Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A nulla kamat becsaphat

Decemberben kötik meg a bankok az áruhitellel kapcsolatos szerződések több mint egyharmadát. Az idei szeretet ünnepére a sláger a nullaszázalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínált kölcsön, amelynek viszont lehetnek buktatói, ha valaki nem elég óvatos.
Fotó: Schmidt Andrea
Az áruhitelezők és a kereskedők mindent bevetnek, hogy növeljék ügyfeleik számát az év legnagyobb bevásárlói rohamának kezdetén. Az év végi szezon slágerei a nullaszázalékos THM-mel kínált kölcsönök lehetnek. Ezek nem is valódi hitelek, hanem inkább fizetési könnyítések – állítják a Credigen Bank Rt.-nél. Az OTP-nél is hasonlóan látják, ezekkel a konstrukciókkal a kereskedők növelni tudják a forgalmukat, a bank pedig új ügyfeleket szerezhet.

A bankok optimizmusa mögött a kereskedők agresszív forgalomnövelő stratégiája rejlik. Hiszen valójában ezeket az akciókat a kereskedők finanszírozzák, úgy, hogy átvállalják a banki költségeket: profitjuk egy részét átengedik a pénzintézeteknek. Az ügyfelek jellemzően három hónapig használhatják díjmentesen a bank pénzét, de a Budapest Banknál – sikerült megtudnunk – 200 ezer forint fölött öt hónap ez az időszak. Az OTP-nél létezik olyan 10 hónapos kamatmentes konstrukció, ahol csak a 10 százalékos kezelési költséget kell befizetni.

Az ünnepek előtti tülekedésben sem árt minden részletre odafigyelni. Fotó: Schmidt Andrea
Szintén népszerűek lehetnek a halasztott fizetésű hitelek, amikor a törlesztést jellemzően három hónap után kell megkezdeni. Megjelentek az olyan termékek, ahol az „ingyen hitel" és a halasztott konstrukció ötvöződik, ami a hitelkártyákhoz teszi hasonlóvá az áruhitelt. Ebben az esetben az ügyfél maga dönthet arról, hogy a határidőn (általában 3 hónap) belül visszafizeti-e a kölcsönt, vagy inkább a törlesztést választja.

A napokban a pénzügyi felügyelet megtévesztőnek talált három áruhitel reklámot, mégsem büntetett. Sajtótájékoztatón csak annyit közöltek szakértői: trükkösek az áruhitelek. Hogy akkor mégis mire kell figyelnünk, és miben rejlik a megtévesztés? Először is ne dőljünk be a nullaszázalékos kamatnak, hanem a THM-et figyeljük. Ha ezt is megtettük, akkor kérdezzük meg, levon-e a bank kezelési költséget, s ha igen, mekkorát. Legvégül pedig jól nézzük meg az árat – amely például a MédiaMarktnál már csak 20 százalékos áfát tartalmaz, holott csak januártól lép életbe a csökkentett forgalmi adó! –, mert lehetséges, hogy a nulla THM-es terméket drágábban akarják eladni nekünk, mint más üzletben.


Áruhitel, ha nincs karácsony

Az áruhitellel általában az a probléma, hogy kamatai magasabbak, mint a lakás- vagy autóvásárláskor megszokottak, esetenként a megvásárolt fagyasztó vagy tévé árának másfélszeresét is befizethetjük. Mostanra már a személyi kölcsön kamatai is 25 százalék alá „csökkentek", miközben a fogyasztási hitel kamata még elérheti a 30 százalékot is. Ennek könnyű utánaszámolni: a 60 ezer (pontosabban 59 ezer 900) forintért meghirdetett mosógépet, amennyiben 24 havi részletre veszünk meg, és havi 3000 (2990) forintot törlesztünk, akkor legvégül az előre levont kezelési költséggel akár 80 ezer forintot is otthagyunk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beruházás csak sztráda mellé jön

Közel 200 szakember érkezett tegnap Szegedre az ország más térségeiből és Romániából, hogy részt… Tovább olvasom