Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A nyári ovi nem az igazi

Szeged - Összevont csoportok, idegen épületek és óvó nénik – a nyár mindig felborítja az óvodások megszokott életét. Az intézmények 4 hétre bezárnak, csak ügyeletet tartanak. A szülők többsége nem szívesen viszi ilyenkor gyermekét, a felügyeletet azonban nehéz megszervezni ilyen hosszú időre.
Sok szülőnek problémát okoz óvodáskorú gyermekének elhelyezése nyáron, hiszen ezekben az intézményekben minden évben 4 hét takarítási szünetet tartanak. Bár ellátásra ebben az időszakban is van lehetőség, hiszen ügyeletes óvodába ilyenkor is lehet vinni a gyerekeket, sokan idegenkednek a kicsiket új környezetbe, ismeretlen óvó nénik és gyerekek közé vinni, így inkább a nagyszülőkre bízzák, vagy szabadságot vesznek ki. Ez azonban mindenképpen kényelmetlenséget okoz a családnak.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt állítja, jogtalanul tartják ezt a szünetet. Mindezt arra alapozzák, hogy az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz az óvodáknak, valamint, hogy a család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Az iskolák és óvodák bezárása azonban megsérti ezt. Szegeden egyelőre még senki nem tett hivatalos panaszt.

– Nem érkezett ilyen jelzés, igaz, minden gyerek elhelyezéséről tudunk gondoskodni, aki igényli ezt – mondta el Rákosné Szilágyi Éva. A szegedi óvodaigazgatóság tanügyi igazgatóhelyettese cáfolta azt a közhiedelmet is, miszerint azokat az óvodásokat, akiknek kisebb testvérével édesanyjuk otthon van, kizárják a nyári ügyeletből. – Így is jóval kevesebben vannak, még az összevont csoportokban is, mint év közben – tette hozzá.

 Sok szülő ragaszkodik a megszokott környezethez. Fotó: Frank Yvette
Sok szülő ragaszkodik a megszokott környezethez.
Fotó: Frank Yvette

Szeged 50 óvodája közül je lenleg 25 tart zárva. Ezek július 19-én kinyitnak, és a most ügyeletet tartók kezdik el a nagytakarítást. A Gedói óvoda például most fogadja a „vendég" gyerekeket, akik mindössze négyen vannak. Egyikük, az ötéves Sára egyáltalán nem bánja a változást. – Tök jó itt lenni – mondta a mászókán tornázva. – Jól érzem magam, és vannak új barátaim is.

A változatosság és az újdonság varázsát azok a szülők is emlegetik, akik az ügyeletes óvodába viszik gyereküket. Például Kovács Enikő, aki a 4 hétből hármat ki is használ majd „vendégeskedésre" a Gáspár Zoltán utcai óvodában.

A többség azonban idegenkedik. – Inkább spórolunk a férjemmel a szabadságokon, hol ő lesz Bálinttal, hol én – mesélte Kocsis Zoltánné, aki úgy véli, 4 éves kisfiának többet ártana, mint használna az új környezet. Ő egyébként azzal sem ért egyet, hogy június óta összevont csoportokkal működnek az óvodák, hiszen már ez is egyfajta új helyzetet teremt a kicsik számára.

