Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A Nyugat lánya a Metből

Szeged - Száz évvel a New York-i Metropolitanben megtartott ősbemutatója után szombaton 19 órától a Belvárosi moziban élő közvetítésben láthatja a szegedi közönség a slágerdarabokhoz képest ritkábban játszott Puccini-operát, A Nyugat lányát.
„Ha egy jó westerntörténetet találnék, rögtön megzenésíteném" – felelte Giacomo Puccini amerikai újságírók kérdésére, amikor 1907-ben először jár az Egyesült Államokban. Nem kellett sokáig várnia, A Nyugat lánya szövegkönyvét David Belasco The Girl of the Golden West című színműve alapján írta meg Guelfo Civinini és Zangarini. Az opera ősbemutatóját 100 éve, 1910 decemberében tartották a Metropolitanben. A történet 1850-ben, a kaliforniai aranyláz idején játszódik. Minnie, a Polka-bár tulajdonosnője, az aranyásók körülrajongott kedvence beleszeret a Dick Johnson álnéven felbukkanó Ramerrez banditába, és elrejti a férfit üldözői elől. A Minnie szerelmére áhítozó, féltékeny seriff, Jack Rance azonban felfedezi a rejtőzködőt. Minnie a férfi életéért egy pókerjátszmát ajánl fel, amelyet hamis lapokkal meg is nyer. Johnsont mégis elfogják. és meg akarják lincselni.

A szép bártulajdonos az aranyásók emberségére, az értük tett jócselekedetekre hivatkozva megmenti a férfit az akasztófától.
Puccini kora ifjúságától rajongott a vadnyugati történetekért. Ennél is jobban vonzotta legutóbbi operája, a Pillangókisasszony lírai-szentimentális világa és az aranyásók viharvert, kemény élete közötti kontraszt, de leginkább a címszereplő, Minnie figurájának gyengéd, lírai és határozott, markáns vonásokat egyesítő karaktere. A New York-i premier előtt sokan kérdezték Puccinit: mi az amerikai A Nyugat lánya zenéjében. Válasza szerint az opera az amerikai karaktert kívánja tükrözni, különösen a Nyugat erőteljes alakjainak vonásait. „Kevés kivételtől eltekintve nem használtam fel amerikai zenét, minden az én kitalálásom" – mondta. A kevés kivétel, amelyre a komponista hivatkozott, néhány ragtime- és dzsesszelem alkalmazása mellett pár amerikai „népdal" felhasználását jelentette.

Deborah Voight Minnie és Marcello Giordani Dick Johnson szerepében a Metropolitan színpadán.
Deborah Voight Minnie és Marcello Giordani Dick Johnson szerepében a Metropolitan színpadán.

A premier 100. évfordulóját a ma világszerte sugárzott pazar előadással ünnepli a Met. Három nagyszerű énekessel újítják fel a produkciót: Minnie szerepében a líraiságáért, szép hangjáért és drámai erejéért méltatott Deborah Voighttal, akivel a közvetítéssorozatban Wagner-énekesként és több alkalommal riporterként is találkozhattak már a nézők. Dick Johnson szerepét a 2007-es debütálása óta nagy sikereket arató olasz tenorista, Marcello Giordani énekli, akit már Kalafként is hallhattunk. Jack Rance-t a híres finn bariton, Juha Uusitalo kelti életre, akit az elmúlt évadban a Tosca Scarpiájaként láthattunk. A Metropolitan Opera zenekarát és kórusát Nicola Luisotti vezényli, a produkciót Giancarlo Del Monaco rendezte.

48 országban közvetítik

Egyiptom és Spanyolország csatlakozásával immár 48 ország kapcsolódik a HD-Live közvetítéssorozathoz. Érdekesség, hogy A Nyugat lánya legutóbb akkor szerepelt a szegedi operatagozat műsorán, amikor a nyolcvanas években a nagyszínházat felújították, és a Belvárosi moziban játszott a társulat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul lett, a tanyagondnok segített

Rendőri segítséggel tudtak bejutni a tanyagondnokok egy 70 éves idős férfihoz, aki rosszul lett a… Tovább olvasom