Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A nullponthoz mérik a vízszintet

Honnan számítva tíz méter körüli a mostani vízállás? A szegedi vízmérce nullpontjához képest, melyet egy régi, kisvizes állapot figyelembevételével határoztak meg. Vízhozam tekintetében tovább tartja magát az 1970-es rekord – most kevesebb víz érkezik másodpercenként, mint akkor, de a kevesebb víz a Duna magas vízállása miatt magasabbra duzzad.
A nullpontot 1842-ben határozták meg, az az évi nyári, nagyon alacsony víz szintjén, az akkori Közmunka- és Közlekedésügyi Magyar Királyi Minisztérium fölkérésére – mondja Lábdy Jenő, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízrajzi és környezetértékelési osztályvezetője. A nullpont tehát, melytől mérjük a mindenkori vízállást, nem a Tisza fenekén van, így lehetséges, hogy a vízállás nyáron mínuszba is átmehet – ha tartós szárazságban még alacsonyabbra süllyed a Tisza vízszintje, mint amilyen alacsony volt 1842 nyarán. Ha a mederfenéktől számítanánk a vízszintet, hol ilyen, hol olyan magasságot kapnánk, tekintve, hogy a folyómeder itt ilyen, ott meg amolyan mély. A Belvárosi hídnál például, ahol a partra merőleges kőgátakat rejt a víz, s a sodrás nagyon kimélyítette a medret, két kőgát között akár harmincméteres mélységet is lehetne most, a tíz méter körüli vízálláskor mérni. De a Bertalan hídnál, ahol sekélyebb a meder, csak mintegy tizennyolc métert.

Mennyivel hoz több vizet a Tisza ilyenkor, mint kisvizes állapot idején? Mintegy ötvenszer. Egyébként most, amikor minden eddigi vízmagassági rekord megdőlt, még mindig kevesebb vizet hoz a Tisza, mint az 1970-es áradás idején. Akkor 4200 köbméter folyt át másodpercenként a szegedi keresztszelvényben – e mennyiség négy nap alatt megtöltené a Balatont –, míg most „csak" mintegy 3700 köbméter. Ez is mutatja, a Duna visszaduzzasztó hatásának milyen óriási szerepe van a mostani rekordvízmagasság kialakulásában. És a sebesség? A Tisza középsebessége 1,1 méter másodpercenként – most ehhez képest 1,7-re nőtt. Ez egy gyorsan gyalogló ember sebességével egyezik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai Ildikó: Még nem vagyunk a végén

Sokan várták tegnap délután Szegeden Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét, aki az első… Tovább olvasom