Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A panelövezet lakói a távhődíj emeléséről

A rókusi panelházak környékén kérdezgettük a lakókat: a távfűtés díjának ötvenöt százalékos emelése milyen hatással lesz mindennapjaikra? Lélekben már felkészültek az áremelésre – a hőtámogatás igénybevételének lehetőségéről már kevesebben tudtak.
Gyémánt Zoltánné a decembert még nyugalomban szeretné eltölteni, számolgatni csak januárban kezd. Fotó: Schmidt Andrea
A közgyűlés pénteken dönt a távhőszolgáltatás díjának ötvenöt százalékos emeléséről. A rókusi panelházakban élők lélekben már felkészültek az áremelésre – a hőtámogatás igénybevételének lehetőségéről már kevesebben tudtak.

– Úgysem kapnánk semmilyen támogatást. A fizetésem pár száz forinttal eddig mindig meghaladta azt az összeget, amivel éppen jogosultak lettünk volna valamilyen kedvezményre – legyintett Gyémánt Zoltánné, amikor a távhő díjának emeléséről kérdeztük. Az asszony elmondta: százezer forintot visz havonta haza, panellakásukba rajta kívül még négyen vannak bejelentve. Mint a legtöbb panelházban, náluk is átalánydíjat kell fizetni a hőszolgáltatónak, ami eddig havi húszezer forintjába került. – Nem teszem tönkre a decemberemet számolgatással, de úgy saccolom, tízezer forinttal kell majd többet fizetnünk. Évtizedek óta nem voltam nyaralni, nem jutottam el egy szórakozóhelyre. Már csak a hasunkon tudunk spórolni, pedig eddig is mindig az akciós termékeket kerestük. Valószínűleg a gyümölcs és a zöldség tűnik majd el az asztalunkról – beszélt arról, miről kell a családnak lemondania januártól.

Fodrász a panel alatt

Az egyik ötemeletes ház aljában üzemelő fodrászatnak is több ezer forinttal kell többet fizetnie januártól a távhőért. – Ha lehetne, már rég leszereltettem volna a fűtőtesteket, hiszen folyamatosan megy a bura, a hajszárító, a radiátorral csak az utcát fűtöm. Másfél évig nem emeltem árat, most ezt muszáj megtennem. Nem hiszem, hogy ártámogatásra lennék jogosult – mondta Havancsák Andrea.

– A meleg vízzel együtt eddig tizenháromezer forintot fizettünk havonta, húszezer alatt biztosan nem ússzuk meg az új évben. Több munkát kell vállalnom, úgy gondolom, támogatásra nem vagyunk jogosultak, mivel már a két gyerekem is dolgozik – mondta Antal Jánosné, aki azért hozzátette, a hőtámogatás részleteivel még nincs tisztában. Az asszony azt tervezi, magánlakások takarítását vállalja majd, hogy kigazdálkodhassa a különbözetet.

Tanács Dezsőnének és férjének rokkantnyugdíjasként ötven-ötven ezer forint jár havonta. Elmondta, a távhőért eddig kilencezret fizettek, de a hőtámogatás lehetőségéről még nem hallott. Mikor volt utoljára színházban, étteremben? Nem emlékezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr alatti jeladó már a jelen

Egyre népszerűbb eljárás a háziállatok chipes azonosítóval való ellátása, de szakemberek szerint még… Tovább olvasom