Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

A parlagfűjelenség és az allergia

Miért veszélyes növény a parlagfű? Miért allergén az egyik virágporszem és miért nem az a másik? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged újra induló sorozatának első előadásán Juhász Miklós aerobiológus, nyugalmazott egyetemi docens.
– Másfél, két évtizeddel ezelőtt berobbant a köztudatba egy növény, amelyről korábban az emberek többsége azt sem tudta, hogy létezik. Ez a növény a sokáig vadkendernek „becézett" parlagfű volt – magyarázza Juhász Miklós nyugalmazott egyetemi docens (SZTE Természettudományi Kar Biológus Tanszékcsoport). – Azóta – főként az augusztusi, szeptemberi időszakban – a tömegtájékoztatási eszközök állandó témája lett. Úgy is mondhatnánk, hogy néha már „a vízcsapból is a parlagfű folyik!" E kitüntetett figyelem indokoltságát igazolja Juhász Miklós aerobiológus A parlagfűjelenség című előadásában.

Miért ellenségünk a parlagfű? Mert Magyarországon a legelterjedtebb mezőgazdasági gyom. De azért is, mert hosszú ideig virágzik; és majdnem olyan sok virágport termel, mint a többi hazai növény együttvéve. Továbbá azért is ellenségünk, mert pollenszemei a legallergénebbek a virágporszemek közül és a legtöbb embert betegítik meg. Ám azt is tudni kell, hogy nagyon sok magot produkál, amelyek a talajban elraktározódva akár harminc évig is megőrzik csírázóképességüket. Az előadó saját és kollégái kutatási eredményeinek bemutatásával bizonyítja az előbb leírtak igazságát. Az előadás része lesz a pollen fogalmának ismertetése, keletkezésének, alaktani jellegzetességeinek, szerkezetének bemutatása, valamint annak a kérdésnek a megvitatása, hogy miért allergén az egyik virágporszem és miért nem az a másik?

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentés nyolc perc alatt

Bár az egyetemisták már visszajöttek Szegedre, egyelőre kevesen jelentkeznek a véradó állomáson.… Tovább olvasom