Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A nyughatatlan polihisztor

Szeged - A színháztörténeti múzeum gróf Bánffy Miklós író, rendező, képzőművész, külügyminiszter életművét bemutató vándorkiállítását Szegedre is elhozták: a tárlatot csütörtökön 17 órakor Prőhle Gergely helyettes államtitkár nyitja meg a REÖK-ben.
 Az osztrák kancellár is eljött Szegedre

Bánffy 1934-ben a szegedi szabadtérin állította színpadra Az ember tragédiáját, amit 1935-ben is játszottak. Július 15-én kezdte a próbákat a főleg ínségmunkásokból és egyetemi hallgatókból verbuvált 500 fős statisztériával. A főszereplők – Táray Ferenc, Lehotay Árpád, Tőkés Anna, Csortos Gyula – az általa tervezett jelmezeket viselték. A bemutatót augusztus 4-én tartották, zsúfolt nézőtér előtt. 9-én Kurt Schuschnigg osztrák kancellár is megtekintette a Tragédiát. Bánffy meghívására eljött Szegedre Octavian Goga is, Madách művének román fordítója. Bánffy kapcsolatainak köszönhetően cikkezett a fesztiválról a Times és a New York Herald Tribune is.

– Korábbi Bánffy-kiállításunk a Fekete Házban Bánffy Miklós gazdag életművének történeti áttekintésére vállalkozott. A mostani tárlattal szerettük volna mindazt visszavarázsolni, ami megmaradt a boncidai családi kastélyból. Nem véletlenül Illúzió és tükröződés a kiállítás címe. Többszörös illúzióról van szó, a kastély enteriörjének és annak a családi arcképcsarnoknak a bemutatására törekedtünk, amely a kastély berendezésével szemben szerencsére nem pusztult el. Nagy anyag található Bánffy Miklósról a Magyar Nemzeti Múzeumban, onnan kaptuk kölcsön a festményeket – mondja a tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsa, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténésze.

– Fontosnak tartottuk, hogy Bánffy Miklós díszlet- és jelmeztervezői tevékenységét is felvillantsuk, hiszen a tavalyi Bánffy-emlékévben Bartók Béla operájának, A kékszakállú herceg várának rekonstrukciójával – és a kolozsvári operaprodukcióval – előtérbe került ez is. Sikerült elhoznunk Bánffy New Yorkban élő üvegművész dédunokájának, Nicolette Bánffy-Jelennek a munkáit is. Érdekes technikával dolgozik, és a Bánffy-családfára reflektálva különleges üveggravírozással készült faformát alkotott. A tárlat az ősöket, Bánffy Györgyöt, Palm Jozefát és Vay Ádámot is megidézi. Bánffy Miklós irodalmi alkotásai is maradandó értéket képviselnek, a tárlaton fordításban megjelent köteteiből is megmutatunk néhányat, köztük a kínai kiadást. Látható az 1934-es Dóm téri Tragédia-produkció rendezői példánya is, ami a produkció asszisztensének, Nádasdy Kálmánnak a hagyatékából került elő. A Harangozó-hagyatékból bukkant fel az a fotó, amelyen az 1935-ös Tragédia-produkció Ádámjával, Beregi Oszkárral és a tánckarral látható – így jól kapcsolódik a kiállítás a szabadtéri játékokhoz is – hangsúlyozza Szebeni Zsuzsa, aki szerint a polihisztor alkotó karikatúráit sem lehet elégszer megmutatni. Grafikái nemcsak rajzkészségéről, politikai állásfoglalásáról is sokat elárulnak. Kitűnő emberismerettel, jellemábrázoló képességgel rendelkezett.

Szebeni Zsuzsa színháztörténész irányításával készül a kiállítás. Fotó: Schmidt Andrea
Szebeni Zsuzsa színháztörténész irányításával készül a kiállítás. Fotó: Schmidt Andrea

A kurátor, aki egy évtizede foglalkozik intenzíven az életművel, úgy véli, Bánffy képszerűen gondolkodó, lobbanékony alkotó volt, aki folyamatosan rejtőzködött, mindig szerette a dolgok visszáját is megmutatni. Valószínűleg a Reök-palotában is megfordult, mert nagyon szerette a szecessziót. Valcert komponált, regényeket, drámákat írt, díszletet és jelmezt tervezett, rendezett, „mellesleg" polgármester és külügyminiszter is volt. Szebeni Zsuzsa szerint a nyughatatlansága talán a legvonzóbb tulajdonsága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenszauna a kemence mellett, hűsölés a lottózóban

Az előrejelzések szerint ma van a kánikula utolsó napja, este jön az enyhülés. Tovább olvasom