Olvasóink írták

 • 9. dev66 2010. július 17. 15:52
  „Sajnálom a sok " Kovács Enikőt ", akinek , gondolom, mindössze 1 hét lesz a nyári szabadsága. Tuti, hogy a saját ovijában egész nyáron benn van, sőt még másik oviban is 3 hetet vendégeskedik... Szegény szüleinek nincs egész nyáron egyetlen nap szabija sem??? Ezt nehezen hiszem. Más. A gyes-en levő anyukák ovis gyerekei miért vannak egész nyáron oviban???? Rájuk nem tud az otthon lévő anyjuk gondoskodni? Komolyan mondom, vérlázító. Azt persze elvárnák, hogy az óvónő egész nyáron szabadság nélkül benn legyen az oviban. Hisztiznek, hogy be van zárva az ovi. Ők a saját gyerekükkel mikor vannak otthon? Nem tudom , mit szólnának egyes szülők, ha azt mondaná valaki nekik, hogy megállás nélkül, egész nyáron járj dolgozni, úgy , mint a gyereked az oviba. Istenem, csak azok a rohadt hétvégék ne lennének, amikor nincs ovi, igaz, kedves gyes-es anyukák? A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete meg azon gondolkodjon már el, hogy mi lesz az iskolában, amikor nem 4 hetes bezárást kell megoldani, hanem 2 és fél hónapot. Szálljanak már le az óvodáról! Talán egy elsős kisgyereket majd otthon tudnak a szülők egész nyáron tartani???”
 • 8. temam 2010. július 12. 20:22
  „Arra lennék kíváncsi, hogy a Gyermekek Országos Szövetsége mikor szólal fel, hogy márpedig az általa képviselt gyerekek végre a családjukkal szeretnének lenni. Mivel ilyen szövetség - tudomásom szerint - nincs, talán meg kellene alapítani. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete "jól" végzi a munkáját. CSAK A SZÜLŐK érdekeit képviseli, de a GYEREKEKÉT NEM.
  A gyereknek az óvoda, iskola ugyanolyan, mint a felnőttnek a munkahely. A felnőttnek jár a szabadság, a gyereknek pedig nem?
  .
  Persze, hogy közhely, de 20-30 évvel ezelőtt is megoldották a szüleink, akkor is aggódtak, hogy élünk-e, mire hazaérnek és nem volt mobiltelefon, hogy percenként ránk telefonáljanak, hogy minden oké-e.
  Bár itt, ahogyan olvasom már az is baj, ha összevont csoportokban vannak a gyerekek ugyanabban az oviban, ahová járnak.

  grőf Ezt írta: "A gyerek kolonc a mai társadalomban..."

  Én szülőként gyakran érzem más szülőknél, hogy nekik gond a gyerek, nem a társadalomnak.

  A szülő gyermek vállalásakor azt is vállalja, hogy:

  -a gyermek nevelését, gondozását, felügyeletét elsősorban Ő vállalja,
  - igen, sok szervezést igényel a gyermek nevelése, ellátása, gondozása
  - sok lemondással jár (pl. nem tudok a férjemmel-feleségemmel egy időben szabadságra menni)
  - a főnöke nem repes az örömtől, mert kisgyermeke van (neki is van, de az lényegtelen), stb.
  EZEKET VÁLLALJA AKKOR, AMIKOR ÚGY DÖNT, HOGY GYERMEKET HOZ A VILÁGRA!

  A 60-as, 70-es években pedig nem dolgoztak más rendszerben. A munkaidő után jött a GMK, vagyis ugyanúgy egész nap dolgoztak, mint most. A GYES-en lévő pedig most sem dolgozik és akkor sem, vagyis a SAJÁT GYEREKÉRE tud felügyelni.”
 • 7. Hárs 2010. július 12. 16:39
  „Egy óvodát sem zárhatnának be nyáron a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének álláspontja szerint, nem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számunka..."

  A PSZ közleménye az óvodák nyári működéséről:

  "Ezzel szemben tény, hogy az óvoda normatív finanszírozásának alapja az úgynevezett teljesítménymutató, amelynek meghatározásánál a munkanapoknak nincs jelentősége.

  Tény továbbá az is, hogy a teljesítménymutató alapján az egy átlagos óvodai csoportra kifizetésre kerülő 2 350 000 forint a feladatellátáshoz szükséges költségeknek mintegy ötven százalékát fedezi csupán.

  A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete állításával ellentétben nem jogellenes az óvodák nyári bezárása. Igaz a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján, az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározása nem az intézmény, hanem a fenntartó feladata. A törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet pedig előírja, hogy az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február 15-éig a szülőket tájékoztatni kell. Az óvoda éves működési rendjének kialakításához indokolt a szülői igényeket ismerni, ezért elengedhetetlen, hogy az óvodák konzultáljanak a szülőkkel.

  Az óvodák működésének nyári szüneteltetése nélkül lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Az óvodapedagógusnak, mint minden munkavállalónak és közalkalmazottnak joga van arra, hogy szabadságon legyen, és a munkáltató pedig köteles a szabadság igénybevételének lehetőségét biztosítani. A nyári időszak a legalkalmasabb erre, mivel a szülők is ekkor tudják a legkönnyebben megoldani a gyermekük felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az óvodapedagógusok szabadságolásának ideje alkalmas az óvoda helyiségeinek és berendezéseinek felújításával, karbantartásával összefüggő feladatok végrehajtására is.

