Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A nyár veszélyei

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a nyár veszélyeiről olvashatnak összeállítást.
A nyár kétségtelen előnyei veszélyeket is rejtenek magukban, amelyek kellő figyelemmel az esetek többségében megelőzhetők. A statisztikák szerint sajnos minden évben növekszenek a nyári időszakban a kisebb-nagyobb sérülések, a nagy meleg vagy a fokozott napsütés miatt orvoshoz fordulók száma.

Sajnos nagyon sok gyerek a mai napig napokig-hetekig felügyelet nélkül van napközben, és az ő figyelmük korosztályuk sajátságaiból adódóan is szórt. Többen kerékpároznak, görkorcsolyáznak, vízpartra mennek, vagy az éppen új hóbortnak hódolnak, PK-znak (azaz köztéri épületeken, szobrokon „akrobatikusan" ugrálnak). A szabadságon lévő felnőtt is kicsit lazít, figyelme lankad. Ezek együttes hatása alaposan megemeli a kisebb-nagyobb sérülések lehetőségét. Játszótéren, vízparton, közlekedés közben, túrázás vagy kerti munkák során olyan sérüléseket szerezhetünk, amelyek megelőzhetők, de ha már bekövetkeztek, azok első ellátása sokszor alapvetően befolyásolja a végső gyógyulást. Mit tehetünk, míg megérkezik a segítség? Akkor, ha sebekkel találkozunk (betört ablaküveg, kerti szerszám, stb.), és ott erős vérzést látunk, fontos annak csillapítása nyomókötéssel, kevésbé vérző, de szennyezett sebek esetén a seb folyóvízzel történő kimosása, és fedőkötés. Gyakran előfordul a boka, térd, csukló, könyök sérülése. Laikusnak nem dolga eldönteni, hogy milyen sérüléssel van dolga. Legfontosabb a sérült végtag nyugalomba helyezése és rögzítése.

Nyaralás közben, vihar után is meg lehet fázni. Illusztráció: MTI
Nyaralás közben, vihar után is meg lehet fázni. Illusztráció: MTI

A nyár sajnos két gyakori, sokszor igen súlyos sérülése a gerinccsigolyák törései és ficamai. A nyaki gerinc sérülései nagyon megszaporodnak ebben az időszakban. Ennek oka a tóparton, folyóparton történő figyelmetlenségek. Fiatalok virtusból, vagy ki tudja, miért ugranak sekély vízbe „fejest". Ilyenkor sajnos nagyon súlyos, akár mind a négy végtag és a test egy részének bénulásával járó sérülést szenvedhetnek. Ilyen esetben az életfunkciók figyelése mellett háton fektetett betegnek a nyak stabil rögzítése úgynevezett „gallér" felhelyezésével szükséges. A háti és deréktáji gerinc törései a gyümölcsfáról történt leesés miatt szintén megszaporodnak nyáron. Teendőnk ebben az esetben a mentők érkezéséig a sérült háton történő fektetése.

Mindkét esetben igaz, hogy a fektetésen túl minden más mozgás/mozgatás tilos! A nyári meleg hatásai közül az egyik legismertebb az általában rövidebb ideig tartó ájulás. Ezt általában a folyadék és ásványi sók hiánya okozza. Megelőzése a gyakori folyadék (lehetőség szerint ásványvíz) fogyasztása. Átlagembereknél kevésbé, de kisdedeknél és idős embereknél fontos lehet az ásványi sók mennyisége és aránya is. Ha már bekövetkezett az ájulás, akkor ellenőrizni kell a légutakat és az életfunkciókat.

Amennyiben azokat rendben találjuk, a beteget a hátára fektetve (stabil oldalfekvést csak bizonyos sérülések és hányásveszély esetén kell alkalmazni) az alsó végtagokat megemelve a vért az agy irányába juttatni.

Lehetőség szerint a beteget hűvös helyre kell juttatni, vizes ruhával a homlokát borogatni. Ha állapota rendeződött, apró kortyokkal itatni. Még ha az állapot látszólag rendeződött is, fontos orvoshoz vinni az ájultat, mert a collapszus hátterében sok addig rejtve maradt betegség állhat (például diabétesz).

Dr. Bartha László
baleseti sebész, sebész, Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ikrek, csak sógornők

Mórahalom - Káprázik a szemünk? Nagymamakorú egypetéjű ikreket látunk, akik még mindig egyformán… Tovább olvasom