Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A névnapozás hagyomány és divat is

A névnap mifelénk ünnep – nem úgy, mint az óceánon túl. A név naptári napja alkalom az együttlétre – régebben csak szűk családi körben, újabban barátok, sőt: munkatársak közt. E divat a legnépszerűbb névnapok – például Erzsébet és Katalin – táján a virág- és ajándékárusok számára a szüret ideje. Mi Szegeden egy ismert Erzsébettel és Katalinnal beszélgettünk a névadásról és a névnapozásról.
Puskás Katalin és Szőkefalvi-Nagy Erzsébet is elégedett a keresztnevével. Fotó: Schmidt Andrea
– Szeretem a nevem. Szeretem a ritmusát – különösen ha a vezetéknevemmel együtt hallom – mondja kissé mentegetőzve Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. A szegedi Somogyi-könyvtár igazgatója rögtön hozzáteszi: ha külföldön, keresztnévvel indítva és a vezetéknévvel folytatva szólítják, eltűnik e ritmus. Azért is szereti a nevét, mert a világban sok nép leánya-asszonya viseli, de a miénk, az Erzsébet, miközben idegen ajkúak számára is azonosítható, elkülönül, mert alakja-hangzása e nyelvhez kötött.

Kóstolgatva a szót, Erzsébet, olyan történelmi nagyasszonyok alakja tűnik föl előttünk, mint Árpád-házi Szent Erzsébet, vagy Erzsébet királynénk: I. Ferenc József császár és magyar király felesége, Sissy.

– Becézve már nem szép e név – véli a könyvtárigazgató, aki el sem tudná képzelni, hogy például Bettiként szólítsák, mert oly becézgető, intim e névalak. Náluk ugyanis egyfajta családi örökség és szokás, hogy a hagyomány próbáján is túljutott nevet kaptak a lányok is. Például az öt leány testvér közül a legidősebb nővér: Katalin.

Sissy, királynő, Karády

Ki ne ismerné Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach bajor hercegnőt, közismertebb nevén: Sissyt? Igen fiatalon, alig tizenhat évesen ment férjhez, a Habsburg Birodalom uralkodójához, Ferenc Józsefhez. Romantikus szerelmi történetüket filmekben is megörökítették. A név másik híres viselője, Erzsébet VIII. Henrik és Boleyn Anna lányaként látta meg a napvilágot, s 1558-ban koronázták meg Anglia és Írország királynőjévé. Uralkodása alatt országa tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált. A harmadik neves személy Kanczler Katalin néven született, s színészi pályája Karády Katalin néven hamar felfelé ívélt. Ezt köszönhette sudár alkatának, misztikus, mély hangjának, sugárzó lényének.

– Minden változatában szeretem a keresztnevem – vall Lázárné Puskás Katalin. A Dóm Hotel vezetője apai nagyanyja után kapta e történelmi nevet. Mikor a naptárban szerepel e név – ugyancsak családi hagyományt követve – ünnepelnek. – Nincs dínomdánom. A melegség, a szeretet, az együttlét a fontos – hangsúlyozza Katalin. Elárulja: e hét végén a „szűk családot", körülbelül húsz rokont lát vendégül. Ő valami finomat főz – édesanyjának és édesapjának, a testvérének és annak családtagjainak, meg persze a férjének és három gyermeküknek és azok párjának, meg a hat unokának. A jövő héten a barátok érkeznek névnapozni: tizenhat fős a társaság. Mert adni szeret Katalin, még akkor is, mikor őt ünneplik.

Népszokás is a névnapozás. E szerint a családtagok névnapja szűk körű családi ünnepség , de a gazda és a gazdasszony névnapját a rokonok, a komák, a szomszédok, sőt a falu gyermekei is megünnepelték. Meghívás nincs, mert a névnapozás megtisztelés. A gazda névnapok közül az ősziekhez és a téliekhez fűződnek jelentősebb köszöntős szokások. Ezek közül is kiemelkedik Márton, András, Miklós, István, és János.

– Nem csak a nőket, a férfiak névnapját is ünnepeljük, így aztán szinte minden hónapban ez kínál alkalmat a baráti összejövetelre – meséli Katalin, aki férje, János neve napján is kitesz magáért. Az ünnepi menü mindig meglepetés, ma aszalt gyümölcsös pulykamelltekercs kerül az asztalra, s az elmaradhatatlan desszert, édesanyja zserbója.

A névnapozásban a reformátusok és a római katolikusok között bizonyos felekezeti elkülönülés megfigyelhető: a névnapot a két felekezet más-más napon tartja – a Jánost például június 24-én, illetve december 27-én.
Leggyakoribb keresztneveink

A belügyminisztérium felmérést készített, Magyarország felnőtt lakossága körében melyek a leggyakoribb keresztnevek. A nők körében a harmadik helyen szerepel az Ilona, második az Erzsébet, a dobogó első helyén pedig a Mária utónév áll. A Top 10-ben helyet foglal még többek között a Katalin, az Éva, az Anna, a Margit, a Zsuzsanna, Julianna s a Judit. Mária: héber eredetű név, jelentése: (ismeretlen). Erzsébet: héber eredetű név, jelentése: Isten az én esküvésem. Ilona: a Heléna régi, magyarosodott alakváltozata. A férfiak közül a legtöbben a László, az István, illetve a József nevet kapják a keresztségben.

De régen a névnapot köszöntők kaptak ajándékot: a gyermekek aprópénzt, a felnőttet meg behívták egy pohár italra, és gyakran tánccal végződött az összejövetel.

– Nem vagyok ajándékfüggő, így aztán egy szál virágnak, s bármi
apróságnak örülök – avat be szokásaiba Katalin, aki különlegességként örül a gyertyafénynek, az orchideának, de legjobban mégis a beszélgetést szereti.

– Munkahelyi divat lett a köszöntés. De csak azért, mert a jó szó számít – véli Erzsébet. Szerinte az SMS-ben, vagy az elektronikus képeslapon küldött köszöntőből hiányzik a személyesség, pedig ez fontosabb, mint a puccos csokor, vagy a nyögvenyelős ajándék.

Szegedi ajándékboltokat járva névnapi meglepetést kerestünk. Kiderült, az őszi névnapokra sokan a közelgő karácsony hangulatától ihletve választanak – például kovácsoltvas mécsestartót, üvegből készült párologtatót, díszes képkeretet. A névnapi ajándékok ára igen eltérő, ötszáz és háromezer forint között mozog. Lányok és asszonyok számára kedveltek még a különböző parfümök, melyeket néhány ezer forintért is megkaphatunk és díszesen becsomagoltathatunk. Az igazán márkás illatokért azonban sokkal mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe, hiszen több tízezer forintba is kerülhet mondjuk a Chanel Mademoiselle.

B. B. A.–Ú. I.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom