Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A panelprogramon is el lehet csúszni

Szeged - A budapesti Caparol Kft. megelégelte, hogy lassan egy éve hiába fut a pénze után, nem tudja behajtani a szegedi Globál 21 Kft.-től, ezért egy hónapja felszámolási eljárást indított ellene. A két cég a panelrekonstrukciós program során dolgozott együtt.
A Caparolt mint beszállítót az háborítja fel, hogy a Globál 21 megkapta munkája ellenértékét a lakóktól, az önkormányzattól és az államtól egyaránt.

Szaniszló Józseffel, a Caparol Hungária Kft. területi kereskedelmi vezetőjével a Sárosi utca 2. előtt találkozunk. Ez az a felújított tízemeletes épület, amelyhez közel 10 millió forint értékben szállítottak hőszigetelő rendszert tavaly, de a pénzük után azóta is hiába futnak. Az adós a szegedi Globál 21 Kft.

Kifizetések menetrendje

A társasházak maguk pályáztatják meg a kivitelezőket a panelfelújítás első lépéseként, és szerződést kötnek a kiválasztott céggel. Előleget nem kell fizetniük a kivitelezőnek. Majd letétbe helyezett saját forrásukról bankkivonatot visznek az önkormányzathoz, hogy megköthessék a támogatási szerződést. Ezen szerződés birtokában kezdődik el a felújítás. A műszaki átadás után 8 nappal a társasház átutalja a kivitelezőnek az „önerőt", ez a bekerülési összeg egyharmada. Ezután az önkormányzat következik, amely az összes dokumentum birtokában lehívja a támogatás összegét a hitelt biztosító banktól, és 21 napon belül utalja a pénzt a társasháznak. Harmadik lépésként, általában 30 napon belül pedig megérkezik az állami támogatás összege, az utolsó egyharmad is.  
A Caparol mint beszállító és a Globál 21 mint generálkivitelező tavaly augusztus közepén szerződött egymással a szokásos fizetési határidőkkel. A ház felújítása 2006 október végén befejeződött, viszont a fővállalkozó cég a hőszigetelő rendszer árából mindössze 3,6 millió forintot fizetett ki a Caparolnak – többszöri sürgetésre, idén áprilisban. Szaniszló József elmondta, nehezen tudnak kapcsolatot teremteni a szegedi vállalkozással, amelynek vezetői visszahívást ígérnek, ám erről rendre elfeledkeznek. Megkeresésükre egyszer válaszoltak levélben, egy hónappal ezelőtt, és akkor arra hivatkoztak, hogy az államtól és az önkormányzattól nem kapták meg a pénzüket, ezért nem tudnak fizetni. A Caparol elkeseredésében július 10-én felszámolási eljárást indított.

Információink szerint több szegedi alvállalkozónak is tartozik a Globál 21 Kft., de ezek a cégek nem kívántak nyilatkozni lapunknak. A Caparol kereskedelmi vezetője viszont azt mondta: nincs veszítenivalójuk. Nem állnának a nyilvánosság elé, ha a kivitelezők nem a lakók, az önkormányzat és az állam pénzét tartanák vissza.

Természetesen megkérdeztük a másik felet is: Papos Lászlóval, a Globál 21 Kft. ügyvezető igazgatójával nem tudtunk beszélni, ő jelenleg szabadságát tölti külföldön. Helyettese, Szabó János elismerte a tartozást. Azért nem fizettek eddig – mondta –, mert sok a kintlévőségük, de hamarosan rendezik a számlát. Éppen 10 millió forintot várnak egy nagyobb cégtől, amelyik nekik tartozik. Azt is elismerte, hogy az önkormányzattól, valamint az államtól időben megkapták a munka ellenértékét. Ezt megerősítette Solymos László alpolgármester, aki úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az önkormányzat 30 napon belül mindig fizet a kivitelezőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szabályt megszegnek a szegedi autósok

Szegeden közlekedési káosz van. A megyei főkapitányság közlekedési osztályának vezetője tompít: a… Tovább olvasom