Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A nőknél gyakoribbak a fóbiás félelmek

Az agorafóbia a leggyakoribb az ilyen típusú betegségek esetében a teljes lakosság körében. Egészen különleges félelmekről is beszámolnak a szakkönyvek, de jó hír, hogy ezek mindegyike könnyűszerrel gyógyítható, ha szükség van rá.
Őszüléstől, kopaszodástól, teafőzéstől vagy a semmitől való félelem – ezekről olvashatunk többek között egy nemrég megjelent könyvben, a Modern fóbiákban. Bár a szerző, Tim Lihoreau nem állítja, hogy ezek a félelmek egyáltalán nem léteznek, de könnyen megállapítható, hogy túlzásokról van szó. A kötet persze inkább csak egy szellemes látlelet arról, mennyi mindentől pánikol a mai ember. A valódi fóbia azonban nagyon is komoly dolog.

– A teljes lakosság körében tizenhat százalék körül mozog a fóbiások aránya – vázolja a helyzetet dr. Boncz István, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi docense. – Nők esetében kétszer olyan gyakori a betegség, mint férfitársaiknál. Csongrád megye sem tér el az országos átlagtól, arányos a betegek számának eloszlása.

A köznyelvben már fóbiának nevezzük akár azt is, ha valaki fél a pókoktól. Az orvosi meghatározás persze szűkíti az értelmezést. Eszerint olyan, egyes konkrét tárgyaktól vagy helyzetektől való állandó és túlzott félelemről beszélhetünk e címszó alatt, amely miatt kényszeres elkerülő viselkedés alakul ki.

Van, aki a port, van, aki a zenét kerüli – betegesen-kényszeresen. Sok fóbiás beteg félelmében ordítani kénytelen. Fotó: MTI

– Leggyakoribb formája az agorafóbia – említi a szakember –, vagyis félelem a tértől, illetve minden olyan helyzettől, ahol egy esetleges pánikszerű roham során nincs lehetőség a menekülésre. A második ennek az ellentettje, a bezártságtól való félelem, a harmadik pedig a szociális fóbia.

Utóbbi esetén mások megítélésétől, figyelmétől retteg a beteg. A társaságban való megnyilatkozástól kezdve ez odáig fajulhat, hogy az illető nem mer egyedül bemenni egy étterembe, telefonálni mások jelenlétében. Férfiaknál előfordul – ezt egyébként Tim Lihoreau is említi könyvében – a piszoártól, pontosabban attól a szituációtól való félelem, hogy nyilvános illemhelyen kényszerül valaki a dolgát végezni.

Sokszor párosulnak a fóbiás betegségek pánikbetegséggel vagy depresszióval. A szakember szerint jól gyógyítható betegségről van szó. Speciális antidepresszáns szerek vagy viselkedésterápia segíthet a páciensen.

– Sokféle oka lehet a kialakulásuknak – magyarázza dr. Boncz István. – Kémiai anyagokra is gyanakszunk, de a genetikai meghatározottság is lehetséges. Egy fóbiásnak ötször gyakoribb a családjában a betegség előfordulása.

– Létezik a tánctól, a zenétől, a portól vagy a férfiaktól való félelem – sorolja Boncz István. Hogy van-e alapja a modern fóbiáknak, arra azt válaszolja: még nem találkozott ezekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érbeteg lába hideg és zsibbad

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket,… Tovább olvasom