Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A pálinkát disznókörömből itták

Nyolc jól meghízott malac – köztük egy mangalica –, egy szarvasmarha és egy juh esett a böllérek áldozatául. A falu apraja-nagyja összegyűlt a hét végén Balástyán, hogy együtt vigadjanak a hatodik alkalommal megrendezett böllérnapon.
Figyelő szemek és kamerák előtt bontották szét a jószágot. Fotó: Karnok Csaba
Termetes sertések, kürtőskalács, paprikapálinka, ugrálóvár, kirakodóvásár, veteránmotorok – a hatodik balástyai böllérnap „terítéke".
Nyolc disznónak szirénáztak

Kicsik és nagyobbacskák, férfiak és asszonyok pirosló orcával figyelték a precíz, ügyes kezű bölléreket, akik kitűnő csapatmunkával dolgozták fel az állatokat. Nyolc disznónak harangoztak, helyesebben szirénáztak ezen a reggelen, hiszen a szegedi tűzoltók hangos tülkölés közepette feszítették ki a malacukat. Az egyik tűzlovag, Pölhe Árpád meg is jegyezte, hogy végre nem káresetnél találkoznak a pénzügyőrökkel, akik szintén ott tüsténkedtek a disznóvágáson. Rajtuk kívül további hat csapat látott hozzá a kocák feldolgozásához.

Nem akármilyen látvány volt, amikor az ifjú böllérlegények, a megyei első osztályú helyi focicsapat előkészítőjének a lurkói a böllérkommandósokkal közösen vágták le az áldozatukat, egy röfögős mangalicát. A hagyományos disznóölési és feldolgozási szokások, a szalmával pörzsölés és a borotválás mellett a gázzal pörzsölésre is láttunk példát.

Kikindától Csikarcfalváig

Voltak, akik a határon túlról érkeztek. Tóth Regina Kikindát, a Szajáni Hagyományőrző Egyesületet képviselte többedmagával. – Magam is sürögtem a böllérek között. Felszedtem a vért a malacból, és mostam a kocát. No, meg pálinkát kínáltam, disznókörömből – újságolta.

– Erdélyből, Csikarcfalváról is érkeztek érdeklődők a vigadalomra. Jövőre talán már ők is ott lesznek a böllérek között – tekintett előre a polgármester, Ujvári László.

Négyszáz kiló hurka-kolbász

Jól fogytak a disznóságok a balástyai böllérnapon: 200 kiló hurka és ugyanennyi kolbász tűnt el az éhes torkokban, 700 adag pörkölt, 200 kiló kenyér és 60 üveg ötliteres savanyú uborka kíséretében.

Palotás István főszakáccsal megszámoltuk: tíz bográcsban rotyogott az étel a jeles napon. Marha- és birkapörkölt mellett bográcsgulyás házi csipetketésztával szerepelt az étlapon. A főszakács még elősorolta, hogy a malacságokból a kolbászon és a hurkán kívül, tepertőt, sült vért, pecsenyét és tokányt készítenek a falusiak disznóvágáskor.

Csatai László Felsőszentivánról érkezett, hogy malacot süssön nyárson. – A megtisztított állatot 3-4 napig szoktam páclében áztatni, aztán jöhet a sütés. A nyársra húzás és a kifeszítés is fontos, hogy egyenletesen süljön – osztotta meg velünk receptjét. Két óra múlva kész volt a ropogós disznósült. A 78 éves Pécsi Sándor is megkóstolta. – Nagyon ízletes a hús, biztosan jól volt bepácolva – adott szakértő kommentárt.

Focidrukkerek kárpótlása

A forralt bor és a pálinka gyorsan felmelegítette az embereket, nem is maradt el a dínomdánom, sokan táncra perdültek. Mészáros István meg is jegyezte a bajsza alatt: – Lassan lakodalom lesz. Igaz, ez a menyasszony ma már vagy kétszer férjhez ment – bökött rá az egyik táncos lábú „menyecskére".

A falu nagy napjának másik ünnepi eseményére, a megyei első osztály rangadójára rengetegen voltak kíváncsiak. És bár a Balástya kikapott és helyet cserélve a Tisza Volán SC-Szeviép csapatával le kellett mondania eddigi első helyéről, a drukkereken nem vett erőt a mélabú: a focimeccs után mentek a böllérnapra. – Egy pohár sör, meg egy jó véres hurka mellett felmelegszünk – vélekedett egyikük, Dóra Ferenc.

Horváth Levente

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon folytatnák a határsértő etióp futók

Maratoni futóknak vallották magukat azok a fiatal férfiak, akiket szombaton a határőrök fogtak el… Tovább olvasom