Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A partfalat is lebontanák

Merész elképzelések születtek a Tiszával kapcsolatban Szegeden: a belvárosban például partfal helyett díszkorlát övezné a folyót, amelyen úszókosaras csónakházak horgonyoznának, a lépcső- sorra teraszosan kávézók és sörözők nyúlnának. Vesmás Péter építész szerint a folyó nem válhat életünk részévé, ha nem látjuk.
A látványterv szerint Szeged belvárosa kinyílna a Tiszára. Fotó: Schmidt Andrea
Vesmás Péterrel élmény beszélgetni. Ha az Ybl-díjas építészt, a Tér és Forma Építész Iroda tervezőjét hallgatjuk a Tiszáról, arról, milyen funkciókat töltött be a folyó a város életében, és mivé válhatna még, akkor az embert elkapja a hév. Úgy érzi, azonnal meg kell szereznie egy páncélszekrény kulcsát, és a pénzzel hozzáfogni Szeged főutcájának felélesztéséhez.

A Tisza-projekt megvalósításához ugyanis pénz kell – ezt a város a következő Nemzeti fejlesztési tervhez beadott pályázatokból szeretné elnyerni. A Tisza-terv olyan koncepció, amely arra épít, hogy van egy folyónk, amelynek örülnünk kellene, és ha mi a víznek köszönhetően jól érezzük magunkat, akkor majd felfedezik a turisták is – állítja Vesmás Péter.

A projekt éppúgy tartalmaz grandiózus beruházásokat, mint apró lépéseket – egyik nem zárja ki a másikat. Például ma már elérhető közelségbe került például a harmadik Tisza-híd, amelynek megépülése után rendezni lehet annak környékét is. Ehhez képest fillérekbe kerül rendbe hozni a Foka strandját, ott tusolókat, padokat elhelyezni, megtisztítva egy partszakaszt, s boldogabbá téve egy lakóközösséget.

Vesmás Péter: Élmény a rakpartot elöntő Tiszában biciklizni. Fotó: Schmidt Andrea
A Tisza-terv tabukat is döntöget, ilyen az 1970-es, a várost fenyegető árvíz után épült partfal elbontása. Akkor Szeged megelőzte korát, olyan, a védelmet szolgáló létesítményt alkotott, amelyre nála gazdagabb európai városok sem voltak képesek. Mára azonban kitaláltak olyan védőszerkezetet, amely úgy pattanna ki, mint esernyő a tokjából, ha szükség van rá. A partfal helyére pedig vissza lehetne állítani a kovácsoltvas díszkorlátot, hogy láthassuk a vizet, mellette díszburkolatos sétány futna, a Tiszán úszókosaras csónakházak horgonyoznának, a lépcsősorra teraszosan kávézók, sörözők nyúlnának, és megépülne a vízibástya. A két part között, valamint a Tisza mentén pedig kishajók szállítanák az utasokat.

– A Tisza-tervvel össze szeretnénk hozni az embereket: elérni azt, hogy egy szegedi számára élmény legyen a vízzel együtt élni, fürödni benne, amikor pedig kint van a Tisza, akár biciklizni a hullámokban – mondta Vesmás Péter. Ezt illusztrálva Szeged és a Tisza szerelmese, a neves építész kerékpárra pattant és a surrogó vízben tett néhány kört a régi híd alatt.


A Tisza-terv

A következő Nemzeti fejlesztési terv forrásaira építve, a Tiszával kapcsolatban álló valamennyi intézmény, szervezet összefogásával 2009-ig el kell készülniük mindazon fejlesztéseknek, amelyek Szeged új, turisták és helybeliek által egyaránt belakható főutcájává változtatnák a folyót. Az Oskolás Kft.-től a 2005-ben bemutatott projektet az önkormányzat városfejlesztési irodája rendelte meg. Minden esély megvan arra, hogy mire 2010-ben Pécs megvalósítja az Európa kulturális fővárosához méltó fejlesztéseket, „alvállalkozóként" Szeged is készen áll majd – mondta Schilsong János innovációs vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom