Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A park legnehezebb éve

Ópusztaszer - Veszteséggel zárta 2008-at, és 52 milliós tagi kölcsön felvételével kezdi a 2009-es évet az ópusztaszeri emlékpark.
Az idei talán az eddigi legfontosabb esztendő lesz az országos hírű kiállítóhely életében, hiszen – hogy fönnmaradjon – végre kell hajtania a tervbe vett félmilliárdos fejlesztést. Beázásbiztos körkép mellett olyan új kiállításra van szükség, amelynek révén ismét nő a látogatók száma.

„Aki a bajban rikoltoz és lármáz, az rosszul védi magát" – mondta nem egészen két éve a megyei közgyűlés alelnöke, Zakar Péter Nagy Lászlóról. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark akkori igazgatója ugyanis a kiállítóhely gondjairól nyilatkozott az újságnak, egészen pontosan arról a kényszerről, hogy fejleszteni kellene, de ehhez a parknak nincs saját ereje, szükség van a megye segítségére. Ráadásul mivel közhasznú társaságként működnek, nem kapnak normatív támogatást a mindennapi élethez, így hátrányban vannak az intézményként működő múzeumokkal folytatott versenyben. Nagyot 2007 februárjában leváltották, és utódja, Horváth Gábor valóban más arculatot adott a parknak, a néprajzi mellett történelmi témájú rendezvényeket is szervezett. Ám ami az alapvető gondokat illeti, hasonló következtetésekre jutott: a Feszty-körképnek helyet adó épületet a tető beázása miatt sürgősen föl kell újítani, és ehhez segítségre van szükség – de támogatás nélkül működni sem tud a kht.

Szobori búcsú Ópusztaszeren. A park új vezetése régi hagyományt elevenített fel, és történelmi tárgyú rendezvényeket is szervezett. Fotó: Schmidt Andrea
Szobori búcsú Ópusztaszeren. A park új vezetése régi hagyományt elevenített fel, és történelmi tárgyú rendezvényeket is szervezett. Fotó: Schmidt Andrea

Akik rossz szemmel nézték Nagy leváltását, most azt mondják, nem kellett volna olyan, közadakozásra ösztönző tévéreklámot közzé tenni, amelyben lefolyik a festék a Feszty-körképről, mert ez rossz üzenet a turisták felé, ezért is csökkent a látogatók számra. Ha ez a bírálat jogos, akkor az lapunkra is érvényes, hiszen többször írtunk a helyzetről abban a reményben, hogy a döntéshozók figyelmét fölhívjuk egy fontos, megoldandó közügyre. Nem lehet fölmérni, hogy ez mennyire növelte az adakozókedvet, a megyei önkormányzat azonban segített: pályázatot adott be a DAOP-hoz, és az alap nagy nehezen, több mint fél évi vacillálás után megítélte a 463 milliós támogatást. Ebből nemcsak a körképépület tetejének megjavítására jut pénz, de egy olyan modern kiállításra is, amelynek köszönhetően ismét nőhet a látogatók száma. Ezt a munkát idén el kell kezdeni, így ez az esztendő lesz a park fönnállásának eddigi legfontosabb éve – és nyilván a legnehezebb is.

Már a 2007-es esztendő is 63 milliós mínusszal zárult, a 2008-as év végére is 60 milliós deficitet várt Horváth Gábor igazgató – akinek nemcsak a veszteség miatt lehet rossz kedve, hanem azért is, mert a december 16-i taggyűlésen a többségi tulajdonos megyei önkormányzatot képviselő Magyar Anna elnök le akarta váltani őt. Ezt megtehette volna, ha nem sürgősséggel szerette volna napirendre vetetni a javaslatát, ezt ugyanis csak úgy lehet megtenni, ha minden tulajdonos hozzájárul. A taggyűlésre azonban nem jött el mindenki. A megyei közgyűléstől két nap múlva azt a feladatot kapta, hogy dolgozza ki az idei évre vonatkozó terveit. Ezen túl az önkormányzat előbb 30, majd 52 milliós tagi kölcsönt szavazott meg a kht.-nak.

Ebben a hónapban volt olyan taggyűlés, amely egy percig tartott: Szeged képviselőjétől, Solymos László alpolgármestertől tudjuk, hogy rajta kívül nem jött el más, szavazattal bíró tag, így nem tudtak dönteni. A következő alkalommal Szeged és Ópusztaszer önkormányzatának képviselője szavazta meg, hogy a park fölhasználhassa a tagi kölcsönt.

Az igazgató a kölcsönről

Horváth Gábor igazgatót az idei évre vonatkozó terveiről, és a személyét érintő történésekről kérdeztük. Azt írta, egyik taggyűlés „napirendjében sem szerepelt soha személyemet érintően az ügyvezető visszahívása, ilyen napirend tárgyalására soha nem került sor." A tagi kölcsön „alkalmas a közhasznú társaság téli időszaki működésének a biztosítására. A tagi hitel nem támogatás, annak visszafizetésére a szerződésben a közhasznú társaság kötelezettséget vállalt. A tagi hitelszerződés alapján folyósítandó kölcsön nem alkalmas a közhasznú társaság valamennyi 2009. évben felmerülő ráfordításainak fedezetére, azok forrásait a közhasznú bevételekből és támogatásokból, kisebb mértékben pedig a vállalkozói tevékenység bevételeiből is finanszírozzuk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seres Mária Szegeden

Szeged - „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal… Tovább olvasom