Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A nyolcéves Mózes Miklós is behozta az aprót Ádámért

Szeged - Egy- és kétforintosokat gyűjt szerkesztőségünk és a Cora a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére. A 11 éves kisfiút Kínában gyógyítanák, a kezelés hatmillió forintba kerül.
A március 1-jéig tartó akció ideje alatt ismert Csongrád megyeieket kérdezünk arról, hogy mit csinálnak az apróval, és numizmatikai érdekességekkel is szolgálunk. Ádámnak két nap alatt 115 ezer 444 forint gyűlt össze.

Varga Ádámnak, a születésekor oxigénhiányos állapotba került és agykárosodást szenvedett kisfiúnak adta a család egy- és kétforintosait Mózes Ervin, Szeged város jegyzője. A hatmillió forintba kerülő gyógykezelésre váró szegedi fiú történetére először a Mózes család legifjabb tagja, a nyolcéves Miklós figyelt fel. Műanyag kupakokat kezdett otthon felhalmozni, mivel hallott róla, hogy Ádámon így is lehet segíteni – egy tonna kupak 50 ezer forintot ér.

Mózes Ervin és fia, Miklós a Szabadkai úti székházunkhoz hozott aprópénzt.
Fotó: Schmidt Andrea

Amikor azonban kiderült, hogy a március 1-jétől forgalomképtelen érmékkel is hozzájárulhat Ádám esélyeinek javításához, rögtön úgy döntött: felajánlja perselyének tartalmát. Az akcióhoz ezután a család többi tagja is csatlakozott, átnézték a zsebeket, táskákat, fiókok mélyét, és tegnap délután behozták lapunk Szabadkai úti szerkesztőségébe a halom egyest, kettest – 1062 forintot.

Ötször annyiba kerül, mint amennyit ér

A 2,05 gramm súlyú egyforintosból az elmúlt öt évben évente 80 millió darabot gyártottak. Egyetlen egyforintos előállítása 4-5 forintba kerül. A 3,1 grammos kettesből évente 73 millió „született" az elmúlt öt esztendőben. Egy érme 7-12 forintért készült.

– A lányom lakodalmáról megmaradt két marék aprópénz, amit eddig emlékként őriztük. Most azonban úgy döntöttünk, hogy ezt a pénzt is hozzátesszük a többi érméhez, mivel az esküvő napjáról ezenkívül is sok szép emlékünk van – mesélte Mózes Ervin. A jegyzőtől arról is érdeklődtünk, hogy kisfia máskor is segítőkész-e.

– Nem ez az első példa rá, Miklós gyakran a kisebbek védelmére kell. A mostani az első eset azonban, hogy úgy segít, hogy a sajátjából ad.

115 ezer 444 forint két nap alatt

Szegedi szerkesztőségünkben és Kölcsey utcai ügyfélszolgálatunkban, valamint a vidéki szerkesztőségekben is gyűjtjük az érméket Ádámnak – csak hétköznap és a nyitvatartási idő alatt. A Corában a pénztáraknál elhelyezett perselyekbe dobhatják be az érméket. Ott tegnap 22 ezer 922 forint jött össze, nálunk 52 ezer 978, azaz eddig összesen 115 ezer 444 forintot gyűjtöttünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határvadászok és határsértők

Szeged - Az embercsempészek folyamatosan csak az alkalmas pillanatra várnak, hogy az országukat érvényes okmányok nélkül elhagyni készülőket több száz vagy ezer euróért a magyar–szerb vagy a magyar–román határon bejuttassák a schengeni övezetbe. Tovább olvasom