Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A pályaválasztás nem játék

Szeged – Huszonkét busszal utaztak a diákok az egész megyéből a szegedi IH Rendezvényközpontba, a 14. pályaválasztási napok nyitórendezvényére. 50 iskola és 8 cég standján adtak választ a kérdésre: hogyan tovább?
Király Viktóriát és Szécsi Juditot a cukrászszakma érdekli, de – noha nyolcadikosok – még nem tudják, merre és hogyan tovább. Barta Erik, Katona Roland és Szabó Áron viszont már tudja: gimnáziumba mennének inkább. Hiányszakma kitanulásában egyikük sem gondolkodik.

Évek óta ugyanazok a hiányszakmák: a 2013–14-es listán a hegesztő, gépi forgácsoló éppúgy szerepel, mint a szociális gondozó és a női szabó. Van, amelyik inkább fiúnak, a másik lánynak való, de a lényeg: ha ezeket választják a mai 14 évesek, akkor szakmunkás-bizonyítvánnyal könnyebben találnak állást, mintha fodrásznak vagy autószerelőnek mennének.

A pályaválasztás nem játék. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A 14. pályaválasztási napok és vásár nyílt meg délelőtt Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, Találd ki magad! címmel. Ezúttal 3 szervezet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) fogott össze. A cél közös: segítik a 7–8. és 11–12. osztályba járókat abban, hogy jól dönthessenek a jövőjükről.

Családi nap szombaton

Az IH-ban ma és pénteken 17 óráig lehet információkat gyűjteni a mintegy 60 standnál – holnap kilenckor nyílnak a kapuk. Szombaton 10 és 15 óra között a szegedi Agóra „karriervárossá" alakul át, úgy rendezik be, hogy több szakmát a gyakorlatban is kipróbálhassanak a fiatalok. Erre a családi napra a szülőket is várják. Közel 700 diák nyüzsgött az IH-ban a kiállításon, a szervezők szerint az egész megyében, az üzemlátogatásokkal együtt, mintegy 5000 diákot is megmozgathatnak. Ma például Csongrád megyei diákokat busszal visznek el Kecskemétre, a Mercedeshez.

– A pályaválasztás nem játék, a diákoknak olyan döntést kell hozniuk, amely meghatározza a jövőjüket – ezzel a mondattal nyitotta meg a rendezvényt B. Nagy László kormánymegbízott. A megnyitót követő sajtótájékoztatóján kifejtette: az új köznevelési törvény visszahozza a munka becsületét, az oktatást a vállalkozások igényeihez igazítják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy most egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány is. Bálint István, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató-helyettese kiemelte: jelenleg az országban 190 ezren „se nem dolgoznak, se nem tanulnak", közülük 60 ezer a munkaügyi központokban is „látható". Ezt a helyzetet kellene javítani és megelőzni – mondta.

– Az új, duális szakképzési rendszerben fontos szerep jut a gyakorlati képzőhelyeknek – ezt Kőkuti Attila, a CSMKIK alelnöke hangsúlyozta, a kamarának ebben van szerepe. Tóth Aranka, a munkaügyi központ megbízott igazgatója arról a munkáról beszélt, amelyet a munkaügyi központ már a 90-es években elkezdett: informálják a pályaválasztás előtt állókat. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató pedig arról tájékoztatott, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hogyan segíti a tudatos pályaorientációt.

* * *

Rajzpályázat

11 iskolából 139 pályamunka érkezett a pályaválasztásról meghirdetett rajzversenyre. Az első díjat Polner Eszter (szegedi Madách), a másodikat Fazekas Erik (Tabán-iskola, Szeged), a harmadikat Börcsök Bianka (makói Kálvin téri iskola) vette át. Különdíjat kapott a szegedi Rókusi általános 7. osztályos csapata, Császár Mirjam (Madách, Szeged), Dóczi Eszter (Weöres-iskola, Ruzsa) és Király Lilla (Madách, Szeged). A standok közül a szegedi Kossuth Zsuzsa tagintézmény és a Hungerit Zrt. pavilonja volt a legszebb.

Olvasóink írták

 • 6. olvasóó 2013. október 18. 19:11
  „Polner Eszter, aki első díjat nyert, rendkívül tehetséges, nagyon jól rajzol, képzi magát, tervei vannak ezen a területen. Ha valaki látta a kiállított műveket -én az osztályommal igen, jogosnak tartaná a döntést, művészi szintű akvarellt készített. Valakinek rossz a mája.”
 • 5. hangman 2013. október 18. 13:15
  „Hatalmas véletlen hisz nem érhet ilyen messze a keze! :D
  Azért gáz, hogy már ez a gyerek is így nő fel, hogy apuci ezt is elintézte, mit fog önerőből elérni az életben?”
 • 4. kakoszeged 2013. október 18. 11:47
  „...de érdekes, hogy Polner Örs lánya lett az első...”
 • 3. Aranea 2013. október 18. 09:05
  „Annyira kiszámíthatatlan minden, hogy magam sem tudnám eldönteni, h mit válasszak... sztem a tudományos "ecc-pecc" metódus segítségével döntenék...”
 • 2. csonakos 2013. október 18. 07:03
  „1. tucat 2013.10.17. 17:59
  Egyet értek veled! - magam is mire eljutottam a nyögdíjas korig többször módosítottam a pályámon. Ami hasznos ebből, mintegy ötezer diákot és szüleiket megmozgatják! Akár négy év múlva mi lenne a befutó szakma ezt ma megmondani ...
  Talán a politikus! - de igen stresszes!”
 • 1. tucat 2013. október 17. 17:59
  „Mielőtt elolvasnám, a címhez ennyit: Nem, nem játék, hanem az esendőnek lutri, a széles talpúnak szükséges, de hosszú távon felesleges, improduktív macera. (A társadalmi mobilitásról gondolkodtam.)
  Lehet, hogy az olvasás után sem teszek hozzá semmit. Meglátjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar orvos mentette a Titanic hajótörötteit - Pénteken nyílik a szegedi Titanic-kiállítás

A Carpathia-gőzös hajóorvosa, Lengyel Árpád fogadta az átfagyott menekülteket, és ő döntött további ellátásukról. Tovább olvasom