud örülni az életnek. Fotó: Segesvári Csaba
Gyuris Zoltán három szervátültetés után is tud örülni az életnek.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem is az a ritkaság szerintem – magyarázza betegségét Gyuris Zoltán –, hogy háromszor kaptam új vesét, hanem hogy ennyi idő után sikerült megmenteni az életemet. Hogy szervezetem az 1984 óta tartó, a végtelenségig nem folytatható dialízisek után olyan állapotban volt legutoljára is, hogy kibírta a műtétet, és a vesét se lökte ki.

Lapunk is úgy tudja szakorvosoktól: két sikertelen transzplantáció után már kicsi az esélye annak, hogy harmadszorra is szervhez juthat a beteg, és az meg is marad.

Mi a dialízis?

A dialízis olyan rendszeres külső beavatkozás, amelynek célja a vesék működésének lehető legnagyobb mértékű pótlása. Egyik formája a hemodialízis, amely során a karban haladó vénából egy tűn keresztül kivezetik a vért, ami ezután a dialíziskészülék segítségével egy szűrőn áthaladva megtisztul, majd egy másik tűn keresztül visszatér a vénába. A vér cirkulációja a kezelés alatt folyamatos. Egy kezelés heti három alkalommal 4-5 óra hosszáig tart.

A lakatosnak, hegesztőnek tanult, a szegedi Defagnál, a vasöntödénél, a bordányi téeszben is dolgozó férfi már háromgyermekes családapa volt, amikor egyik napról a másikra a szegedi műveseállomáson találta magát. Ez harmincnégy évvel ezelőtt történt. Első veséjét 1987-ben, a másodikat 1994- ben, a harmadikat 2005-ben kapta. Ahogy ilyenkor lenni szokott, jött érte szirénázva a mentő, hogy pont neki való vesét találtak: felkapta hát a rohamcsomagját, és ment.

Az első két vese másfél évig bírta. A transzplantációk, majd az újrakezdődő dialízisek közben elfogytak mellőle a barátok, elhagyta a házastársa, és egymás után kirepültek a gyerekek is. Magára maradt a tanyán, de életkedve töretlen maradt. – Úgy élek, mint más normális ember, aki tudja, mennyit dolgozhat, és mennyit ehet, ihat. Tisztában vagyok vele, hogy akaraterőmnek is köszönhetem az állapotomat – mondta Gyuris Zoltán, és hozzátette: először azt szerettem volna megérni, hogy a gyerekeim elvégezzék az általánost, utána, hogy szakmát tanuljanak, majd a lányok férjhez menjenek, legvégül, hogy jöjjenek az unokák. Minden álmom megvalósult."

Másoknak azt üzeni, nem szabad elkeseredni, mert vannak még csodák. Lapunk segítségével szeretne köszönetet mondani azoknak, akik felajánlották menthetetlenné vált hozzátartozóik szerveit. És a szegedi dialízisközpont dolgozóinak, akik a második családjának számítanak.

Olvasóink írták

  • 1. aha 2008. május 23. 06:09
    „A szocializmus vagy kommunizmus?

    Ezt már nem lehet megtenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármashatár-nyitás Kübekházán

Kübekháza - Románia és Magyarország között ismét megnyílik a hármas határ Kübekházánál szombaton és… Tovább olvasom