  A települési önkormányzat törvényben előírt kötelezettsége a felügyelet nélkül maradt gyermekek napközbeni ellátásáról való gondoskodás. Nem tekinthető ezért jogszerűtlennek, hogy amennyiben a településen több óvoda működik, megtervezzék az egyes óvodák nyári működésével és bezárásával kapcsolatos feladatokat. Ennek során sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható megoldás, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik, a nyitva tartó óvodába irányítják át."
  Budapest, 2010. június 23.”
 • 6. gróf 2010. július 12. 12:58
  „4. hozzászólás exdeus 2010.07.12. 11:01
  Semmi gond nincs ezzel.
  Nekem is van 2 gyerekem és megoldjuk...kell a főnök jóindulata is meg a munkatársak megértése.
  Ha iskolás, azért más 7-8 évesen nappali táborba adni (ha van rá pénzed) mint a 3-5 éves gyereket idegen oviba vinni.
  Remélem egyszer rájövünk, hogy luxus az ovikat, sulikat nyáron bezárni és a gyerekeket csellengeni, bandázni hagyni...nyitott ajtók kellenének 7-16-ig és a munkanélküliség is csökkenne ha több óvónőre, dadusra, pedagógusra, személyzetre lenne szükség meg a gyerekbűnözés is visszaszorulna. Sokan fizetnének érte mert lenne megszokott, megbízható felügyelet, normális kaja és 2010-ben nem az 1960-70-s évek trendjét kellene alkalmazni, mert ha a szülők más rendszerben dolgoznak, akkor az ovinak-sulinak alkalmazkodni kell hozzájuk...a dolgozó szülők pénzéből, adójából van az ovi fenntartva és az ott dolgozók közszolgák, ez sajnos nem mindegyik munkáján látszik.”
 • 5. amina 2010. július 12. 11:29
  „Mórahalmon nem mehet nyáron az a gyerek oviba, akinek a szülője kisebb gyermekkel otthon van. Évek óta így van ez. De Szegeden is van ilyen ovi, több is, lehet panasz nem érkezik, nem tudnak róla az illetékesek, de ettöl még ez az igazság. Egyébként a gyermekemnek nagyon rossz volt, hogy emiatt nyáron nem mehetett oviba, egy anya és a kisebb testvér nem tudja hónapokig pótolni a hasonló korú gyerekeket. Hiányoztak neki a saját barátai. Nekem meg tanulni kellett volna a kicsi mellett, így nagy segítség lett volna az ovi, de nem voltak tekintettel arra, hogy nekem ez mit jelentett volna, na meg a gyereknek. Most már dolgozok, nyári szünet meg szegény nagyikra lett osztva na meg táborra dobta össze a család az anyagiakat.”
 • 4. exdeus 2010. július 12. 11:01
  „Üdv.
  Gróf, nekem van gyerekem, mégse panaszkodok.
  Mellesleg, ha úgy van, ahogy írják, akkor tényleg nem egészen jogos a 4 hét szünet, de egy iskolásnak nem 4 hét szünete van, hanem 3 hónap! És azért egy 6-7 éves gyerekre is figyelni kell még.
  Az összevont csoportokkal pedig semmi gond nincs, az élet sem habostorta! Erről annyit, hogyha vki ennyire félti a gyereke lelki világát, akkor közösségbe se adja, mert jajúristenmileszvele...”
 • 3. gróf 2010. július 12. 09:33
  „Ide lehet bármit írni a vége akkor is az lesz, hogy a gyerekesek nyavajognak, segélyen élnek, gyesen élnek és minek vállalt gyereket. Bezzeg az én időmben!
  A gyerek kolonc a mai társadalomban...éljenek a nyugdíjasok!
  Persze hanem vetünk nem is lesz aratás...”
 • 2. pityesz76 2010. július 12. 08:47
  „én mindig csak azoktol hallom ezt a hisztit, akik

  1,dolgoznak de, vagy a nagyi szaladgál mindennel a gyerekért
  2 gyesen-segélyen stbn van(tehát mocskosul nem gond a gyerek elhelyezése) de nem mehetne pletyizni, nézelődni stb...
  én nem tudom ezekkel nyugaton mi lenne...”
 • 1. gróf 2010. július 12. 08:34
  „Nem gond a nyári szünet.
  Engem mint kisgyerekes szülőt, mindig előnyben részesítenek a szabi kivételénél a rokkant nyugdíj mellett melózó másodállásos, állandóan táppénzen lévő, munkába bele sza.ó, horgászós munkatársammal szemben.
  Most kivételesen hazudtam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árva kutyáknak segített

Szeged - Kutyák, vadászgörények és macskák szállták meg tegnap az EKO-parkot, ahol a Tappancs… Tovább olvasom